NKBeachtennis enkel 20240630 002

NK Beachtennis spreidt vleugels; 'meer mensen laten zien hoe tof beachtennis is'

Na jarenlang Scheveningen als thuishaven te hebben gehad, spreidt de NK Beachtennis dit jaar haar vleugels om de sport nog zichtbaarder en populairder te maken. Op de eerste NK in Zandvoort, bij strandtent Tijn Akersloot, greep de grote favoriet Bo Groot Antink zijn tweede nationale titel in het enkelspel en ging Karlijn van Lammeren er bij de dames met de hoofdprijs vandoor. Komend weekeinde wordt in Hoek van Holland het gemengd dubbelspel afgewerkt.

“In Scheveningen ging het de afgelopen jaren heel goed, 24 velden bezet, mooie sfeer. Maar we wilden de beachtennisvibe graag verspreiden en gingen dus op zoek naar andere plekken. We willen nog meer mensen laten zien hoe tof beachtennis is. Dan ga je kijken naar de grote steden. Amsterdam, wat is daar in de buurt geschikt? Dat is dus Zandvoort geworden. Komend weekeinde gaan we naar Hoek van Holland (in de buurt van Rotterdam) voor het gemengddubbelspel en we sluiten af in Scheveningen met het heren- en damesdubbelspel”, vertelt Tim van Pagee, organisator van de NK. In datzelfde plaatje past ook de beachtennis-clinic die onlangs werd gegeven bij een tennisvereniging in Scheveningen. "We hopen wat meer mensen uit de omgeving te trekken, maar dat is iets voor de toekomst. Wellicht dat er volgend jaar wat mensen hiervan doorstromen."

De drijvende kracht achter het beachtennis in Nederland zag dat de sport ook in Zandvoort goed tot zijn recht kwam. “Er liepen wat minder mensen langs dan in Scheveningen en er bleven dus ook minder mensen kijken, maar de (tien) velden lagen er prachtig bij, een beetje tegen de duinen aan bij een inham. Dat leverde prachtige plaatjes op.”

Kersverse kampioen

Hoewel er vanwege een internationaal toernooi iets minder deelnemers waren dan vorig jaar, zag Van Pagee veel mooie wedstrijden, een verwachte winnaar bij de mannen en een kersverse kampioen bij de vrouwen. Karlijn van Lammeren won drie duels en kroonde zich daarmee tot Nederlands kampioen in het enkelspel. “Zij doet al langer mee en speelde vorig jaar de dubbelspelfinale. Zij is heel fanatiek. Iemand die er veel voor doet en hard traint.” Van Lammeren bleef Natasja Hartog, die twee wedstrijden won, net voor. Het onderlinge duel won Van Lammeren met 6-2, 6-3.

Serieus getest

Bo Groot Antink liet zich in Zandvoort niet verrassen en pakte zonder setverlies zijn tweede nationale titel in het enkelspel. In 2022 won hij in de finale van dubbelpartner Joeri Ertner en vorig jaar was het andersom. Ertner was er dit jaar niet bij, maar desondanks kreeg Groot Antink het niet cadeau. Hij won twee groepsduels en vervolgens een halve finale en finale (met 6-3, 6-3 van Adam Lee). In de eindstrijd werd hij volgens Van Pagee serieus getest. “Met de wind die van zee kwam, was het lastig. Bo moest echt aan de bak. Ik heb rally's gezien van een halve minuut en dat is lang.”

'Bijna hele top tien van de partij'

Van Pagee kijkt al uit naar komend weekeinde, waarin het gemengddubbelspel in Hoek van Holland op het programma staat. “Vorig jaar hadden we twaalf deelnemers, nu een veld van zestien en dat zit vol. Alle goeie spelers doen mee. Bo, Anne en Joeri zijn erbij. Bijna de hele top tien is van de partij.”

Na het gemengd dubbelspel is er een wat langere aanloop naar het slotweekeinde waarin het hoofdgerecht, het heren- en damesdubbelspel, wordt geserveerd. De winnaars daarvan verdienen een ticket voor de EK 2025.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van het openingsweekeinde in Zandvoort. Bekijk deze pagina voor meer over de NK Beachtennis.

Afbeelding boven: De kampioenen en runners-up van de NK Beachtennis enkelspel. Vlnr: Natasja Hartog, Karlijn van Lammeren, Adam Lee en Bo Groot Antink.