KNLTB Vlag wapperen wind

Nederland met vijf teams van de partij op WK Seniors

Nederland is met vijf teams vertegenwoordigd op de ITF Seniors World Team Championships en dat zijn er twee meer dan vorig jaar. Het toernooi voor de beste tennissers in de leeftijd van 50 tot 65 jaar wordt voor het eerst in Portugal gehouden.

Liselot Prechtel-Koot (rechts) op de WK in 2018.

De ITF Seniors World Championships beginnen met de Team Championships van 4 tot en met 9 augustus met een uitloop naar 10 augustus, gevolgd door de Individual Championships van 10 tot en met 17 augustus. De openingsceremonie is op 3 augustus in Lissabon.

De 39ste editie van de WK Seniors wordt gespeeld op drie graveltennisparken in Lissabon, Oeiras en Estoril. Meer dan vijfhonderd spelers uit meer dan dertig verschillende landen strijden de komende weken om de wereldtitels voor teams en vervolgens voor individueel succes in enkelspel, dubbelspel en/of gemengddubbelspel.

Van de zes categorie├źn waar in gespeeld wordt is Nederland in vijf vertegenwoordigd, te weten de Fred Perry Cup (mannen 50+), de Austria Cup (mannen 55+), de Maria Esther Bueno Cup (vrouwen 50+), de Maureen Connolly Cup (vrouwen 55+) en de Alice Marble Cup (vrouwen 60+). De Von Cramm Cup (mannen 60+) is met 26 teams de best bezette categorie, maar daarin ontbreekt een Nederlandse formatie.

Ten opzichte van vorig jaar is de Nederlandse delegatie met twee teams meer vertegenwoordigd. De drie teams die meededen aan de 38ste editie van het toernooi in 2018 kwamen niet in aanmerking voor eremetaal. Op de individuele kampioenschappen was er een geweldig succes voor Berend Betz, die de wereldtitel gemengddubbelspel veroverde en zilver pakte in het herendubbelspel 55+. Het was de tweede gouden plak op rij voor Betz in de gemengddubbel. Een jaar eerder was hij de beste met Carole de Bruijn, in 2018 met de Australische Brenda Foster. Liselot Prechtel-Koot (FOTO) greep een jaar geleden in Duitsland net naast een finaleplaats in het enkelspel 55+.

Prechtel-Koot voert dit jaar een ijzersterk Nederlands team aan in de Maureen Connolly Cup (vrouwen 55+). Zij is zelf de nummer drie van de ITF-wereldranglijst 55+ en met Carole de Bruin heeft Nederland ook de mondiale nummer negen in de gelederen. De Bruin veroverde dit jaar drie titels op de NK in Hilversum en wordt voor de vijftiende keer uitgezonden naar de WK. Ze won dit jaar ook de Dutch Open in Hoofddorp. Prechtel-Koot deed niet mee aan die toernooien.

De Bruin is niet de enige WK-deelnemer die dit jaar drie titels pakte op de NK. Karien Theeuwes, captain bij de vrouwen 60+, flikte dit kunststukje ook.

Bekijk hier de samenstelling van de Nederlandse teams voor de WK Seniors:
Fred Pery Cup, mannen, 50+: Niels de Kok (captain), Leo Pijnacker, Hans van Scheppingen en Pieter van Houten.
Austria Cup, mannen 55+: Frans Grimbergen (captain), Frank Janssen, Mike Simon en Remko Janssen.
Maria Esther Bueno Cup, vrouwen 50+: Mirjam Swarte (captain), Marjolein Langen-Oudegeest, Sandy Wenderhold en Nelleke van Velthoven-Weijermans.
Maureen Connolly Cup, vrouwen 55+: Liselot Prechtel-Koot (captain), Carole de Bruin, Carin Bakkum en Mirjam van den Tillaar.
Alice Marble Cup, vrouwen 60+: Karien Theeuwes (captain), Sylvia Lievers, Thea Rietveld-Esser en Annelies Simons.

Klik hier voor meer informatie over de WK Seniors op de website van de ITF.