KNLTB Vlag wapperen wind

Landelijke kick-off OldStars tennis met coryfeeën Tom Okker en Sjaak Swart

Op de Oldenzaalse tennisclub OLTC Ready vond gisteren de kick-off plaats van OldStars tennis, een nieuwe aangepaste spelvorm voor ouderen ontwikkeld door het Nationaal Ouderenfonds en de tennisbond KNLTB. Tennislegende en ‘Flying Dutchman’ Tom Okker gaf de allereerste OldStars clinic aan twintig enthousiaste ouderen. Voetballegende Sjaak Swart, OldStars ambassadeur van het eerste uur en promotor van het OldStars walking football gaf symbolisch het stokje over aan Tom Okker.

Tom Okker en Sjaak Swart

Het was voor veel ouderen een lange tijd geleden dat zij een tennisracket in de hand hadden. Voorafgaand was er wat spanning op te gezichten te zien, maar dit verdween bij het drinken van het eerste kopje koffie. Tijdens de warming-up ontdekten ouderen verschillen beweegvormen onder leiding van René Wormhoudt. Zodra de regen stopte en de banen droog waren, konden de OldStars beginnen aan de clinic onder leiding van Tom Okker. Kenmerkend voor OldStars Tennis is het spelen met een groene bal, een lichtere bal waardoor de snelheid wat lager is, het spel wat trager en de belasting voor de armspieren minder is.

Tom Okker, ambassadeur OldStars tennis wil vooral ouderen motiveren te blijven bewegen. “Ik wil ouderen een duwtje in de rug geven om samen in beweging te komen. Tennis is voor iedere leeftijd en met OldStars tennis wordt het nog gemakkelijker gemaakt. Zo kunnen alle ouderen met plezier in hun eigen tempo meedoen”.

Sjaak Swart, ambassadeur OldStars walking football droeg symbolisch het stokje over aan ambassadeur Tom Okker. “Ik ben gek van de sport, ik vind het prachtig. Voetbal en tennis zijn allebei balsporten en er zijn veel overeenkomsten. Het is toch geweldig voor ouderen dat OldStars Sport uitbreidt. Kijk naar mij, ik kijk in het weekend al uit naar de maandag, omdat ik dan weer ga trainen. Lekker bewegen!”

Ontmoetingen

De deelnemers genoten van de clinic: Leo Waterman (84): “Je ziet op deze leeftijd veel mensen om je heen wegvallen, dus ik ben heel dankbaar dat ik nu nog op de tennisbaan kan staan. En dat blijf ik doen zolang het kan. Tennissen doe ik om het bewegen, maar ook vooral om de ontmoetingen met anderen. Het was leuk om hier vandaag bij te zijn”. Ook Marian van der Pijl (75) was enthousiast: “Ik heb acht jaar geen racket aangeraakt, maar wat was het leuk vandaag! Ik heb dit echt gemist. Ik heb een nieuwe knie, maar nu met OldStars tennis willen we het weer proberen. Hopelijk komt er een gezellig groepje bij een vereniging, want dan is het nog leuker.”

Erik Poel, algemeen directeur KNLTB: “Tennis is na wandelen en fitness de meest beoefende sport onder ouderen. In vergelijking tot sommige andere sporten kun je tennis je hele leven lang blijven doen. Het samenbrengen van onze ervaringen met seniorentennis en een programma als OldStars tennis maakt het aanbod voor ouderen nog aantrekkelijker. Met dit programma kunnen tennisverenigingen ouderen actief bij de club (blijven) betrekken.”

Na deze kick-off start OldStars tennis met pilots bij lokale tennisverenigingen door heel Nederland, zodat ouderen vanaf 60 jaar OldStars tennis kunnen ontdekken. De KNLTB sluit zich met deelname aan het OldStars programma aan bij andere takken van sport zoals OldStars walking handball, OldStars walking basketball, OldStars walking rugby, OldStars walking korfball, OldStars walking hockey en OldStars tafeltennis.

Corina Gielbert, directeur Nationaal Ouderenfonds: “De ontwikkeling van OldStars gaat razendsnel. Daar ben ik enorm trots op. We zijn ontzettend blij dat we kunnen samenwerken met zoveel prachtige sportbonden. Samen met hen zorgen we er voor dat een leven lang bewegen een optie blijft tot op late leeftijd en blijven we ouderen verbinden.”

Kijk voor meer informatie op https://oldstars.nl/tennis/