Man in actie tijdens tenniswedstrijd

Lage kwantiteit, hoge kwaliteit op Seniors-toernooi in Venlo

Op de banen van Tennisclub Venlo gaat dinsdag de zesde editie van de International Seniors Open Venlo van start, een toernooi uit de één-na-hoogste categorie op de ITF Seniorstour. Toernooidirecteur John Vievermans zag tot zijn spijt een groot aantal deelnemers uit Duitsland afhaken na een aanscherping van de coronamaatregelen door onze oosterburen.

Vievermans is wederom blij dat het ITF Seniors-toernooi doorgang kan vinden in een door corona geteisterde tenniskalender, maar met het huidige aantal van negentig deelnemers kan de toernooidirecteur niet echt tevreden zijn.

“Het ging hartstikke goed totdat die maatregelen werden verscherpt. Daardoor hebben veertig, vijftig ingeschreven spelers zich teruggetrokken. Nog een groep die had toegezegd komt niet. Mensen zijn bang om te komen. Bang dat ze bij terugkeer in Duitsland in quarantaine moeten. Het schrikt mensen af.” Door het relatief hoge aantal coronabesmettingen geldt Nederland sinds kort als risicogebied voor Duitsers.

Het aantal deelnemers ligt iets lager dan vorig jaar toen het toernooi in Venlo symbool stond voor de 'terugkeer op de tennisbaan' van deze doelgroep. Het toernooi werd in september afgewerkt nadat het in juni niet door kon gaan. De oorspronkelijke speelweek (27) was ook dit jaar nog niet beschikbaar vanwege de coronamaatregelen en de vraag van 'uitstel of afstel' wierp zich wederom op.

Vievermans merkte opnieuw dat er veel behoefte was om te spelen. “Mensen zijn het zat om opgesloten te zitten. Die willen lekker spelen. Dus toen zijn we gaan kijken naar alternatieve data. De optie was om het net als vorig jaar in september te doen. Maar dan zit je ook met de competitie en zijn er weinig banen beschikbaar. Op een gegeven moment werden de Seniors-toernooien in Hoofddorp en Zeist geannuleerd en zijn we daar ingesprongen. De week van Zeist was voor ons de meest gunstige.”

Steeds meer Nederlanders

Hoewel het aantal deelnemers wat tegenvalt is Vievermans over de kwaliteit van het speelveld wel te spreken. Het toernooi heeft sinds vorig jaar de status van S400 (voorheen Grade 2, de één na hoogste categorie) en dat is terug te zien in het niveau van de deelnemers. Met name de sterke Nederlanders weten het toernooi in het diepe zuiden steeds beter te vinden. “Het tennis speelt zich toch voornamelijk af in de randstad, maar het aantal Nederlandse deelnemers groeit de laatste jaren gestaag”, ziet Vievermans, die stelt dat het steeds belangrijker wordt om spelers te accommoderen. “We doen er als leiding zoveel mogelijk aan om het iedereen naar de zin te maken. Om rekening te houden met reistijden en dergelijke van deelnemers. Vroeger was het toch meer van 'je hebt je ingeschreven en dit is het schema', maar we proberen maatwerk te leveren. Door bijvoorbeeld de buitenlanders zoveel mogelijk richting het weekeinde in te plannen. Je wilt spelers niet onnodig op kosten jagen.”

Klik hier voor meer informatie over het ITF Seniors-toernooi in Venlo.

Aanloop NKS 35+

Het toernooi in Venlo is één van de drie ITF Seniors-toernooien in aanloop naar de NKS 35+ (16-22 augustus in Hilversum) en de ITF Seniors WK (vanaf 29 augustus in Kroatië). Deze week werd er gespeeld in Amstelveen en na Venlo staat het toernooi in Middelburg op het programma. De ITF Seniors-toernooien van Breda, Hoofddorp, Zeist en Hillegom zijn geannuleerd.