Mirjam Swarte

Swarte maakte einde aan zegereeks Wissink, Theelen zet fraaie serie voort in Amstelveen

Op de Amsterdam Senior International Open in Amstelveen was er een verrassende overwinning van Mirjam Swarte op Annemiek Wissink in de finale 50+. Swarte maakte een einde aan een fraaie zegereeks van Wissink, de nummer vier van de wereld, en nam sportieve wraak voor een nederlaag van twee weken geleden. Bart Theelen schreef de 55+ op zijn naam en boekte daarmee zijn vijfde toernooizege op rij. 

Swarte, voor dit toernooi de nummer 34 van de wereld, had twee weken geleden nipt van Wissink verloren (met 6-2, 5-7, 6-4), maar was in Amstelveen ontketend. Wissink had in Duitsland twee toernooien in de hoogste klasse (S700) op haar naam geschreven voordat ze arriveerde op het nationaal trainingscentrum De Kegel in Amstelveen. Ze haalde opnieuw overtuigend de finale, maar was ditmaal kansloos. Swarte won met 6-2, 6-4. Wissink komt deze week alweer in actie op een S700-toernooi. Daarvoor reist ze af naar Finland. In Venlo is een toernooi in de S400-categorie.

Jeroen Bok werd na een spannende finale winnaar in de 50+. Bok, die in 2016 en 2019 ook de titel pakte in Amstelveen maar dan in de 45+, was met 6-7 (3), 6-0, 6-4 te sterk voor Leo Pijnacker. In 2016 stonden de twee ook tegenover elkaar in de finale.

Frits Raijmakers liet zich niet verrassen en schreef weer een titel bij op zijn toch al indrukwekkende palmares. In de op voorhand verwachte finale tegen de nummer twee van de plaatsingslijst Serge Gesy won de nummer twee van de wereld met 6-2, 6-2. Raijmakers stond het hele toernooi geen set af en werd alleen in de halve finales tegen Keith Porter gedwongen tot een tiebreak. Er stonden vier Nederlanders in de kwartfinales, maar voor Jacob Panman, Jan Sie en Martin Koek viel daar het doek.

Naast Swarte, Bok en Raijmakers waren er nog veel meer Nederlandse winnaars op het ITF Seniors S700-toernooi in Amstelveen. Romano Frantzen was in een groep met drie tegenstanders de beste in de 35+ en datzelfde gold voor Liselot Prechtel in de 55+, Mieke Smits in de 60+ en Sylvia Liefers-Kronenburg in de 65+.

Enorme zegereeks Theelen

Bart Theelen won een sterk bezette 55+-klasse door in de finale af te rekenen met de als eerste geplaatste Spanjaard Pablo Seprun: 7-6 (6), 1-6, 6-2. Seprun is de nummer twee van de wereld. Theelen, de nummer drie, is aan een geweldige reeks bezig met achttien overwinningen op rij. Hij won de laatste vijf toernooien waar hij aan meedeed en gaat komende week in Venlo voor een zesde op rij.

Rolf Thung won zonder setverlies de 70+-klasse. De als eerste geplaatste Frank van Lerven (veertiende op de wereldranglijst) moest in de finale met 6-2, 6-2 buigen voor de oud-directeur van de KNLTB.

De hoogste leeftijdsklasse waarin werd gespeeld was 80+. De Nederlanders Peter Blaas en Berend Allert Roelof Lenten wonnen hun poule waarbij Blaas onder meer afrekende met Nederlands kampioen Peter Buter. Lenten klopte Blaas in de finale met 6-0, 0-6 en 10-3 in de supertiebreak.

Nummer één wint nieuwe leeftijdsklasse

Sacha Moeller en Bernard de Coen streden in Amstelveen om de eerste titel in de nieuwe leeftijdsklasse 30+, een categorie waar zes inschrijvingen voor waren. De Duitser Moeller, de nummer één op de nog prille en relatief korte wereldranglijst, rekende in de groepsfase af met Ronald Hooijer en Ruben Wesselius. De Coen versloeg Sebastiaan Klijn en de Turk Gianni Kubin, maar de Belg was kansloos in de finale tegen Moeller: 6-2, 6-2.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de Amsterdam Senior International Open.

Het seniorencircuit gaat verder met het toernooi in Venlo, deze week, gevolgd door Middelburg en de NKS 35+ in Hilversum.