HK200801 0382

Goede fysiotherapeutische begeleiding is voor (top)tennissers van essentieel belang

Op topniveau tennis spelen, je moet het maar kunnen! Jesper de Jong (20 jaar) is één van Nederlands grootste tennistalenten van dit moment. Hij speelt al een aantal jaren tennis op topniveau. Dit vraagt veel van zijn lichaam. Goede fysiotherapeutische begeleiding is dan ook echt essentieel. Jesper heeft dit gevonden bij zijn naamgenoot en tevens FysioHolland sportfysiotherapie Jesper Put. Daarnaast begeleidt ook FysioHolland sportfysiotherapeut Lisette Hagen hem trouw. “Jesper en Lisette weten beiden wat ze doen en ze zijn erg flexibel. Ik kan ze altijd een Whatsapp-bericht sturen of bellen, ongeacht welk moment. Ze staan altijd voor mij en de andere tennissers klaar!”

 

Als toptennisser moet je dagelijks hard trainen om de beste prestaties te kunnen halen. Jesper heeft als jonge toptennisser nog veel doelen welke hij wilt bereiken. Zijn voornaamste doel is om de top 100 van de wereldranglijst te halen. Jesper ‘’Dit is de belangrijkste ranglijst waar je als tennisser voor strijdt. De Nederlandse ranglijst heeft persoonlijk minder waarde voor mij.’’

 

Jesper traint momenteel elke maandag tot zaterdag, bij de KNLTB op het Nationaal Tennis Centrum (NTC) in Amstelveen. Zijn training bestaat een deel uit tennis en het andere deel uit fysieke oefeningen gericht op kracht, uithoudingsvermogen en explosiviteit. Op het NTC is er iedere dag wel een FysioHolland sportfysiotherapeut aanwezig, waar Jesper altijd voor alle soorten klachten terecht kan.

 

Fysiotherapeutische begeleiding

Jesper: “Ik ben momenteel niet voor een specifieke klacht of blessure onder behandeling. Vaak maakt sportfysiotherapeut Jesper of Lisette mijn spieren even goed los voor de training. Vooral op de dagen dat ik last heb van spierpijn. Tijdens de eerste corona periode heb ik een maand niet kunnen spelen door een scheur in mijn binnenband, welke ik had opgelopen tijdens een potje voetbal. FysioHolland sportfysiotherapeut Jesper heeft mij hierbij goed ondersteund. Ik heb deze periode fysiek veel getraind om mijn banden weer sterker te maken. Ons gezamenlijke doel was om zo snel mogelijk weer te kunnen tennissen.”

 

“Ik zou zowel Jesper als Lisette als fysiotherapeut aanbevelen bij andere tennissers. Ze zijn beide ook fysiotherapeuten van het Davis Cup team en dat is niet voor niets.”

 

“Ik ben erg positief over de fysiotherapeutische behandelingen. Jesper en Lisette weten beiden wat ze doen en ze zijn erg flexibel. Ik kan ze altijd een Whatsapp-bericht sturen of bellen, ongeacht welk moment. Ze staan altijd voor mij en de andere tennissers klaar! Ik kan met zekerheid zeggen dat de goede fysiotherapeutische begeleiding zeker bijdraagt aan mijn prestaties op de tennisbaan. Ik zou zowel Jesper als Lisette als sportfysiotherapeuten aanbevelen bij andere tennissers. Ze zijn beiden ook sportfysiotherapeuten van het Davis Cup team en dat is niet voor niets. De Davis Cup is een internationaal toernooi voor heren enkel- en dubbelspel tennis waar meerdere landen aan deelnemen. Zelf heb ik hier ook al twee keer aan meegedaan voor Nederland. De toernooien vonden toendertijd plaats in Madrid en Kashistan. Een erg toffe ervaring welke ik nooit meer vergeet!”

 

Tennis training tijdens corona

“In het begin van de corona uitbraak was het Nationaal Tennis Centrum volledig gesloten tot medio mei. Daar trainen was dus geen optie en moest ik op zoek gaan naar andere alternatieven. Ik heb het geluk dat ik iemand ken met een tennisbaan in de tuin, waar ik een aantal uur per week mocht trainen. In het begin was dit vooral ook even wennen. Normaal gesproken heb ik veel toernooien in het buitenland, wat nu opeens een aantal maanden stil ligt.”

 

“Trainen zonder uitzicht is soms best lastig, maar ik blijf er altijd de volle 100% voor gaan!”

 

“Ondanks deze gekke periode heb ik wel flinke stappen gemaakt. Vooral in mijn doorzettingsvermogen en discipline. Trainen zonder uitzicht is soms best lastig, maar ik blijf er altijd de volle 100% voor gaan!”

 

Tips voor andere (top)tennissers

“Luister altijd goed naar je lichaam. Probeer vooral niet teveel in één keer. Hiermee bedoel ik niet dat je minder moet doen dan je normaal gesproken doet, maar zorg ervoor dat je niet je lichaam gaat overbelasten. Dit gaat je lichaam op een gegeven moment niet trekken. Je wilt voorkomen dat je blijvende blessures eraan overhoudt en straks helemaal niet meer kan spelen.”

 

Heb jij een (sport)blessure?

Heb jij te maken met blessures of wil je deze juist voorkomen? Kom dan langs bij één van de praktijken in Nederland. De fysiotherapeuten van FysioHolland ondersteunen je graag hierbij en geven je tips. Wil je meer informatie of een afspraak maken? Kijk dan snel voor een locatie bij jou in de buurt, WhatsApp of bel naar 088 374 16 00.