Baan slepen

Vievermans: 'samenwerking met de tennisclub en de bond is perfect'

Op de banen van Tennisclub Venlo gaat maandag het ITF Seniors Grade 2-toernooi van start dat aanvankelijk in juni op de agenda stond. Dankzij de inspanning van toernooidirecteur John Vievermans, TC Venlo en de KNLTB gaat het toernooi door, met ongeveer 120 deelnemers.

Van de zeven ITF-toernooien voor de senioren 35+ die deze zomer in Nederland gepland stonden is 'Venlo' de enige waarbij er geen sprake is van afstel, maar slechts uitstel. Corona zette een streep door het ene na het andere toernooi, maar vanaf 31 augustus mag er van de ITF weer getennist worden in toernooiverband.

Terwijl in Nederland het Flower Blub-toernooi (Grade A) in Hillegom deze week niet doorging, werd er in Duitsland en Frankrijk al wel gelijk in toernooiverband getennist. Vievermans was zelf betrokken bij de organisatie van een Grade 2-toernooi in het Duitse Dormagen. Eerder deed hij ook mee aan de NKS 35+ outdoor (15-23 augustus) in Hilversum en daarvoor speelde hij al competitie in Duitsland.

Vievermans is van mening dat er voor toernooiorganisaties goed om te gaan is met de coronamaatregelen. Hij is dan ook blij dat zijn toernooi terug op de kalender kwam en nu op het punt van beginnen staat. “Vanuit België, Duitsland en ook Nederland was er veel animo om te spelen. Ik vind het mooi om mensen die gelegenheid te geven. Je merkt dat veel mensen blij zijn dat ze weer kunnen spelen. Die grijpen deze kans met beide handen aan, ook omdat het gelijk één van de laatste kansen is om een toernooi in de buitenlucht te spelen. Aan de andere kant is er ook een groep die nog huiverig is”, zegt Vievermans als hij het deelnemersaantal beschouwt (iets minder dan vorig jaar). “Terwijl tennis in coronatijd prima in te vullen is. Iedereen gaat er op een andere manier mee om en je merkt wel dat er inmiddels wat makkelijker over wordt gedacht in het algemeen. Maar als mensen een beetje rekening houden met elkaar is er niets aan de hand.”

De deelnemers komen dit jaar grotendeels uit Nederland, België en Duitsland. Vievermans ziet dat de Spanjaarden, Portugezen en Italianen thuis blijven. “Dat heeft natuurlijk alles met de situatie te maken.”

Kwalitatief sterker

Waar het totaal aantal deelnemers iets lager is dan vorig jaar, is het toernooi kwalitatief gezien sterker en dat komt grotendeels door de opwaardering van drie naar twee sterren door de ITF. “Met name bij de mannen 55, 60 en 65+ is het veld heel sterk. Bij de vrouwen is het wat lastiger om genoeg speelsters te verzamelen, met name in de jongere categorieën.” Zelf doet Vievermans niet mee in Venlo. “Als toernooidirecteur vind ik dat niet echt gepast. Je doet het toch nooit goed. Bovendien is het met de extra maatregelen meer werk dan normaal om alles in goede banen te leiden”, aldus de toernooidirecteur, die nog mooie woorden over heeft voor de gastheer van komende week, TC Venlo.

Toegewijd om er iets moois van te maken

“De tweede keer in Venlo. Het is een fantastische accommodatie, een fantastische club. We zijn daar heel erg op ons gemak. De club werkt perfect mee. Toegewijd om er voor alle deelnemers iets moois van te maken. Er is een heel prettige samenwerking tussen ons, de club en de bond”, zegt Vievermans.

“Ook van de bond kregen we alle medewerking in het verschuiven van dit toernooi. Ik heb veel contact gehad met Frits Raijmakers, de bondscoach van het seniorentennis 35+, en die heeft daar ook zeker zijn steentje aan bijgedragen.”

Nederlands kampioen Raijmakers is één van de deelnemers in Venlo. Hij kiest ervoor om mee te doen aan de 60+ in plaats van aan de 65+. Klik hier voor meer informatie en vanaf maandag speelschema's en uitslagen van het ITF Seniors Grade 2-toernooi in Venlo.