Marisa

Lijnrechter Bossaert: ‘Als je eenmaal begint is het verslavend’

Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze het centre court met Rafael Nadal hebben gedeeld. Toch is Marisa Bossaert één van de gelukkigen. Als lijnrechter stond ze vlak achter hem en zag zijn machtige forehand van heel dichtbij. ‘Ik kan echt genieten van een mooie rally. Soms wil je klappen, maar dat kan natuurlijk niet, haha.’

Bossaert is één van de weinige vrouwen in de wereld van scheids- en lijnrechter. En daar moet volgens haar verandering in komen. ‘Op Roland Garros was het verplicht dat van de zeven tot negen lijnrechters er twee vrouw waren. Dat is het minimale aantal voor als een speelster naar het toilet zou moeten. Maar meer dan drie vrouwen op één baan heb ik niet gezien. Dat moet beter!’

Daarom is ze ambassadeur van de internationale campagne Advantage All, die vrouwen meer kans moet geven om te werken in de tenniswereld. ‘In sommige landen krijgen vrouwen niet eens de kans om te tennissen. Daar zet deze campagne zich ook voor in.’

Het is verslavend!

Bossaert begon ruim 12 jaar geleden aan haar carrière als scheids- en lijnrechter. Haar man Dennis was een jaar eerder gestart en toen ze een kijkje kwam nemen op het internationale toernooi van Rosmalen was ze verkocht. ‘Als je eenmaal begint is het verslavend. Ik ben toen gestart met de districtsopleiding voor scheidsrechter bij de KNLTB en vervolgens heb ik een aantal oefendagen als lijnrechter gevolgd.’

Haar werk als lijnrechter heeft Bossaert op veel verschillende plekken op de wereld gebracht. Dit jaar maakte ze haar debuut op Roland Garros. ‘In mei was ik voor de eerste keer op Roland Garros als lijnrechter. Ik heb ook mijn White Badge als umpire dus ik had eventueel ook ingezet kunnen worden op de stoel bij de junioren, rolstoeltennissers of senioren. Dat ik op een Grand Slam mocht werken, was een droom die uitkwam.’

Spannende momenten

Zenuwen kent Bossaert inmiddels niet meer. ‘Ik word heel rustig van werken op vol een centre court. Ik let dan extra goed op mijn ademhaling en focus. Er is geen tijd voor twijfel. De bal is in of uit. Bij een Billie Jean King Cupduel van Nederland was er eens een spannende partij van Kiki Bertens. Het stadion was luidruchtig, maar ik kroop steeds meer in mijn cocon en concentratie. Dat vind ik geweldig.’

Spannende momenten zijn er ook als bijvoorbeeld in Rotterdam Ahoy Hawk-Eye op het grote scherm wordt getoond. ‘Dan gaat mijn hartslag heus wel even omhoog. Maar ik weet wat ik heb gezien en kan mijn beslissing niet meer veranderen. Daar leer je mee omgaan.’

De baan delen met de grootste spelers

Als tennisliefhebber komt Bossaert op de mooiste banen van de tour. Het lijstje met stadions en steden is inmiddels jaloersmakend. Spelers met wie ze op de baan heeft gestaan werd in het begin ook nauwkeurig bijgehouden.

‘Ik had een lijstje met spelers met wie ik op de baan zou willen staan. Daar kon ik steeds eentje van af vinken en daar ben ik nu maar mee gestopt, want ik heb bijna iedereen wel een keer gehad. Maar mijn man had bijvoorbeeld al bij Rafael Nadal op de baan gestaan en ik nog niet. Dat werd toen wel een dingetje tussen ons, haha. Toen ik uiteindelijk in Barcelona voor de eerste keer de baan met Nadal deelde vond ik dat wel bijzonder.’

Als lijnrechter kun je tennis van heel dichtbij zien en kun je de spelers bijna aanraken. Al mag dat natuurlijk niet. ‘Als Nadal de service van zijn tegenstander ontvangt dan staat hij bijna naast je. Dan denk je wel dat er geen ruimte is om ook nog zijn racket naar achter te brengen, want daar sta ik. Maar gelukkig springt hij net voor hij gaat slaan twee meter naar voren.’

Ben je enthousiast geworden en wil je net als Marisa Bossaert ook met de grote der aarde op de tennisbaan staan? Lees dan meer over de opleiding tot scheidsrechter en lijnrechter of meld je direct aan.