Jongen boos NJK 2022

Blog Sophie: Boos!

Heb je na mijn vorige blog al een beetje geoefend met het spelen van punt voor punt? En heb jij je in je wedstrijden lekker als een koele kikker gedragen? Ik ben benieuwd! Dan gaan we nu, zoals beloofd, opnieuw een kijkje in de keuken nemen van de mentale zaken: boosheid.

Word jij in een wedstrijd weleens boos op jezelf? Waarschijnlijk wel. Iedere tennisser baalt weleens van zijn eigen spel of van een sterke tegenstander. En af en toe boos worden is ook helemaal niet erg. Soms is het juist goed. Even schreeuwen lucht bijvoorbeeld op. Maar het wordt een probleem als je niet meer kunt stoppen. Gebeurt dat je weleens? Dat je maar blijft mopperen, zelfs als je best een mooie bal slaat? Je hele houding is dan negatief. Niets voelt meer oké. Tennissen is stom, het publiek is stom, school is stom en je tennissokken zitten ook al niet lekker. Als je zo bezig bent, haal je niet het beste uit jezelf en de wedstrijd. En dat is jammer.

Wat kan je nu doen om dat negatieve gevoel kwijt te raken? Zodat je met je aandacht weer bij de wedstrijd komt? Want dat is het probleem, door je boosheid raak je afgeleid. Je bent met alles bezig, behalve met een goeie wedstrijd tennissen.

Misschien dat de volgende tip helpt. Probeer het als je van kant gaat wisselen.

  • Stap 1: Ga even zitten, en gooi nog één keer alle boosheid eruit (door bijvoorbeeld even flink te grommen).
  • Stap 2: Zeg daarna tegen jezelf: 'STOP! Met zo'n negatieve houding wil ik de wedstrijd niet verder spelen'.
  • Stap 3: Probeer daarna jezelf naar een positiever en rustiger gevoel te brengen door middel van je ademhaling. Adem heel rustig in en blaas daarna ook weer heel rustig uit. Maak je uitademing iets langer dan je inademing.
  • Stap 4: Bedenk vervolgens eens wat je anders of beter zou kunnen doen in je partij.
  • Stap 5: Heb je alles weer op een rijtje, knok dan punt voor punt verder (zie voor 'punt voor punt' spelen mijn blog 'Mentale kwalen & kwesties').

Je zal merken dat deze tip best lastig is om uit te voeren. Want je boosheid, angst of welke emotie dan ook is sterk, die schakel je niet snel uit en dat vraagt oefening. Maar de enige manier om het te leren is door het gewoon te proberen en te doen. En lukt het je? Dan ben je een koning(in), of je nu wint of verliest.

Succes en tot de volgende blog!

Deze blog is een bewerking van hoofdstuk 7 uit het jeugdtennisboek Zeker een Beker, de enige coach die in je tennistas past.

Sophie Asberg