KNLTB Vlag wapperen wind

Zilver voor Oranje-mannen op WK Super-Seniors

De Nederlandse mannenformatie 65+ heeft op de ITF Super-Seniors World Team Championships in Umag, Kroatië, een fraaie zilveren medaille veroverd. Na vijf 3-0 overwinningen op rij moesten Frits Raijmakers, Martin Koek, Rolf Thung en Jan Sie in de finale buigen voor Frankrijk.

De verwachtingen voor de finale van de Britannia Cup tegen het favoriete Frankrijk waren hooggespannen na overtuigende Nederlandse zeges op Mexico en Australië in respectievelijk de kwart- en halve finales. Frankrijk had in de andere halve finale VS afgetroefd met 3-0. Beide landen werden door Raijmakers vooraf getipt als favoriet, met Nederland als gevaarlijke outsider: een knappe voorspelling.

Hoewel de finale na de enkelspelen was beslist, kreeg Frankrijk het allerminst cadeau. Na een zenuwslopende beslissende set tussen Frits Raijmakers en Marc Renoult viel de beslissing in het voordeel van Frankrijk. De Fransman trok met 6-2, 3-6, 7-6 (3) aan het langste eind. Koek was met 6-2, 6-3 onderuit gegaan tegen Didier Kaiiserian. De enige nederlagen van de week voor Raijmakers en Koek. Rolf Thung en Jan Sie slotaen af met een honderd procent-score.

Op de individuele kampioenschappen, die zaterdag 21 september van start zijn gegaan, doet Raijmakers ook een gooi naar eremetaal in enkelspel en dubbelspel. In het herendubbelspel zou hij dit jaar aantreden met de Deen Alan Rasmussen, maar vanwege diens afmelding vormt hij toch weer een koppel met Kaiiserian. Vorig jaar haalden Raijmakers en Kaiiserian de halve finales. Dit jaar zijn Frank van Lerven en Ben Zijlmans mogelijke tegenstanders in de derde ronde. Het duo Koek/Thung bevindt zich in de andere helft van het speelschema.

Jack Crawford Cup mannen 70+

Het team van Hans Adama van Scheltema, Benno de Jel, Eric van Waning en Huug van Wingerden is als tiende geëindigd nadat het de laatste twee duels met 2-1 verloor van achtereenvolgens Italië en Duitsland. Nederland was als tweede gefinisht in een groep achter Frankrijk en voor Kroatië.

Althea Gibson Cup vrouwen 70+

Nadat de enige Nederlandse vrouwenformatie op deze WK in de groepsfase verloor van Finland en Frankrijk, besloten ze toch met een positief gevoel na drie overwinningen op rij. Goed voor de negende plaats in een veld van dertien landen. In de strijd om de plaatsen negen tot en met dertien wonnen Anneke Jelsma, Heleen Janssen-Prins, Margriet Meijer-Eggenkamp en Ria van der Meijden van Kroatië, Zweden en Ierland.

Bitsy Grant Cup mannen 75+

Berend Allert Roelof Lenten, Ed Sasker, Kees van der Wild en Kees de Boer streden met de Italianen om de winst in de groep en dus een ticket voor de kwartfinales nadat beide landen met 3-0 van Ierland hadden gewonnen. De Italianen waren in de enkelspelen te sterk. De Boer verloor met 6-2, 6-4 van Roberto Franco Fumagalli. Sasker begon sterk, maar Giancarlo Milesi beschikte over de langste adem: 4-6, 6-4, 6-1. Nederland veroverde uiteindelijk een zevende plaats na zeges op Groot-Brittannië en Zimbabwe. 

Lenten en Sasker waren als koppel in het herendubbelspel twee jaren gelden goed voor zilver op de Individual Championships, maar Lenten doet dit jaar niet mee aan de individuele. Sasker is met Peter Pokorny lijstaanvoerder in het herendubbelspel en als zesde geplaatst in het enkelspel. Sasker is de nummer tien van de wereld bij de 75+'ers.

Gardnar Mulloy Cup mannen 80+

Peter Buter won al zijn enkelspelen (zes wedstrijden), maar het team dat door de afwezigheid van Michael van Berckel en Hilbertus Emmink verzwakt was, moest genoegen nemen met een veertiende plek. Na de groepsfase, waarin Nederland als derde van de vier eindigde, viel het kwartje net verkeerd tegen Oostenrijk. Buter en Jack Leonhart verloren het beslissende dubbelspel van de Oostenrijkers Erich Ecker en Josef Szylkiewicz: 6-3, 6-4.

In de laatste wedstrijd werd Oekraïne met 3-0 opzij gezet, zonder ook maar één game te verliezen! De arme Yurii Hrinevych en Leonid Stanislavskyi verloren 36 games op rij. Buter en Dinant Haslinghuis wonnen hun enkelspel met een 'double bagel' en Leonhart/Haslinghuis flikte dat in het dubbelspel.

Klik hier voor meer informatie en een link naar alle uitslagen van de ITF Super-Seniors World Team Championships. Van zaterdag 21 september tot zaterdag 28 september zijn de Individual Championships. Klik hier voor meer informatie.