Wimbledon

Kijktip: Wimbledon

De ATP- en WTA Tour starten in augustus weer op. Dat betekent tot die tijd weinig live tennis op televisie, ongeopende livescore apps en geen wedstrijdverslagen. Voor de tennisliefhebber plaatsen we daarom elke woensdag een lees- of kijktip.

Kijktip: Wimbledon

Welke andere kijktip dan de film Wimbledon uit 2004 zou deze week toepasselijker zijn geweest. De ontknoping van het Engelse Grand Slamtoernooi zou eigenlijk deze periode op het menu moeten staan, maar door de coronapandemie is het toernooi voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog gecanceld.

Deze romantische komedie volgt het verhaal van Peter Colt, een Britse tennisprof die is afgezakt op de ranglijst en via een wildcard de kans krijgt zijn carrière af te sluiten op Wimbledon. In het spelershotel ontmoet hij de Amerikaanse rijzende ster Lizzie Bradbury. Niet geheel verrassend beginnen de twee een amoureuze relatie, waar de stereotype tennisvader en coach van Bradbury niet blij mee is. De geheime liefde beïnvloedt de resultaten van beiden. Het onderwerp is zoals te verwachten een groot cliché, maar kijkt lekker weg.

De film spot met de achterkant van de tenniswereld. Spelers, managers, coaches, ouders en bijgeloof zijn daarbij het dankbare onderwerp van de vileine Britse humor.

Het leuke aan deze film is dat het daadwerkelijk is opgenomen op Wimbledon. De All England Lawn Tennis Club opende in 2003 voor de eerste en laatste keer de deuren voor de opnames van een speelfilm. Pat Cash werkte als adviseur mee met de crew. De Wimbledonkampioen van 1987 leerde acteurs Paul Bettany en Kirsten Dunst een degelijke servicebeweging. De overige slagen bleken een stuk lastiger. De bal is daarom achteraf digitaal toegevoegd aan het beeld.

De liefhebber van romantische komedies zal zich deze regenachtige dagen zeker 93 minuten vermaken met Wimbledon. En voor de tennisliefhebber brengt het toch een klein beetje van het Britse Grand Slam in de huiskamer. Inclusief commentatoren John McEnroe en Chris Evert, die natuurlijk niet mogen ontbreken.

Wimbledon is te zien via YouTube, Apple TV+, Google Play en Pathé Thuis.

Bekijk hieronder de trailer.