KNLTB Vlag wapperen wind

Twee keer goud voor Raijmakers op WK Super-Seniors

Frits Raijmakers heeft in Umag, Kroatië, een geweldige prestatie geleverd door maar liefst twee wereldtitels te veroveren op de ITF Super-Seniors World Individual Championships. De bondscoach van het Nederlandse seniorentennis 35+ was in de leeftijdscategorie 65+ de beste in zowel enkel- als dubbelspel. Ook Will Sevenstern (85+) keerde met goud op zak terug naar Nederland.

In het kader van de Nationale Sportweek was er woensdag een ouderendag waarin senioren door heel Nederland kennis konden maken met verschillende 'Old Stars'-sporten waaronder tennis. Op de WK Super-Seniors bewijzen 65+'ers dat deze sport tot op hoge leeftijd beoefend kan worden.

Het gezegde 'je stopt niet met bewegen omdat je oud wordt. Je wordt oud, omdat je stopt met bewegen', is op het lijf geschreven bij de deelnemers aan de ITF Super-Seniors World Individual Championships, dat aansluitend aan de Team Championships werd gehouden. In beide toernooien speelde Raijmakers tot en met de laatste dag voor de prijzen en die uitdaging betitelde hij voorafgaand aan de twee weken als een 'Survival of the Fittest'. Een uitdaging die de nummer vier van de wereld 65+ met glans heeft doorstaan. Wat heet! Na zilver met de Nederlandse formatie op de Team Championships volgden er twee gouden plakken op de individuele.

Raijmakers won in de finale van het herenenkelpel 65+ met 4-6, 6-3, 6-3 van Radovan Cizek uit Tsjechië. Het verlies van de openingsset in de finale was pas het eerste setverlies voor onze landgenoot van de hele week (enkel- en dubbelspel). In de kwartfinales gaf landgenoot Jan Sie hem één set tegenstand. Sie had zelf vier duels op rij in 'straight sets' gewonnen voordat hij met 6-4, 6-0 moest buigen voor Raijmakers. In de halve finales had zijn dubbelpartner Didier Kaisserian ook niet veel te vertellen (6-1, 6-4).

Dubbelslag

Kaisserian en Raijmakers veroverden samen de wereldtitel in het dubbelspel nadat ze vorig jaar bij de laatste vier waren gestrand. Een knappe 6-2, 6-1 overwinning op het Franse koppel Marc en Bruno Renoult in de halve eindstrijd leidde uiteindelijk tot goud voor het NederFranse duo. Het Oekraïnse koppel Iurri Krolenko/Vladimir Nazarenko trok zich namelijk terug voor de finale.

In hetzelfde speelschema (herendubbelspel 65+) kwamen twee volledig Nederlandse koppels in actie, maar voor Martin Koek en Rolf Thung was het al gauw klaar. Zij gaven op in de eerste ronde bij een achterstand van 2-6, 4-5. Ook voor Frank van Lerven en Ben Zijlmans eindigde het toernooi met een opgave. Bij een stand van 7-5, 2-6, 10-11 in de tweede schifting tegen Jozek Kolar en Jordan Zufka uit Tsjechie staakten zij de strijd. De Tsjechen waren vervolgens zelf niet meer in staat om aan te treden tegen Raijmakers en Kaiiserian.

Prolongatie wereldtitel 85+

In de hoogste leeftijdsklasse, 85+, bewees Will Sevenstern van wereldklasse te zijn. De Nederlandse bereikte de laatste vier in het damesenkelspel en pakte met haar partner Anne Williams goud in het damesdubbelspel. In de finale won het Nederlands/Britse duo van het als eerste geplaatste kopppel Joyce Cutts/Sabine Leflaive: 7-5, 2-6, 10-6. Het is de tweede gouden plak op rij voor Sevenstern in het damesdubbelspel. Vorig jaar won ze aan de zijde van een andere Britse, June Ann Byrne.

Haslinghuis wint 'consolation draw'

Op de slotdag van de WK kwam naast Raijmakers nog een landgenoot in actie. Dinant Haslinghuis had zich naar de finale geslagen van de troostronde in het herenenkelspel 80+. Haslinghuis verloor in de tweede ronde van het hoofdschema, maar won de zogenoemde 'consolation draw' door in de finale Andreas Seeholzer uit Duitsland te verslaan met 5-7, 6-0, 10-7.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de ITF Super-Seniors World Individual Championships.