Opening ceremonyv2

Jongens onder 16 plaatsen zich voor finaleronde European Summer Cups

De Europese Summer Cups is de collectieve naam voor een groep internationale team evenementen, die door Tennis Europe gedurende de zomermaanden wordt georganiseerd.

Elk evenement in één van de vier zones betreft een kwalificatietoernooi voor de finaleronde. De jongens onder de 16 jaar wisten zich te kwalificeren voor de finaleronde, die van 7 tot 9 augustus wordt gehouden in Frankrijk. Het meisjesteam redde het niet.

Mees Röttgering, Hidde Schoenmakers en Kaj Glaser begonnen namens Nederland in het Duitse Mannheim in de kwartfinale tegen Cyprus. De eilandbewoners werden met 3-0 aan de kant gezet.

In de halve finale was Hongarije de tegenstander. Nadat Schoenmakers zijn enkelspel had gewonnen en Röttgering verloren, werd het beslissende dubbelspel binnengesleept.

De finale betekende een treffen met Duitsland. Het gastland was via 3-0 overwinningen op Estland en Polen tot de eindstrijd gekomen.

De strijd om de eerste plek werd een ware thriller. Schoenmaker verloor in een derde set tiebreak nipt van Justin Engel: 4-6 7-6(5) 7-6(6). Röttgering was vervolgens in drie spannende sets te sterk voor Diego Dedura-Palomero: 7-6(3) 6-7(4) 6-3.

Het dubbelspel kon beide kanten op, maar viel in het voordeel van Duitsland uit. Het duo Engel/Schoenhaus zorgde met een 1-6 6-3 12-10 overwinning op Schoenmakers en Röttgering voor de beslissing.

Ondanks de 2-1 nederlaag plaatste Nederland zich met coach Raymond Knaap als tweede voor de finaleronde in Le Touquet.

Meisjes
De Nederlandse meisjes onder 16 jaar redden het in Roemenië niet. In Bistrita werd in de eerste ronde verloren van Hongarije.

Lina Ilahi en Britt du Pree verloren hun single. Het dubbelspel van Megan Lynn Caffin en Du Pree leverde ook geen punt op, waardoor Nederland verder ging naar de troostrondes.

Tegen Italië wisten Ilahi en Du Pree beiden hun single in twee sets te winnen, waardoor het dubbelspel een formaliteit was. Oranje won het duel in totaal met 2-1 en dwong daarmee een troostfinale tegen Georgië af. Hierin bleven Caffin en Ilahi in de single en Du Pree met Ilahi in de dubbel ongeslagen, waardoor Nederland met een 3-0 zege uit Roemenië vertrok.