Winnaars Young Seniors 2019

Nederlandse Young Seniors azen op goud na 'zilveren' Team Championships in 2019

De WK Seniors zijn nog in volle gang, de individuele kampioenschappen althans, of de volgende wereldkampioenschappen staan alweer voor de deur. Op dezelfde gravelbanen van het tennispark in Umag, Kroatië, gaan zaterdag de ITF Young Seniors World Team Championships van start.

Op de foto Nederlandse prijswinnaars op de WK Young Seniors in 2019 met helemaal rechts Olga Kalyuzhnaya. 

Het wordt de vijfde editie van de WK Young Seniors. Voor 2015 was er alleen een splitsing tussen Seniors en Super-Seniors. De laatste editie, in 2019, was er net als de eerste vier weer één waarin de Oranje-equipe met het nodige eremetaal huiswaarts keerde. Net als in 2018 bleef alleen een wereldtitel uit, in de Team Championships althans. Hoewel dat in beide jaren ruimschoots werd goedgemaakt op de individuele kampioenschappen azen met name de 35+-vrouwen en de 45+-mannen nu op het felbegeerde goud in de Team Championships. Zij grepen in 2019 net naast de wereldtitel. Ook het 40+-team bij de mannen veroverde toen zilver, maar is er dit jaar niet bij op de mondiale titelstrijd.

Het 35+-vrouwenteam van Oranje krijgt daarentegen versterking van Daniëlle Harmsen, die in 2013 stopte met haar professionele carrière maar wel actief bleef in het tennis. Onder meer als competitiespeler in Nederland, Frankrijk en Duitsland. De inmiddels 35-jarige Harmsen won in haar carrière vijf ITF-titels in het enkelspel en 24 in het dubbelspel. Met de altijd sterke Olga Kalyuzhnaya en Andrea van Hurck, die in 2017 en 2019 al zilver pakten op de Team Championships, gaat deze formatie weer hoge ogen gooien. Van Hurck kan in de 40+ spelen, maar kiest ervoor om met dit team mee te doen.

In tegenstelling tot de WK Seniors en de WK Super-Seniors is Nederland dit jaar niet in alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd op de teamkampioenschappen van de WK Young Seniors. Vier van de mogelijke zes ploegen verschijnen vanaf zaterdag aan de start.

Selecties Nederland

35+ mannen Italia Cup: Romano Frantzen, Bart de Gier en Stefan Weeda.

35+ vrouwen Suzanne Lenglen Cup: Olga Kalyuzhnaya, Daniëlle Harmsen en Andrea van Hurck.

40+vrouwen Young Cup: Regine Balcune, Caroline de Vries en Floor Snoeijing.

45+ mannen Dubler Cup: Marcus Hilpert, Bart Beks en Bas Snelders.

Klik op de 'Cups' voor een link naar het desbetreffende toernooi.

Na de teamkampioenschappen volgen de individuele kampioenschappen. Daarop veroverde Nederland in 2019 vier keer goud en twee keer zilver. Klik hier voor meer informatie over de ITF Young Seniors World Individual Championships.

Later dit jaar, van 10 tot en met 23 oktober, zijn ook nog de ITF Super-Seniors World Championships, voor tennissers vanaf 65 jaar.