KNLTB Vlag wapperen wind

Zilver en brons voor Nederlandse vrouwenteams op WK Seniors

De Nederlandse vrouwen hebben zilver veroverd op de ITF Seniors World Team Championships in de leeftijdscategorie 55+. In de finale zaten de oosterburen het Nederlandse team dwars. De zoals altijd ijzersterke Duitse vrouwen waren met 2-1 te sterk voor onze landgenotes, die desalniettemin kunnen terugkijken op een mooie week in Portugal. Dat geldt ook voor de vrouwen 50+, die een derde plaats bemachtigden.

Winnaars bronzen medaille v.l.n.r. Sandy Wenderhold, Mirjam Swarte en Marjolein Langen-Oudegeest. 

Het team bestaande uit Liselot Prechtel-Koot, Carole de Bruin (top tien-speelsters op de ITF wereldranglijst 55+), Mirjam van den Tillaar en Evelyn Podzimek was oppermachtig in de groepsfase van de Maureen Connolly Cup. Het won met 3-0 van Estland, Denemarken en Zuid-Afrika, waarna in de knock-out-fase werd afgerekend met Australië (2-1) en de Verenigde Staten. Met de 3-0 zege over de VS in de halve finales nam Oranje revanche voor de nederlaag van vorig jaar in de kwartfinales tegen Vicki V. Buholz, Tracy Houk en consorten.

In de finale tegen Duitsland moest het dubbelspel de beslissing brengen. In het enkelspel verloor De Bruin met ruime cijfers van Kerstin Garcia. Ze had net als vorig jaar in de kwartfinales van de individuele WK weinig in te brengen tegen haar Duitse rivale. Het werd 6-1, 6-1. Liselot Prechtel-Koot zette Nederland op het scorebord met een 6-3, 6-4 overwinning op Helga Nauck. In het beslissende dubbelspel moesten Prechtel-Koot en De Bruin hun meerdere erkennen in het Duitse koppel Garcia/Nauk: 6-1, 6-1.

Brons voor 50+-vrouwen

Een mooie derde plaats was er in de Maria Esther Bueno Cup voor Mirjam Swarte, Sandy Wenderhold, Marjolein de Langen Oudegeest en Nelleke van Velthoven Weijermans. Door een knappe overwinning op het hoger ingeschaalde Duitsland wonnen de Oranje-vrouwen hun groep en plaatsten ze zich voor de halve eindstrijd. Een finaleplaats was dichtbij, maar in het beslissende dubbelspel tegen Spanje gingen De Langen Oudegeest en Swarte met 7-6 (7), 3-6, 6-3 onderuit tegen Leticia Almirall Garbajo en Rosa Bielsa-Hierro.

In de strijd om plaats drie tegen Frankrijk trok Nederland juist aan het langste eind na een spannende pot in het dubbelspel. Wenderhold zette een (enkelspel)punt voor Nederland op het bord en De Langen Oudegeest/Swarte wonnen het dubbelspel met 7-6 (4), 5-7, 6-2.

Drie andere Nederlandse teams kwamen ook in actie in Lissabon en Estoril.

Mannen 50+ : 5e
In de Fred Perry Cup (mannen 50+) wonnen onze landgenoten met 3-0 van India en Israël, waarna in de kwartfinales Spanje een maatje te groot was. Niels de Kok en Hans van Scheppingen moesten in 'straight sets' hun meerdere erkennen in de Spaanse enkelspelers. Ook het dubbelspel, met Leo Pijnacker en Pieter van Houten, ging in twee sets naar Spanje.

Nederland won vervolgens de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht dankzij zeges over Duitsland (3-0) en België (2-1).

Vrouwen 60+ : 9e
De Nederlandse vrouwen 60+ werden in de Alice Marble Cup tweede in hun groep met Frankrijk en Canada en streden daardoor verder om de zesde plaats. Het team bestaande uit Karien Theeuwes, Sylvia Lievers-Kronenburg, Annelies Simons en Thea Rietveld-Essers won vervolgens met 3-0 van Portugal, maar eindigde na 3-0 nederlagen tegen Spanje en Zuid-Afrika als negende.

Mannen 55+ : 11e
De mannenformatie 55+ eindigde als elfde in de Austria Cup na een 2-1 overwinning op Groot-Brittannië. Frans Grimbergen en Frank Janssen zetten de Britten op een onoverbrugbare achterstand door allebei hun enkelspel te winnen. Het dubbelspel, om des keizers baard, was een prooi voor de Britten. Naast Grimbergen en Janssen maakten Mike Simon en Remco Jansen deel uit van het team.

Na de World Team Champs staat van 10 tot en met 17 augsutus de World Individual Champs op het programma in Portugal.