KNLTB Vlag wapperen wind

Drie keer zilver voor Nederland op WK Young Seniors

De Nederlandse delegatie heeft maar liefst drie keer zilver veroverd op de ITF Young Seniors World Team Championships. In het Amerikaanse Miami Beach, Florida, grepen de Nederlandse vrouwen 35+, de mannen 40+ en de mannen 45+ net naast de wereldtitel.

Blijdschap bij het mannenteam 40+, het mannenteam 35+ en het vrouwenteam 35+.

De vijfde editie van de WK Young Seniors -voor 2015 was er alleen een splitsing tussen Seniors en Super-Seniors- was in navolging van de voorgaande vier weer één met veel Oranje-succes. Alleen net als vorig jaar bleef een wereldtitel uit, in de Team Championships althans. De Individual Championships zijn inmiddels in volle gang en daar zijn meerdere landgenoten die kans maken op eremetaal en zelfs de wereldtitel.

Tweede plaats mannen 45+
Na zilver voor de mannen 35+ en 45+ in 2018 was er dit jaar opnieuw zilver voor de mannen 45+. Nederland en Frankrijk maken al jaren de dienst uit in deze leeftijdscategorie en na de wereldtitel in 2017 verloor Nederland nu voor het tweede jaar op rij in de finale van Frankrijk. Bart Beks moest weer buigen voor Arnaud Magnin: 7-5, 6-4. Vrijwel een kopie van vorig jaar was de wedstrijd tussen Marcus Hilpert en Benoit Halle, die de eerste set net als vorig jaar aan onze landgenoot moest laten maar wel aan het langste eind trok. Halle won met 4-6, 7-5, 7-5 waarna het dubbelspel werd gelaten voor wat het was.

Beks nam vorig jaar wel revanche op Magnin in de individuele kampioenschappen en moest later in de finale buigen voor Hilpert. Ook dit jaar behoort een Nederlandse finale weer tot de mogelijkheden. Hilpert staat als lijstaanvoerder helemaal bovenaan het schema en Beks is als tweede geplaatst. Ook in het herendubbelspel zijn Hilpert en Beks huizenhoog favoriet.

Tweede plaats mannen 40+
Bij de mannen 40+ had Nederland met Dennis van Scheppingen en Rogier Wassen twee bekende namen in de gelederen. Van Scheppingen heeft elf Challengertitels op zijn palmares staan en was ooit de nummer 72 van de wereld. Wassen was ietsje minder succesvol in het enkelspel en draaide vooral in het dubbelspel lang mee op de ATP-tour. Van 2004 tot en met 2010 eindigde hij in de top honderd van het herendubbelspel met een 24ste plaats als uitschieter.

Met Dennis Kockx als derde speler won Oranje zijn groep om vervolgens af te rekenen met Groot-Brittannië in de kwartfinales en Frankrijk in de halve finales. In de finale was Kockx kansloos in zijn enkelspel tegen Francisco Javier Martinez Baena: 6-0, 6-2. Dennis van Scheppingen dwong een beslissend duel af door Roberto Menendez Ferre te verslaan met 6-2, 6-1. Wassen en Van Scheppingen waren in het dubbelspel goed op weg, maar konden het sterke spel van de eerste set geen vervolg geven in set twee en drie. Het werd 5-7, 6-2, 6-2 voor de Spanjaarden Martinez Baena en Mario Perea.

Tweede plaats vrouwen 35+
Met slechts één verloren setje tot aan de finale waren de Nederlandse vrouwen 35+ bijzonder goed op dreef in de hitte van Miami Beach, Florida. Het zoals altijd ijzersterke Duitse team stak in de finale echter een stokje voor de Hollandse dadendrang. Andrea van den Hurk redde het niet tegen Steffi Bachofer: 6-1, 0-6, 6-3. Voor Olga Kalyuzhnaya was er weinig eer te behalen tegen Manon Kruse: 6-2, 6-1. Kalyuzhnaya en Kruse stonden voor het derde jaar op rij tegenover elkaar in de landenstrijd. In 2017 won onze landgenote in twee sets en in 2018 won Kruse in drie sets.

Vierde plaats mannen 35+
Voor de mannen 35+ was er een vierde plaats. Zij moesten het ditmaal doen zonder Jasper Smit, maar hadden in Romano Frantzen wel de nummer 1 van de wereld 35+ in de gelederen. Frantzen kon echter niet voorkomen dat de halve eindstrijd tegen Spanje na twee enkelspelen beslist was. Frantzen verloor met 4-6, 6-2, 6-2 van Jose-Antonio Sanchez-De La Luna. Bart de Gier was niet opgewassen tegen Daniel Munoz-De La Nava: 6-2, 6-4. In de strijd om de derde plaats was Frankrijk met 2-0 te sterk. Frantzen sloeg zich vorig jaar naar de finale van de individuele titelstrijd en is ook dit jaar weer één van de favorieten.

Munoz-De La Nava was een tijd lang succesvol op de ATP Challengertour en haalde in 2014 onder meer de finale van de Challenger in Alphen aan den Rijn. Op de wereldranglijst reikte de Spanjaard tot een hoogste notering van 68.

Zesde plaats vrouwen 40+
De Nederlandse vrouwen 40+ kijken terug op een goed toernooi met vier overwinningen tegenover slechts één nederlaag. Ze moesten in de groepsfase buigen voor Italië na zeges over Turkije en Argentinië. Door het verlies tegen Italië waren ze echter uitgeschakeld voor de wereldtitel. De zesde plaats was hun deel na zeges over Canada en Zweden. In die laatste ontmoeting met Zweden stond het 1-1 na een zege voor Caroline de Vries en een verliespartij voor Regina Balcune. Het beslissende dubbelspel was met 6-3, 6-1 een prooi voor Mireille Bink en Caroline de Vries.

Klik hier voor meer over de Young Seniors World Team Championships op de website van de ITF.