NKS Outdoor (900X600)

NKS 35+: 'oude rotten goed vertegenwoordigd, in de jongste klassen is het karig'

De Nationale Kampioenschappen Senioren (NKS) 35+ Outdoor 2021 zijn zondag van start gegaan. Op de gravelbanen van het Tulip Tennis Center in Hilversum strijden de senioren in de leeftijdsgroepen 35+ tot en met 85+ om de nationale titels, eeuwige roem en om warm te draaien voor de WK's in september en oktober.

Waar er vorig jaar een piek zat in het aantal deelnemers, mede door een gunstige positie op de tenniskalender, ligt het aantal deelnemers met 291 dit jaar weer ongeveer gelijk aan 2018 en 2019.

“Het heeft ongetwijfeld met corona te maken, waar men misschien toch huiverig voor is, en met de periode waarin het gehouden wordt. Het is nog zomervakantie en dat zie je vooral terug in de lagere leeftijdsklassen. Daarin spelen ouders met schoolgaande kinderen”, verklaart Riet Sagius, die samen met Jan van Helvert de wedstrijdleiding vormt. “We hebben besloten om dit jaar geen kwalificaties te doen. Daardoor beginnen we zondag (15 augustus) pas.”

Een andere verhindering om net zoveel deelnemers te halen als vorig jaar is de Duitse tenniscompetitie in combinatie met de regel dat op een NK geen verhindering is toegestaan en dus beschikbaarheid tijdens het finaleweekeinde verplicht is. Om die reden is oud-wereldkampioen Jasper Smit er niet bij om zijn titel in het herenenkelspel 40+ te verdedigen. Smit geeft de voorkeur aan de lucratieve Duitse competitie, en daarin is hij niet de enige.

“De oude rotten zijn wel goed vertegenwoordigd, maar met name in de jongste klassen is het karig. Zowel in de kwantiteit als in de kwaliteit. Er worden wat grote namen gemist. In het damesenkel 35+ is er zelfs maar één inschrijving. De vrouwen zijn überhaupt slecht vertegenwoordigd. Ook in de oudere klassen is dat een probleem. Ik ben zelf een van de weinigen die nog blijven spelen. Ik snap het niet, want het is hartstikke leuk, gezellig en goed voor je”, zegt Sagius.

Met de WK's in september en oktober werd gehoopt dat deze NKS voor spelers aantrekkelijk zou zijn als voorbereiding. “Dat lijkt niet echt het geval. Jammer, maar het is zoals het is. We gaan er een mooi toernooi van maken.”

Spelershome

Net als vorig jaar wordt er gebruik gemaakt van een grote tent als spelershome, met zicht op de baan, zodat geen gebruik hoeft te worden gemaakt van de krappere kantine. “We hebben gemerkt dat dit goed werkte”, zegt Sagius, die zich herinnert hoe er vorig jaar moeilijkheden ontstonden toen vanwege tropische buien naar binnen moest worden uitgeweken. De bar ging een uur dicht omdat mensen niet op hun plaats bleven zitten. Het was kort na de versoepelingen van de coronamaatregelen. “Mensen wilden natuurlijk graag bijpraten. Iedereen liep heen en weer. Dat mocht niet. Gelukkig ging de bar maar een uur dicht. Daarna bleef iedereen wel zitten.”

Regen

Sagius verwacht niet dat corona dit jaar zoveel invloed heeft op het toernooi al zijn de 1,5 meter-regel en de dagelijkse gezondheidscheck nog van kracht. Ook bestaat de kans dat regen wederom roet in het eten gooit. Voor de eerste dagen van het toernooi zijn de voorspellingen niet goed, met name maandag wordt veel regen verwacht. Vanaf woensdag is er vooralsnog geen wolkje aan de lucht.

Selectie voor WK

De NKS Outdoor 35+ is niet meer zo bepalend als vroeger voor de WK-selectie, maar nog altijd een belangrijk criterium. Één van de, wel te verstaan. Bondscoach Frits Raijmakers kijkt ook naar andere grote toernooien en bijvoorbeeld de Duitse competitie. “Daar komen veel spelers in actie. Ik zelf ook ja”, zegt Raijmakers, die dit jaar in bloedvorm verkeert. De bondscoach van het seniorentennis 35+ won deze week een ITF Seniors-toernooi (S700) in het Duitse Baden-Baden en dat was alweer zijn zesde toernooizege van dit jaar. “Zes toernooien gespeeld, één set verloren. Dan mag je niet klagen”, aldus Raijmakers met veel gevoel voor understatement.

Wie eens met eigen ogen wil zien hoe fit en hoe goed de tennissers op leeftijd nog altijd zijn, toeschouwers zijn welkom bij het Tulip Tennis Center in Hilversum. Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen van de NKS 35+ Outdoor.