KNLTB Vlag wapperen wind

'Survival of the fittest' op WK Super-Seniors

Met vijf teams is de Nederlandse delegatie vertrokken naar Kroatië voor de ITF Super-Seniors World Team Championships, die zondag van start gaan en net als vorig jaar in Umag worden gehouden. In de laagste leeftijdscategorie van de Super-Seniors (65+) zijn de verwachtingen hooggespannen voor de formatie van Frits Raijmakers, de nummer vier van de wereld, en zijn team.

Op de WK Super-Seniors strijden 's werelds beste tennissers in de leeftijdscategorieën 65+ tot en met 85+ om eremetaal. 

In de zogenoemde Britannia Cup, dat met 23 landen het drukst bevolkte speelschema heeft, treedt Nederland aan met de sterkst mogelijke selectie. De formatie bestaande uit Frits Raijmakers (FOTO), tevens bondscoach van het Nederlandse seniorentennis 35+, Martin Koek, Rolf Thung en Jan Sie kan ver komen, al schaart Raijmakers zijn team niet tot de favorieten. Dat zijn in zijn ogen namelijk Frankrijk en titelverdediger de Verenigde Staten, landen waar Nederland vorig jaar van verloor. Het team waar van de huidige spelers alleen Thung deel uitmaakte moest in de kwartfinales met 3-0 buigen voor de VS. In de strijd om de plekken vijf tot en met zeven was Frankrijk met 2-1 te sterk.

Raijmakers speelde in 2018 nog in een lagere leeftijdscategorie (60+) en deed toen dus mee aan de WK Seniors (50-65 jaar). Op de individuele kampioenschappen haalde hij met de Fransman Didier Kayserian de laatste vier van het herendubbelspel, waarna ze verstek lieten gaan voor die halve finale-wedstrijd tegen de Deen Alan Rasmussen en de Brit Stephen Alger.

Opvallend genoeg is Rasmussen dit jaar zijn dubbelpartner en dat is volgens Raijmakers de beste partner die hij zich had kunnen wensen. Het Nederlands/Deense duo is één van de kanshebbers op de wereldtitel. Ook in het enkelspel gooit de 65-jarige Raijmakers hoge ogen. Dit jaar gaat het goed. Mensen zien mij ook een beetje als favoriet voor de individuele, aldus Raijmakers, die drie ITF Grade A-toernooien op rij heeft gewonnen in aanloop naar de WK. In Hilversum werd hij daarna ook nog Nederlands kampioen 60+ in het enkelspel en in het dubbelspel (met Koek).

Mocht het allemaal goed gaan, dan heeft Raijmakers een pittig schema voor de boeg. Twee weken lang bijna elke dag spelen. Dat is heel zwaar. Zeker als je een heel zware partij hebt gehad, is het moeilijk om daarvan te herstellen en de volgende dag alweer de baan op te moeten gaan. Het is echt een 'survival of the fittest'.

Selecties ITF Super-Seniors World Team Championships

Mannen
Brittannia Cup 65+: Frits Raijmakers, Rolf Thung, Martin Koek en Jan Sie.
Jack Crawford Cup 70+: Hans Adama van Scheltema, Ben de Jel, Hugo van Wingerden, Etto van Waning.
Bitsy Grant Cup 75+: Ed Sasker, Kees de Boer, Kees van der Wild, Bé Lenten.
Gardner Mulloy Cup 80+: Peter Buter, Jack Leonhart, Dinant Haslinghuis.

Vrouwen
Althea Gibson Cup (70+): Anneke Jelsma-de Jong, Margriet Meijer-Eggenkamp, Ria van der Meijden en Heleen Janssen-Prins.

Het Nederlandse vrouwenteam werd vorig jaar derde in de Althea Gibson Cup, maar moet het dit jaar doen zonder de geblesseerde wereldtopper Ellie Krocké. Nora Blom (nummer één van de wereld 65+) richt zich op de individuele kampioenschappen en laat de 'Team Champs' dit jaar schieten.

Klik hier voor meer informatie over de ITF Super-Seniors World Team Championships (15-20 september) en hier voor meer over de Individual Championships (21-28 september).