ITF Seniors Senioren cup mannen juichen Nederlandse vlag

Goud en zilver voor Nederland op ITF Seniors World Team Championships

De Nederlandse mannen 55+ hebben in het Kroatische Umag de wereldtitel veroverd op de WK voor teams. Onder aanvoering van Bart Theelen, die ongeslagen bleef in al zijn optredens, werd in de finale Spanje met 3-0 verslagen. Voor de mannen 50+ was er zilver na een nederlaag in de finale tegen Frankrijk.

Na zwaar bevochten zeges over Duitsland en Oostenrijk was het Nederlandse 55+-team in de finale tegen Spanje oppermachtig. Theelen won met 6-3, 6-1 van Miquel Puigdevall Lamolla en boekte daarmee zijn 29ste (!) achtereenvolgende enkelspelzege op de ITF Seniors Tour. Hans van Scheppingen klopte Javier Linares Corral met 6-4, 6-1. Het dubbelspel was ook een prooi voor Nederland. Evert-Jan Hulshoff en Niels de Kok versloegen Corral en Garcia met 6-4, 6-1. In de kwartfinales (Duitsland) en in de halve finales (Oostenrijk) was het een stuk spannender en moest het dubbelspel de beslissing brengen.

Theelen is de nummer drie van de wereld en wist de goede vorm die hij dit jaar tentoon spreidde door te trekken en te verzilveren. Hij stond het hele toernooi (vier enkelspelen en drie dubbelspelen) geen set af. Onze landgenoot is een van de favorieten voor de individuele wereldtitel in het enkelspel 55+. Hij is als derde geplaatst achter Christian Greuter uit Duitsland en Pablo Semprun uit Spanje. De nummers één en twee van de wereld kwamen respectievelijk twee en drie duels in actie maar een clash met Theelen bleef uit, omdat ze tegen Nederland aan de kant bleven.

De mannen 50+ grepen net naast de hoofdprijs. De Fransen Benoit Halle en Jacques Oliver-Moers wonnen het beslissende dubbelspel van Hendrik-Jan Davids en Marcus Hilpert met 6-4, 7-6. Davids begint wel met een goed gevoel aan de individuele WK. De 52-jarige oud-prof won al zijn zeven wedstrijden (enkel- en dubbelspel). Twee jaren geleden veroverde hij WK-zilver in de 50+.

Hilpert doet eveneens een gooi naar de wereldtitel en is als tweede geplaatst in het enkelspel. Hij werd vorig jaar wereldkampioen enkelspel en dubbelspel 45+ op de WK Young Seniors.

Prestaties overige Nederlands teams

Vrouwen 50+: zevende plaats. Nederland finishte als tweede in de groep achter Oostenrijk, dat net te sterk was voor onze landgenotes. In de strijd om de zevende plaats werden vervolgens drie ontmoetingen gewonnen. In de laatste tegen Paraguay moest het dubbelspel het verschil maken. Mirjam Swarte en Sandy Wenderhold wonnen met 7-5, 6-0 van Ximena Diaz de Viver en Janina Herzog.

Deze Oranje-formatie moest het doen zonder Annemiek Wissink, die zich concentreert op de individuele kampioenschappen. Daar is ze als nummer twee van de plaatsingslijst één van de favorieten voor de wereldtitel.

Vrouwen 55+: zesde plaats. Grepen naast groepswinst door een 2-1 nederlaag tegen Spanje. Het beslissende dubbelspel werd verloren en daardoor was de vijfde plaats hoogst haalbare. Na een overwinning op Portugal werd met 1-2 verloren van Zweden. Liselot Prechtel en Carole de Bruin verloren de beslissende dubbel van Sofie Bjorling en Sara Schinzel: 7-6, 6-0. Prechtel, de nummer twee van de wereld, won al haar enkelspeloptredens in Umag en gaat voor goud in de individuele kampioenschappen.

Mannen 60+: vijftiende plaats. Italië en Zweden waren in de groepfase met 3-0 te sterk voor de formatie bestaande uit Ben van der Steen, Patrick Marteijn en Geert Koeman. Het drietal sloot het toernooi toch met een positieve noot af door in de strijd om de plaatsen 15 tot en met 21 te winnen van Turkije, Finland en Portugal.

Vrouwen 60+: vijfde plaats. Mieke Smits, Lucienne Sigmond, Karien Theeuwes en Annelies Simons werden tweede in de groep achter de Verenigde Staten, de uiteindelijke winnaar van het zilver. De Oranje-vrouwen vervolgden hun weg met een overwinning op Slovenië, maar in de strijd om de vierde plaats was Zweden met 2-1 te sterk.

Individuele WK van start

Na de WK Seniors worden de ITF Seniors World Individual Championships gespeeld en deze zijn vandaag (zaterdag 4 september) van start gegaan. Klik hier voor meer informatie, waaronder alle lotingen.