RG stadion

Blog Sophie: Grand Slams

Hey Tennisplayer! Deze maand is het tijd voor een leuk ‘tennisweetje’. Ik ga je wat vertellen over Grand Slams. Tesse had het er in haar interview óók al over: zij droomt ervan om later Grand Slams te spelen. Elke tennisprof heeft het misschien wel als doel: meedoen aan een Grand Slam. Niet in de laatste plaats omdat je er héél veel prijzengeld kunt verdienen. Maar wat is nu eigenlijk een Grand Slam?

Grand Slams zijn de belangrijkste en zwaarste tennistoernooien in de professionele tenniswereld. Alleen de wereldtoppers doen er aan mee. Ieder jaar worden er vier  georganiseerd. De eerste van het jaar hebben we net achter de rug: de Australian Open in Australië (februari). Nu volgen nog Roland Garros in Frankrijk (23 mei - 6 juni), Wimbledon in Engeland (28 juni - 11 juli) en de US Open in Amerika (30 augustus - 12 september). Bijzonder is dat de toernooien heel erg oud zijn, al zou je dat nu misschien niet meer zeggen als je er rondloopt. Maar al rond 1900 werden de eerste Grand Slams gespeeld. 

Alle Grand Slams hebben hun eigen specifieke kenmerken en dat maakt ze speciaal. De Australian Open is bijzonder omdat er gespeeld wordt op hardcourt. Èn het is er altijd verschrikkelijk heet. Er wordt gestreden in temperaturen waar de doorsnee Europeaan niet aan gewend is! Roland Garros onderscheidt zich van de andere Grand Slams omdat er getennist wordt op gravel. Een ondergrond waarop Nederlandse spelers heel goed uit de voeten kunnen, omdat wij ook veel gravelbanen hebben. Wimbledon is speciaal omdat ze er spelen op gras. Niet op het gras wat we kennen uit het park, maar op heel kort en sterk gras. De ballen schieten er lekker op door. Als speler moet je dus houden van een snel spelletje. Op de US Open spelen ze net zoals in Australië óók op hardcourt. Als je er rondloopt merk je dat er een ruig en rumoerig hot-dog sfeertje hangt. Heel cool, maar als speler moet je daar natuurlijk wel tegen kunnen.

Tennisprofs hebben vaak de voorkeur voor één bepaald Grand Slam. Meestal omdat daar hun spel het best tot zijn recht komt. Een mooi voorbeeld is natuurlijk de ‘Koning van het Gravel’ Rafael Nadal. Zijn lievelingsondergrond is zonder twijfel de gravelbaan. Hij won Roland Garros dertien keer in zestien edities en dat is een unieke prestatie! Wat zal hij dit jaar gaan doen?  

Zelf ben ik ook een paar keer op een Grand Slam geweest en het was geweldig om de wereldtoppers van zo dichtbij te zien. En misschien klinkt het een beetje gek, maar het mooiste vond ik om ze tussen de wedstrijden door te zien trainen met hun coach!  

Grand Slam For Kids 

Krijg je al een beetje zin om dit jaar de Grand Slams te gaan volgen op tv? Of, nog leuker, zou je zelf óók wel eens de sfeer willen proeven van een Grand Slam? Dan heb je geluk, want dat kan! In Nederland hebben we Grand Slams For Kids. Dat zijn  tennistoernooien voor kinderen van jouw leeftijd, die zijn georganiseerd in de sfeer van Roland Garros, de Australian Open, Wimbledon en de US Open. Je kunt er  mooie prijzen winnen, met als hoofdprijs een ticket naar Roland Garros in Parijs! Kijk maar eens op de website van Grand Slams For Kids. Wie weet is er binnenkort een Grand Slam bij jou in de buurt.

Als afsluiter een vraagje om eens uit te zoeken: wie won dit jaar de Australian Open bij de dames en wie bij de heren? 

Sophie       

P.S. Volgende keer gaat mijn blog over het spelen van wedstrijden. Mocht je nog niet zo’n grote liefhebber zijn van wedstrijden, ga ‘m dan zeker lezen! Tot de volgende keer!   

 

Sophie Asberg

Blogger voor KNLTB