Nora Blom 2015

'Ik vind het veel leuker om tegen leeftijdsgenoten te spelen'

De ITF Grade 100 Seniors Open Middelburg gaat bescheiden van start met een klein aantal deelnemers, maar voor een eerste keer vindt toernooidirecteur Marc Felius dat helemaal niet erg.

Op de gravelbanen van MLTC in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg, waar tot 2018 jarenlang een Challenger werd gespeeld, is deze week van woensdag tot en met zondag de allereerste editie van het seniorentoernooi.

Die eerste editie zou vorig jaar al plaatsvinden, voordat corona roet in het eten gooide. In 2021 was het virus wederom verantwoordelijk voor afstel, maar dit keer werd het geen afstel. “We zouden eigenlijk annuleren en hadden de pijlen al gericht op volgend jaar. Maar Frits Raijmakers en Patrick Kemps van de bond gaven aan dat ze al twee afzeggingen hadden en vroegen of ik het toch niet door kon laten gaan, in een later stadium”, vertelt Felius. Dat latere stadium is dus de week voorafgaand aan de NKS 35+ geworden.

“We zijn 'last minute' aan de slag gegaan met de inschrijvingen en dat zie je wel terug. Het is niet zo druk. Maar voor een eerste editie komt dat misschien helemaal niet zo slecht uit”, zegt Felius over het aantal van circa veertig deelnemers. Door dat relatief lage aantal worden leeftijdscategorieën samengevoegd (30 en 35, 40 en 45, 50 en 55 enz.). “We willen iedereen op woensdag of donderdag de eerste enkelspelwedstrijd laten spelen en dan inventariseren waar we dubbelschema's kunnen vormen”, zegt Felius die zelf meedoet aan de 40+, net zoals de bekende lijnrechter/umpire en inmiddels coach Sven Vermeulen.

De net 41 jaar geworden Felius begon zelf een jaar of zeven geleden met seniorentennis. Hij vindt de toevoeging van de leeftijdsklasse 30+ -tot dit jaar was 35+ de laagste leeftijdscategorie- dan ook een aanwinst voor deze doelgroep. “Ik ben zelf bekend geraakt met de Seniorstour door mijn broertje Pim, die het toernooi in Bergen op Zoom organiseerde. Ik was toen 34 en ik vond het nog wel leuk om open toernooien te spelen en me te meten met jongere gasten, maar bepaalde dingen gingen me steeds meer tegenstaan. De onsportiviteit die je soms tegenkomt, ouders langs de kant. Dat was voor mij toch reden om minder te gaan tennissen. Toen kwam het Seniorstennis op mijn pad. Ik vind het veel leuker om tegen leeftijdsgenoten te spelen. De sfeer, de collegialiteit, je drinkt gezellig een biertje na afloop.”

WK-debuut

De Seniorstour opent voor Felius bovendien deuren naar mooie internationale evenementen zoals de ITF Young Seniors Championships in Umag, Kroatië, waar hij volgende maand meedoet aan de individuele kampioenschappen. Dat wordt het WK-debuut van Felius, die een gooi doet naar succes in het enkelspel, dubbelspel (met Bernard Jonkman) en gemengd dubbelspel (met Regina Balcune). Felius noemt zichzelf een dubbelspecialist en denkt dat de meeste kans op succes dus in het dubbelspel ligt. Vooral in het gemengd dubbel met de sterke Balcune (nummer twee op de ITF-wereldranglijst 40+).

Hopelijk in 2023 stapje hoger

Voordat het zover is, staan eerst de NKS 35+ (volgende week) en het toernooi in Middelburg op het programma. Omdat het de eerste editie is, heeft het toernooi in de Zeeuwse hoofdstad de status S100, het laagste niveau. Hoewel de ambitie er is om te groeien, verwacht Felius niet dat dit volgend jaar al gebeurt. “We willen volgend jaar in ieder geval een goede indruk maken en ons zo goed mogelijk presenteren. Er is een masseur gratis beschikbaar, een door de ATP gecertificeerde bespanner. We werken aan een goede uitstraling zodat we hopelijk in 2023 een stapje hoger kunnen. Vanaf volgend jaar hebben we ook verlichting op baan 1 tot en met 4 van MLTC. Dat helpt ook mee”, denkt Felius.

Klik hier voor meer informatie en, tijdens het toernooi,  speelschema's en uitslagen van de ITF Grade 100 Seniors Open Middelburg.