KNLTB Vlag wapperen wind

Gedrevenheid en fanatisme nog onveranderd groot bij toppers op NKS 35+ Indoor

De kampioenen van de Nederlandse Kampioenschappen Senioren 35+ Indoor zijn bekend. In het vertrouwde Tulip Tennis Center te Hilversum was Carole de Bruin één van de grootste gouddelvers. De dertienvoudig WK-deelnemer en meervoudig Nederland kampioen kijkt terug op een goed georganiseerd kampioenschap met 'best veel publiek' en 'fantastisch tennis'.

Carole de Bruin pakte drie titels op de NKS 35+ Indoor

Het fanatisme op de baan is nog onveranderd, de drive om te willen winnen nog net zo groot als in hun jongere jaren. En het niveau dat ze halen is indrukwekkend te noemen. Het seniorentennis heeft de laatste jaren een vlucht genomen en is ook voor neutraal publiek steeds leuker om naar te kijken. Toeschouwers genieten in het comfortabele Tulip Tennis Center van een spannende, hoogstaande partij in de finale 65+ tussen Frits Raijmakers en Martin Koek, van het ziedende tempo in de finale 35+ tussen Jasper Smit en Yoran Verschoor, van de gratis tennisles van oud-Nederlands kampioen en NKS-debutante Olga Kalyuznaya en van de (in de loop der jaren niet afgenomen) gedrevenheid van Carole de Bruin, die er na drie titels nog fris en fruitig bijzit.

Mooie verhalen zijn er in overvloed op te halen in de kantine van het Tulip Tennis Center, waar spelers en aanhang napraten, uitrusten en/of de wedstrijden volgen, al dan niet met een schuin oog.
Iedere winnaar heeft zijn eigen verhaal, maar wat de toppers gemeen hebben is hun onvoorwaardelijke liefde voor het spelletje en de gedrevenheid. Dat zit in je karakter, denkt De Bruin, die zich bovengemiddeld gedreven noemt, en een perfectionist. Ook in haar werk (als huisarts).

De 56-jarige tennisster die minimaal tien uur per week op de baan staat hoopt in 2019 voor de veertiende keer te worden uitgezonden naar de WK Seniors, dit jaar in Portugal. Ze noemt het seniorentennis 35+ de krenten in de pap. Het is ontzettend leuk en uitdagend, het motiveert enorm om fit te blijven en om elk jaar weer met elkaar naar die WK te gaan, aldus De Bruin, die geen moeite had met de drie partijen op één dag. Ik oefen daar ook voor, door vier uren op een dag te spelen. Het is een serieuze hobby. Niet voor het eerst ging zij met drie titels van de NKS naar huis. Titels die 'toch wel veel' betekenen voor de gedreven De Bruin, die als het aan haar ligt tot op hoge leeftijd blijft spelen. De drive blijft. Dat hebben al die spelers die al zo lang er staan.

Olga Kalyuzhnaya (36) kijkt met veel respect naar de Seniors en Super-Seniors, die volgens haar nog aantrekkelijk tennis spelen. Ik stond van de week even in te spelen met Frits Raijmakers (kampioen 65+ en 60+, red.) en ik stond ervan te kijken hoe goed hij nog speelt, zegt Kalyuzhnaya, die voor het eerst meedeed aan de NK. De geboren Russische heeft al twee keer meegedaan aan de WK Young Seniors namens Nederland, maar debuteerde op de NK. Ze is trots op haar twee titels (damesenkelspel en gemengd dubbelspel 35+). Elke titel is er één. Het is toch mooi om Nederlands kampioen te worden zegt de speelster die in 2012 de Nationale Tennis Kampioenschappen op haar naam schreef. Nog steeds steekt ze enorm veel tijd in tennis, maar dan wel in het beter maken van anderen. Het draait nu niet meer om mij. Dat ze nog steeds een aardig balletje weet te raken ondervond titelverdedigster Regina Balcune in de finale 35+.

Gratis tennisles van Kalyuzhnaya

Ik wilde graag tennisles, zegt Balcune na de veegpartij (6-1, 6-1). Een ingecalculeerde nederlaag voor de geboren Letse, die nu zes jaar in Nederland woont. Ze had zich ingeschreven voor de 35+ had omdat ze graag tegen Kalyuzhnaya wilde spelen. Ik heb niet eerder tegen zo'n goede speelster gespeeld. Het was een goedkope les haha. Ze is agressief en dat moet ik ook leren. Zij pakt elke bal aan, dat is mooi om te zien, vindt de 41-jarige Balcune, die net als De Bruin maar liefst drie keer in actie kwam op de slotdag. Ze ging ervan door met de titel in de 40+ en pakte daarmee voor het derde jaar op rij een hoofdprijs op de indoor-kampioenschappen.

Andere spelers die het druk hadden in het finaleweekeinde waren Ben van der Steen (titels HD60+, GD55+ en verloren finale HD55+) en Mirjam Swarte (enkelspeltitel 50+, verloren finale 45+ en DD45+). Karien Theeuwes pakte de titel gemengddubbelspel 60+ al op vrijdag en voegde daar zondag de enkelspel- en dubbelspeltitel 60+ aan toe.

Missie Raijmakers

De missie van Frits Raijmakers is volbracht. De bondscoach seniorentennis 35+ liet het dubbelspel schieten en ging voor een dubbel in het enkelspel. Raijmakers slaagde met vlag en wimpel, al moest hij er wel diep voor gaan. In de finale 65+ rekende hij met 7-6, 6-3 af met zijn eeuwige rivaal Martin Koek en in de finale 60+ legde Erik Dooyeweerd hem het vuur aan de schenen (3-6, 6-1, 6-1).

Uitslagen en speelschema's

Een grote verrassing was er aan het einde van de dag toen wereldkampioen (dubbelspel 2018, enkel- en dubbelspel 2017) Jasper Smit de finale herenenkelspel 35+ verloor van nieuwkomer Yoran Verschoor met 7-6, 7-5. Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de NKS 35+ Indoor in Hilversum.