Voorbeschouwing NKS35+

NKS 35+ Outdoor voor nog meer spelers dan normaal hoogtepunt van het seizoen

De NKS 35+ outdoor is voor veel deelnemers altijd al het hoogtepunt van het jaar, maar door het schrappen van vrijwel alle grote internationale toernooien kijken ook de toppers extra uit naar dit landelijke meetmoment. Met strikte coronamaatregelen gaat komende week de titelstrijd voor 35-plussers van start. Plaats van handeling is net zoals voorgaande jaren het Tulip Tennis Center in Hilversum.

“Het is tot het laatste moment spannend geweest of het door kon gaan”, vertelt Jan van Helvert, die samen met Riet Sagius de toernooileiding vormt. Bram Lomans heeft afscheid genomen van zijn rol als toernooidirecteur en daardoor vormen Van Helvert en Sagius nu het aanspreekpunt. De organisatie, een vast team van in totaal vijf mensen mensen, stond dit jaar voor de grote uitdaging om de veiligheid van alle deelnemers te garanderen. Dat betekent een strike naleving van de coronaprotocollen en richtlijnen zoals een verplichte registratie van alle bezoekers, een maximale aanhang van één toeschouwer per deelnemer en het verbieden van inspelen voor de wedstrijden. Om dat laatste te compenseren is de inspeeltijd voor aanvang van de wedstrijd uitgebreid naar tien minuten.

Gezien het mooie aantal van 341 deelnemers hebben corona noch alle extra maatregelen de seniorentennissers afgeschrikt. “Daar waren we aanvankelijk wel bang voor”, zegt Van Helvert. “Maar de meeste tennissers weten inmiddels dat het met een aantal regels goed te doen is. De praktijk leert dat de tennissport zich goed aan de coronaregels kan houden. Je staat op grote afstand van elkaar op de baan, je zit na afloop niet met een grote groep op het terras. Het is een sport die relatief weinig risico met zich meebrengt en daarom ook één van de eerste sporten was, die na de intelligente lockdown weer beoefend kon worden.”

Naast de uitdaging die Covid-19 met zich meebrengt, dient de organisatie rekening te houden met de weersomstandigheden. Na de recente hittegolf daalt het kwik komende week weliswaar naar aangenamere temperaturen, zeker om in te sporten, maar de zorgen over het weer zijn niet verdwenen. Er dreigt namelijk onweer en dat kan de schema's in de war schoppen. Bovendien moeten deelnemers en toeschouwers dan naar binnen en dat maakt het lastiger om 1,5 meter afstand te houden. “Er is iets minder ruimte dan buiten, maar dat scheelt niet zoveel. Dat maakt het Tulip Tennis Center ook zo'n geschikte locatie. Je kunt uitwijken naar binnen en daar zijn ook genoeg banen. Maar het is uiteraard wel een extra punt van aandacht. Als we naar binnen gaan, moeten we daar goed op letten.”

Kwalitatief sterk hoofdveld

Van Helvert doet zelf aan drie categorieën meer in de 60+ (enkelspel, dubbelspel en gemengd dubbelspel). Deze leeftijdsklasse is bij de heren altijd heel goed bezet en heeft ook een kwalificatietoernooi om het kaf van het koren te scheiden. Dat betekent dat Van Helvert zelf twee potjes moet winnen om het hoofdschema te bereiken.”We kunnen er voor kiezen een groter schema te maken, maar we willen een kwalitatief sterk hoofdveld. Waar grote schema's zijn hebben we ervoor gekozen om alleen de bovenste twee rechtstreeks te plaatsen en de rest kwalificatie te laten spelen.” Dit gaat op voor het herenenkelspel in de 45+, 50+, 55+ 60+ en 65+.

Met een totaal aantal van 341 spelers is Van Helvert dik tevreden. Dit is een flinke toename ten op zichte van 2018 en 2019 toen er minder dan 300 aan de start stonden. Van Helvert vermoedt dat het toernooi dit jaar door veel spelers wordt gebruikt als voorbereiding op de uitgestelde voorjaarscompetitie.

Hoogtepunt van het seizoen

Met een wedstrijdkalender waar vanwege corona vrijwel alle grote toernooien op de ITF Seniors Tour zijn geschrapt vormen de NKS 35+ outdoor voor nog meer spelers dan normaal het hoogtepunt van het seizoen. Frits Raijmakers gebruikt de nationale titelstrijd meestal als opwarmertje voor de WK, maar kijkt er nu extra naar uit. “Ik heb er echt zin in. Ik ben blij dat er weer een toernooi is”, aldus Raijmakers, die vorig jaar in Kroatië wereldkampioen werd. Hij is de nummer één van de wereldranglijst voor 65-plussers. Normaal gesproken reist hij de hele wereld rond.

“Ik zou nog meedoen aan leuk toernooi in Mallorca, maar ik heb net bericht gekregen dat dat ook niet doorgaat. De WK's en andere grote toernooien waren al geschrapt. Eigenlijk kun je alleen in Duitsland een aantal goede toernooien spelen”, aldus Raijmakers, die zich verder richt op 2021. “Hopelijk kunnen we dan weer los, maar het blijft afwachten.”

Dubbelschema's samengevoegd

Het experiment tijdens de indoorkampioenschappen in februari om de dubbelschema's samen te voegen en te werken met categorieën van tien jaren in plaats van vijf jaren krijgt een vervolg op de outdoorkampioenschappen.

De NKS 35+ Outdoor is van 15 tot en met 23 augustus op de gravelbanen van het Tulip Tennis Center. Klik hier voor meer informatie, speelschema's en vanaf volgende week uitslagen.