KNLTB Vlag wapperen wind

'Hitte is de moeilijkste factor' op WK Young Seniors in Miami

"

Nederland is één van de toplanden op de ITF Young Seniors World Team Championships, waar het dit jaar in vijf van de zes leeftijdscategorieën is vertegenwoordigd. Net zoals in de eerdere edities zijn er weer volop medaillekansen voor onze landgenoten. Voor het tweede jaar op rij is Miami de speelstad en dat betekent dat de hitte opnieuw een factor zal zijn. ""Van een jetlag heb ik niet zoveel last. Maar het is daar zo warm en vochtig. Dat is de moeilijkste factor"", weet Bart Beks, die dit jaar beter is voorbereid.

"

Het succesvolle herenteam 45+ vorig jaar in Miami met vlnr: Bart Beks, David Hofman en Marcus Hilpert.

Beks is al jarenlang een topper in het seniorentennis 35+, voorheen veteranentennis genoemd, en keert ieder jaar behangen met eremetaal terug van de WK, die bestaat uit achtereenvolgens 'Team Championships' en 'Individual Championships'. Het was niet anders in 2018, toen Beks twee keer zilver en één keer goud pakte. Wat hem het meeste bijstaat is de pijnlijke ommezwaai in de finale tegen zijn maatje Marcus Hilpert.

De 46-jarige wereldreiziger herinnert zich als de dag van gisteren hoe hij vorig jaar, bevangen door de hitte, de finale van het herenenkelspel 45+ tegen Hilpert uit handen gaf. Ik stond 5-3 voor, maar ik had ineens helemaal geen energie meer. Ik kreeg wel een paar kansen en dat werkt dan ook door -je word een beetje negatief- en ik liep helemaal leeg, zegt Beks, die met 7-6 (6), 6-0 verloor. Het was helemaal op.

Dit jaar komt Beks beter beslagen ten ijs. Ik heb ORS bij me (een zoutoplossing), en Totum, een soort zeewatermiddel om alle mineralen en stoffen in je lichaam op peil te houden als je zoveel zweet als ik. Ik zweet ook echt heel veel. Manchester United gebruikt dat en Rafael Nadal ook.

Bekende namen: Tjerkasov, Alvarez

Beks weet wat hij kan verwachten van de Team Championships, waarin Nederland samen met Frankrijk torenhoog favoriet is. Wij moeten zorgen dat we één single winnen, kijkt Beks alvast vooruit op een finale tegen de grote rivaal. Vorig jaar lukte dat niet, toen verloren we ze alle twee. In het dubbel zijn we altijd sterker, dus als we één single kunnen winnen...., zegt Beks, die Rusland, Spanje en Duitsland als outsiders noemt. Die hebben wel een sterke speler, maar dan is de andere vaak minder. Rusland heeft bijvoorbeeld Andrei Tjerkasov, een oud-top tienspeler. Spanje heeft Emilio Alvarez, die heeft een keer Challenger Scheveningen gewonnen.

Als Nederland de finale bereikt van de Dubler Cup zou dat voor de vierde keer op rij zijn. Na goud in 2016 en 2017 moest Oranje vorig jaar in de finale buigen voor Frankrijk.

Opstelling in overleg

Een Nederlands team dat ook al jaren achtereen WK-succes boekt is het damesteam 35+, dat de finale haalde in 2015, 2016 en 2017 en vorig jaar derde werd. Olga Kalyuzhnaya, die in verband met haar tennisschool weinig speelt op de Seniorstour maar dit jaar met overmacht Nederlands indoorkampioen werd, is er sinds 2017 bij. Na het zilver in Kaapstad werd zij vorig jaar derde met Oranje. Ik heb er enorm veel zin in. We gaan voor de medailles en hopelijk wordt het goud, zegt de captain van het team. In die rol is zij verantwoordelijk voor de opstelling per wedstrijd, maar volgens Kalyuzhnaya gaat dat eigenlijk altijd in overleg.

Van het 35+-team dat in 2016 kampioen werd komt dit jaar alleen Mireille Bink in actie op de Team Championships. Zij is de nu de captain van het 40+-team. Bekijk hieronder de Nederlandse selectie:

Heren
35+: Romano Frantzen, Yoran Verschoor, Bart de Gier (captain)
40+: Dennis van Scheppingen (c), Dennis Kockx, Rogier Wassen
45+ Bart Beks (c), Marcus Hilpert. David Hofman

Dames
35+: Olga Kalyuhznaya (c), Selma Andrade, Andrea van de Hurk
40+: Mireille Bink (c), Kim Kilsdonk, Regine Balcune, Caroline de Vries

Klik hier voor meer informatie over de ITF Young Seniors World Team Championships.