KNLTB Vlag wapperen wind

NKS 35+ outdoor: over huzarenstukje Haslinghuis en de overmacht van Frantzen (35+) en Buter (80+)

De hitte in het weekeinde weerhield Peter Buter, Frits Raijmakers, Martin Koek, Frank Bitter, Sylvia Lievers en Marijke ter Heerdt-Poelman er niet van om titels te veroveren in meerdere onderdelen op de Nationale Kampioenschappen Senioren (NKS) 35+ outdoor. Eva Haslinghuis was echter de grootste gouddelver in Hilversum met drie titels.

Foto: Eva Haslinghuis

Op de gravelbanen van het Tulip Tennis Center werd afgelopen week gespeeld in de leeftijdscategorieën vanaf 35+ tot en met maar liefst 85+. Met rond de driehonderd tennissers was het aantal deelnemers ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar en iets minder dan tijdens de indoorkampioenschappen in februari. Dit is een al langer zichtbare trend; met name in de jongste leeftijdsgroepen is er wat meer animo voor de indoorkampioenschappen in de winter dan voor de outdoor-titelstrijd NKS 35+ in de zomer.

De nummer één van de wereld bij de 35-plussers, Romano Frantzen, gaf wel acte de présence, en liet zien waarom hij de nummer één van de wereld is en waarom er veel van hem verwacht wordt op de WK Young Seniors in oktober. De linkshandige Frantzen won in de finale met 6-0, 6-1 van Johan van Urk.

Een speler die ook weinig tegenstand ondervond in zijn leeftijdsklasse was Peter Buter, die eerder dit jaar al drie titels veroverde op NKS 35+ Indoor en afgelopen week zijn status als beste 80+-tennisser van Nederland bevestigde. Hij kroonde zich tot enkel- en dubbelspelkampioen (met Hilbertus Emmink). In de finale tegen Jack Leonhart stond Buter met 6-0 en 3-0 voor toen Leonhart zich verstapte en de strijd staakte. Buter zou normaal gesproken de nodige tegenstand ondervinden van Michael van Berckel, maar de meervoudig kampioen trok zich geblesseerd terug van het enkelspel.

Bloedheet

Buter kijkt terug op een mooie zaterdag onder tropische omstandigheden: Het was bloedheet. Mijn tas met tennisrackets stond een tijdje in de zon, toen kon ik de bespanning eruit knippen, lacht Buter, die op de baan zelf geen nadeel ondervond van de hitte. Ik kan er wel goed tegen. Voor mij was het niet te heet, en voor de toeschouwers ook niet. Je hebt veel schaduwplekjes dus toeschouwers kunnen altijd in de schaduw zitten. En het mooie is: ondanks dat er 22 banen liggen, zie je er bijna nooit meer dan twee. Het is zo mooi geschakeld met bosjes en paden er tussen door. Je heb dus alleen 'last' van de baan naast je, aldus Buter, die terugkijkt op een geweldige zaterdag met twee gewonnen finales. Het was fantastisch weer en je speelt op een geweldig park, met goeie scheidsrechters.

Buter acht het onwaarschijnlijk dat hij de komende jaren zo dominant blijft op de nationale titelstrijd. Volgend jaar komt er al weer een aantal kanjers bij uit een lagere leeftijdsgroep, weet de Zwollenaar.

Drie titels

Eva Haslinghuis leverde een huzarenstukje door met drie titels (45+) huiswaarts te keren. Het enkelspel won ze met overmacht, in elk van haar drie partijen stond ze slechts één game af. In het damesdubbelspel was ze de beste met Stephanie Gomperts (een voormalig Nederlands kampioen in het dubbelspel). Gomperts en Haslinghuis wonnen in de finale met 6-1, 6-2 van Mirjam Swarte en Ingeborg Vonk. Swarte, de mondiale nummer tien, haalde een week eerder nog de laatste vier van het enkelspel 50+ op de WK Seniors in Portugal. In Hilversum had ze zich alleen voor het damesdubbelspel ingeschreven.

Samen met Jack Haslinghuis pakte Eva ook nog de hoofdprijs in het gemengddubbelspel. Met 6-1, 6-2 zetten zij Kris Portael en Hanneke Jansen opzij.

Haslinghuis speelt tegenwoordig niet zo veel wedstrijden meer, maar is een kanshebber op de titel op vrijwel elk toernooi waar ze aan de start staat. Twee jaar geleden haalde ze in Zuid-Afrika nog de WK-finale in het enkel- en dubbelspel. Dat was haar derde (verloren) WK-finale in het enkelspel.

Meetmoment

De NKS 35+ Outdoor telt mee voor de wereldranglijst als een ITF Grade 2-event en is daarnaast een belangrijk meetmoment voor bondscoach Frits Raijmakers bij het samenstellen van de selecties voor de WK's van volgend jaar. Later dit jaar zijn nog de WK Young Seniors (oktober) en WK Super-Seniors (september). De WK Seniors was onlangs in Portugal.

De complete selectie voor de ITF Super-Seniors World Team Championships heeft op 9 september een gezamenlijke training. Twee dagen later is het vertrek naar Umag, Kroatië.

Klik hier voor uitslagen en speelschema's van de NKS 35+ Outdoor.