Gravelschoenen uitkloppen

Groot en kwalitatief ijzersterk deelnemersveld op NKS 35+ indoor

Ruim vierhonderd tennissers strijden van 2 tot en met 10 februari om de nationale titels op de Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ indoor. Het toernooi heeft één van de grootste deelnemersvelden in jaren. Menig wereldkampioen is dit jaar te bewonderen in het Tulip Tennis Center te Hilversum.

De NKS 35+ indoor ging eerder als de Nationale Overdekte Veteranen Kampioenschappen door het leven, maar van de term 'veteranen' is vorig jaar afscheid genomen omdat deze benaming niet past bij de leeftijdscategorie die veel mensen daarmee associëren. Hiermee sluit Nederland ook aan bij het internationale circuit waar al veel langer gesproken wordt over 'Seniors'.

Of de flinke toename in het aantal deelnemers aan de naamsverandering is toe te schrijven is moeilijk te zeggen, maar zeker is dat de titelstrijd zowel kwantitatief als kwalitatief een geweldig deelnemersveld heeft. Met 440 deelnemers zijn er aanzienlijk meer dan in voorgaande jaren (368 in 2018 en 394 in 2017). “Het meest verheugende vind ik nog wel dat er zoveel sterke spelers meedoen. Als je ziet dat in 'de 35+' Jasper Smit en Romano Frantzen meedoen. Dat zijn wereldtoppers internationaal bij de Young Seniors. Bij de dames Olga Kaluyzhnaya, één van de beste speelsters ter wereld bij de senioren 35+. Zij spelen elk jaar ook op de NK (aan het einde van het tennisjaar, red.)”, aldus Frits Raijmakers. De Bondscoach Senioren 35+ vermoedt dat het iets te maken heeft met de veranderde selectieprocedure, waarbij hij nog niet kan zeggen wat die verandering precies behelst.

Zelf is Raijmakers één van de favorieten in de twee categorieën waar hij is ingeschreven (60+ en 65+). Er is in deze leeftijdsklassen een hoofdveld van zestien (60+) en acht spelers (65+), en dat is een klein speelschema ten opzichte van het 32 plekken tellende speelveld van het kwalificatietoernooi. Daar is volgens Raijmakers voor gekozen omdat de verschillen tussen het groepje topspelers en de rest groot is.

De 64-jarige Raijmakers gaat in beide categorieën als nummer één van de plaatsingslijst op jacht naar de titel. “We gaan ervoor. Ik ga de uitdaging aan. Met als voorbeeld Bart Beks vorig jaar, die toen in drie categorieën kampioen werd. Als ik ooit nog eens 'zoiets' wil proberen, dan moet ik het nu doen. Ik speel ook geen dubbel.” Met vooral Martin Koek als concurrent weet Raijmakers dat de titel in de 65+ niet voor het grijpen is. “Dat is altijd een heel sterke tegenstander. Misschien is de 65+ dit jaar wel zwaarder dan de 60+”, waarmee Raijmakers niet wil zeggen dat de 60+ een makkie is. “Er kan veel misgaan en zeker als je aan meerdere leeftijdsklassen meedoet, kan dat fysiek zwaar zijn.”

Herhaling kunststukje, maar dan in dubbel

Als er iemand van een uitdaging houdt is het wel de 45-jarige Bart Beks, die dit jaar in drie leeftijdsklassen gaat dubbelen. Het indrukwekkende kunststukje dat hij vorig jaar leverde, in drie categorieën Nederlands kampioen worden, probeert hij dit jaar te herhalen, maar dan in het dubbelspel. In de 45+ treedt hij aan met David Hofman, in de 40+ met oud-tophockeyer Bram Lomans en in de 35+ met Floris Kilian. Vorig jaar stond de meervoudig wereldkampioen geen set af op weg naar zijn drie enkelspeltitels (negen duels in totaal).

Tennissers van alle leeftijden

Dat tennis een sport is die tot op hoge leeftijd beoefend kan worden, bewijzen de tien heren in de 80+ en vijf heren in de 85+, tennissers die volgens Raijmakers fitter zijn dan menig recreatieve speler. “Diep respect voor wat zij nog kunnen. Dat is soms onvoorstelbaar als je ziet hoe die nog rennen van de ene naar de andere hoek, echt rennen.”

Wat betreft de oudere dames, stokt het bij de 75+. Dat is volgens de bondscoach een bekend gegeven. “Dat zie je international ook, dat er meer heren zijn”, weet Raijmakers. “Waar dat aan ligt, weet ik niet. De ITF probeert daar ook wat aan te doen.”

De Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ indoor gaan op zaterdag 2 februari van start met de wedstrijden in het kwalificatietoernooi. Op maandag zijn de eerste wedstrijden in het hoofdschema. Het toernooi duurt tot en met zondag 10 februari. Toegang tot de wedstrijden in het Tulip Tennis Center te Hilversum is gratis.