Ina Wickmayer – Op Eigen Benen

Leestip: Op eigen benen

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot en met 31 juli stil. Dat betekent geen live tennis op televisie, ongeopende livescore apps en geen wedstrijdverslagen op Toptennis.tennis.nl. Voor de thuiszittende tennisliefhebber plaatsen we daarom elke woensdag een lees- of kijktip.

OP EIGEN BENEN

Yanina Wickmayer is 30 jaar en de huidige nummer 145 op de WTA ranglijst. De Vlaamse speelt een bescheiden rol in het WTA circuit, maar toch voelde ze de noodzaak een biografie te schrijven.

In haar eigen woorden: ‘Waarom ik dit boek heb willen schrijven, nu, terwijl ik nog volop aan het tennissen ben? In de eerste plaats omdat ik het gevoel heb dat de meeste mensen mij niet kennen. Ik heb nooit de kans gehad om mijn verhaal eens te vertellen. Ik wil de persoon achter de speelster naar buiten brengen, de echte Yanina. Door mijn verhaal op papier te zetten, hoopte ik ook enkele hoofdstukken in mijn leven af te sluiten of te plaatsen, en dat is wel gelukt, denk ik. En wie weet kan ik wel een inspiratie zijn voor kinderen en ouders die nu in dezelfde situatie zitten als ik, toen ik negen was. Ik wil laten zien dat kiezen voor een tenniscarrière geen makkelijke weg is, maar je krijgt er heel veel voor terug. Het loont echt de moeite om er alles voor te doen, ook voor de ouders.’

Dit boek is dus een soort van therapie voor haar. En als je het leest dan bekruipt de ongemakkelijkheid naar binnen. De dood van haar moeder die de 9-jarige Wickmayer te verwerken kreeg en de relatie met haar vader die daardoor drastisch veranderde loopt als een rode draad door de pagina’s.

Een supertalent was Wicky niet, maar haar doorzettingsvermogen, wilskracht en motivatie brachten haar naar een professionele tenniscarrière. Een carrière pad met veel kuilen en obstakels op de weg. Haar persoonlijke verhaal zijn opnames van negatieve momenten, waarbij het lijkt alsof het haar is overkomen zonder dat ze er zelf invloed op had. Een schorsing omdat ze haar Whereabouts niet op orde had, een hardnekkige rugblessure, een slechte financiële investering, het slijten van coaches (meer dan 12 ondertussen) is waar de Vlaamse ex-nummer 12 van de wereld in verstrikt raakte.

Haar omgeving komt ook aan het woord. Onder wie Kim Clijsters, Ann Devries en Patrick Mouratoglou. Allen spreken zich lovend uit over Wickmayer. In hun quotes proef je dat ze haar niet willen aanpakken en sparen. Al haar verkeerde keuzes of acties worden vergeven of verklaard door de tragedie die ze als klein meisje heeft meegemaakt. Dit heeft haar gevormd tot een vrouw met een minderwaardigheidscomplex, die zich liet sturen door haar dominante vader. Daar kan zij niets aan doen volgens de insiders.

Het 254 pagina’s tellende levensverhaal van Yanina Wickmayer zetten wij niet in de top3 van biografieën van internationale tennisspelers. Maar voor de tennisfan prima leesvoer. En voor Yanina zelf heeft de therapeutische werking die zij hoopte te bereiken haar werk gedaan. 

Titel: Op eigen benen
Auteurs: Inge van Meensel en Yanina Wickmayer
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
Prijs: €22,95
ISBN: 978-90-893164-0-0