KNLTB Vlag wapperen wind

Seniorentennissers 35+ strijden om nationale titels in Hilversum

Op de gravelbanen van het Tulip Tennis Center in Hilversum, waar eerder dit jaar ook de indoor-kampioenschappen plaats vonden, strijdt een aantal van de beste 35+-tennissers van Nederland om de titels op de Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ Outdoor. Het toernooi gaat zondag 17 augustus van start met kwalificatiewedstrijden en een dag later met de eerste wedstrijden in het hoofdschema.

Romano Frantzen is één van de internationale toppers die komende week meedoen aan de NKS 35+ Outdoor.

Er wordt gespeeld in de leeftijdscategorieën vanaf 35+ tot en met maar liefst 85+. Met rond de driehonderd tennissers is het aantal deelnemers ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar. Een duidelijke zichtbare trend is dat er aan de indoor-kampioenschappen in februari veel meer spelers mee doen. Dat ligt volgens Frits Raijmakers, bondscoach seniorentennis 35+, vooral aan de plek op de agenda. Hij ziet met name in de jongere categorieën een stuk minder deelnemers.

Het is vakantietijd: tennis is voor hen één van de vele activiteiten. Er zijn ook veel meer andere toernooien om aan mee te doen en sommigen zijn al misschien een beetje volgevreten qua wedstrijdtennis, denkt Raijmakers, die zelf wel van de partij is. Niet zoals eerder dit jaar in twee verschillende leeftijdsklassen, maar alleen in de 60+. Dat hij verstek laat gaan voor de 65+ heeft een tactische reden, met het oog op de WK Super-Seniors in september. Anders haal ik misschien punten weg van spelers die nog kunnen stijgen op de internationale ranking, zodat we als team een betere plaatsing krijgen op de WK. Op de NKS Outdoor kun je namelijk ook punten verdienen voor de wereldranglijst. Raijmakers is de nummer vier van de wereld bij de 65+-tennissers.

Ondanks de mindere grootte van het deelnemersveld is de kwaliteit in Hilversum weer gewaarborgd. Naast Raijmakers zijn internationale toppers zoals Romano Frantzen (nummer 1 op de ITF-wereldranglijst 35+), Jeroen Bok en Nora Blom (nr. 1 65+) van de partij.

Interessant om te zien is hoe de gouddelvers van vorig seizoen het doen. Martin Koek, Niels de Kok , Anneke Jelsma-De Jong en Thelma Sevenhuysen-Sahanaja veroverden in 2018 twee titels. Laatstgenoemde is er dit jaar niet bij, maar Koek en Jelsma-De Jong doen weer aan twee onderdelen mee.

De Kok doet een gooi naar titelprolongatie in het herenenkelspel 50+. Hij veroverde vorig jaar ook nog de nationale titel in het herendubbelspel 45+, maar laat dat onderdeel dit jaar schieten. Niet zo gek, aangezien De Kok vorige week nog met het Nederlandse team actief was in de Fred Perry Cup op de WK. Oranje werd daarin vijfde, onder meer na een 3-0 overwinning op Duitsland. De Kok klopte daar Karsten Braasch, een van de bekendste WK-deelnemers. De bebaarde en bebrilde Duitser stond in zijn proftijd bekend om zijn onorthodoxe gewoontes. Zo stak hij regelmatig een sigaretje op tijdens de pauzes bij de wissel van baanhelft.

WK-gangers

Op de NKS 35+ Indoor eerder dit jaar zorgden Carole de Bruin, Peter Buter en Karien Theeuwes voor een kunststukje door drie titels te veroveren. Buter en Theeuwes zijn er op de buitenbanen ook bij, maar De Bruin laat komende week verstek gaan. Ze pakte vorige week WK-zilver met het Nederlands team 55+, waarin zij en Liselot Prechtel-Koot het leeuwendeel van de wedstrijden voor hun rekening namen. Teamgenoten Mirjam van den Tillaar en Evelyn Podzimek-Buermann doen wel mee in Hilversum.

Het bronzen 50+-team is in zijn geheel ingeschreven. Sandy Wenderhold, Mirjam Swarte, Marjolein Langen-Oudegeest en Nelleke van Velthoven-Weijermans denken voldoende te zijn hersteld van de ITF Seniors World Team Championships in Portugal. Het is echter maar de vraag of dat ook geldt voor Swarte, die het deze week op de World Individual Championships ook erg goed doet.

Meetmoment

De nationale kampioenschappen vormen een belangrijk meetmoment voor het samenstellen van de selecties voor de WK Super-Seniors en WK Young Seniors, later dit jaar. De WK Seniors (50-65 jaar) zijn op dit moment gaande in Portugal. 

Tot 2018 ging de NKS 35+ Outdoor door het leven als de Nationale Veteranen Kampioenschappen. Van de term 'veteranen' is vorig jaar afscheid genomen omdat deze benaming niet past bij de leeftijdscategorie die veel mensen daarmee associëren. Hiermee sluit Nederland ook aan bij het internationale circuit waar al veel langer gesproken wordt over 'Seniors'.

Klik hier voor meer informatie, speelschema's en, vanaf volgende week, uitslagen van de NKS 35+Outdoor.