KNLTB Vlag wapperen wind

Hilpert wederom onaantastbaar op WK Young Seniors: drie keer goud in Miami Beach

Marcus Hilpert is net als vorig jaar met drie gouden medailles teruggekeerd van de ITF Young Seniors World Individual Championships. Hilpert kroonde zich tot wereldkampioen in het enkelspel en dubbelspel 45+ (met Bart Beks) en in het gemengddubbelspel 40+. Met verder nog een gouden plak voor Romano Frantzen en zilver voor zowel Regina Balcune als Bart Beks was het weer een geweldige WK voor de Nederlandse equipe.

Vlnr: Bart Beks, Marcus Hilpert, Regina Balcune en Romano Frantzen.

Op Hilpert (48) staat geen maat bij de 45+-tennissers. Voor het derde jaar op rij veroverde Hilpert, geboren in India, opgegroeid in Duitsland en later verkast naar Nederland, de wereldtitel in het enkelspel zonder setverlies. Dat zijn zeventien (!) wedstrijden op rij, waarbij hij ook slechts vier keer tot een tiebreak werd gedwongen. Net als vorig jaar was de finale van het 128 spelers tellende schema volledig oranje gekleurd en moest Beks zijn meerdere erkennen in zijn dubbelpartner. Vorig jaar werd het 7-6 (6), 6-0 voor Hilpert. Nu staakte Beks de strijd na het verlies van de eerste set (6-4).

Ook zonder setverlies was de winst in het herendubbelspel met Beks. In de Team Championships moesten ze een week eerder in de finale nog hun meerdere erkennen in de Fransen, maar in de Individual Championships waren de Nederlanders onaantastbaar. In de finale wonnen ze met 6-2, 6-2 van de Tsjech Petr Kovacka en de Duitser Henrik Mueller-Frerich.

De derde gouden plak van Hilpert veroverde hij met Vlada Kirilovska uit Letland in het gemengddubbelspel 40+. In de finale tegen Stefanie Kolar en Mathias Huning uit Duitsland kwam het enige setverlies voor Hilpert in de hele week: 7-6 (6), 6-7 (4), 10-7. Het bracht de teller voor Hilpert op dertien individuele wereldtitels. De eerste pakte hij in 2008 met Beks in het herendubbelspel 35+.

Bart Beks keerde terug met goud, zilver en sloeg zich met landgenote Mieke van Gansewinkel ook nog naar de laatste vier in het gemengddubbelspel 35+. Beks is 46 jaar en Van Gansewinkel 44, maar het is toegestaan om mee te doen aan een lagere leeftijdscategorie.

Frantzen prolongeert wereldtitel

Romano Frantzen prolongeerde zijn wereldtitel in het herendubbelspel 35+. Met de Italiaan Luca Serena zette hij de Amerikanen Brandon Blankenbaker en Marvin L Colley opzij in de finale: 7-6 (5), 6-3. Vorig jaar won Frantzen de titel aan de zijde van Jasper Smit, die dit jaar niet was afgereisd naar Miami Beach.

De linkshandige Frantzen pakte in 2018 ook nog zilver in het enkelspel, maar de nummer één van de wereldranglijst 35+ werd nu gestuit in de derde ronde door Jose-Antonio Sanchez-De Luna. De Spanjaard, die hem een week eerder ook al dwars zat in de Team Championships, was met 6-3, 6-0 te sterk.

Zilver Balcune

Regina Balcune kende een prima week met een finaleplaats en een halve finaleplaats. In de finale van het damesenkelspel 40+ was Rosa-Maria Andres-Rodriguez een maatje te groot: 6-3, 6-1. De Spaanse was ook de beste in het damesdubbelspel, maar moest in het gemengddubbelspel haar meerdere erkennen in Balcune. Daarin reikte Balcune met de Duitser Henrik Mueller-Frerich tot de laatste vier.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de ITF Young Seniors World Individual Championships. Klik hier voor meer informatie over het seniorentennis 35+ in Nederland.