Ed Hubers is al vanaf het begin van het evenement op het Autotron ‘s-Hertogenbosch betrokken bij Libéma Open, vertelt hij in TENNiS Magazine. Voor de hovenier van huis uit begon zijn avontuur als een hobby. Op vrijwillige basis werkte hij mee aan de totstandkoming van de grasbanen in Rosmalen. Later kwam hij in dienst van de organisatie die sinds 1996 zowel een ATP- als een WTA-toernooi in dezelfde week organiseert.
Zelf werkt hij niet meer aan het onderhoud, maar heeft hij tegenwoordig de supervisie over de kwaliteit van de grasbanen, die hij al zolang koestert. Hubers kent bij wijze van spreken elk grassprietje dat op de 11 banen groeit.
Kritiek
In de beginjaren 2000, na de nodige kritiek van spelers, ging de ondergrond van de banen ongenadig op de schop. Na ruim tien jaar werd het zand, waarop het gras groeide, vervangen door klei. ‘We dachten dat zand grote voordelen had omdat je na een regenbui heel snel de baan weer op kon. Maar het zand als bodem gaf te weinig stabiliteit, er kwamen kuiltjes in. Bovendien bleef de bal lager dan bijvoorbeeld op Wimbledon. En de spelers wilden uiteraard dat de speelomstandigheden in Rosmalen zoveel mogelijk te vergelijken waren’, aldus Hubers.
Sinds begin 2000 vormt klei de ondergrond voor de grasbanen. Niet zomaar rivier- of zeeklei, nee, de grond komt speciaal uit een Engelse groeve waar ook de klei voor Wimbledon uit afkomstig is. Die wordt eerst gebakken en dan vergruist tot stof en gezeefd. Dat gebeurt in twee gradaties, een grovere en een fijne structuur. Vervolgens wordt de onderlaag geëgaliseerd en afgerold, zoals Hubers het mooi kan verwoorden.
Nieuwe grasmat
Daarna wordt het gras ingezaaid. Het centre court krijgt elk jaar een nieuwe grasmat; voor de andere banen gebeurt dat om het jaar. ‘Na het toernooi wordt de oude mat verwijderd en het centre court opnieuw ingezaaid. Dat gebeurt in juli. Eerst wordt de kleilaag gewalst en belucht, waarbij het zaak is hem zo vlak mogelijk te krijgen. Daardoor blijft het aantal vreemde stuiten van de bal zo klein mogelijk. Uitsluiten kan je het niet, want je werkt met een natuurproduct. Eenmaal gevlakt gaan we, als het gras eenmaal goed is opgekomen, de nieuwe baan bewerken’, vertelt de groundsman.
De hoogte van de sprieten in Rosmalen is acht millimeter, waarbij Queens’ en Halle het een millimeter korter houden. Tot half mei is Hubers wekelijks betrokken bij de verzorging van de banen; daarna elke dag tot het toernooi voorbij is. Het is een omvangrijke taak om de tennisbanen van Libéma Open zo goed mogelijk klaar te stomen voor een nieuwe editie. Om ze na een week zwaar aangetast te gaan vervangen. ‘Ach, daar doe je het toch allemaal voor. Het gras is nu eenmaal ondergeschikt aan het spel.’
Meer lezen?
Dit artikel is afkomstig uit het TENNiS Magazine, nummer 2 uit 2025. Het laatste tennisnieuws, interviews, tips & achtergronden lees je in het TENNiS Magazine. Word nu abonnee en ontvang TENNiS Magazine 6x per jaar voor maar €49,95. Meer informatie vind je hier.