Annelin Bakker

Oranje boven in Den Haag, eerste titel Stoyanov in Meppel

Op de internationale juniorentoernooien in Nederland sleepten de Nederlandse beloftes afgelopen weekeinde heel wat eremetaal in de wacht. In Meppel was er een eerste titel voor Antonia Stoyanov en in Den Haag waren de enkelspelfinales nog meer oranje gekleurd.

Op de negentiende editie van de Meppel Storks Cup, een Tennis Europe-toernooi voor spelers van veertien jaar en jonger, was er voor de achtste keer een Nederlandse winnares bij de meisjes. Vaderlands succes op dit toernooi komt over het algemeen van de meisjes en dat was dit jaar niet anders. Met Antonia Stoyanov als nummer twee van de plaatsingslijst kwam het ook niet uit de lucht vallen, maar het scheelde weinig of zij was gevallen in de kwartfinales. Het duel met landgenote Sophie Ray was een absolute kraker: 7-5, 3-6, 7-6 (8). Ook in de halve finale had ze drie sets nodig en dus was het afwachten of Antonia nog genoeg in de tank had om haar eerste finale op een Tennis Europe-toernooi in winst om te zetten. Tegen de Spaanse Carla Guerrero Calva ging het wederom niet makkelijk, maar met 6-4, 2-6, 6-3 trok ze aan het langste eind en was haar eerste internationale titel een feit.

Calva wist een Nederlandse finale te voorkomen door Mia Woo een dag eerder te verslaan met 7-6 (5), 6-1. Mia veroverde samen met Dallas Janssen wel de titel in het dubbelspel. Zij wonnen in de finale met 6-4, 2-6, 10-8 van de Belgische Romy Fohnen en de Duitse Lea-Amilia Kaemena.

De jongensfinale was een Duitse aangelegenheid waarbij Fabio Felsner zijn als eerste geplaatste landgenoot Leo Scheffer verraste: 6-0, 4-6, 6-4. Joris Clermonts was de best presterende Nederlander. Hij won drie partijen voordat de Kroaat Jou-George Gnjidic hem in de kwartfinales de voet dwars zette: 7-6 (2), 6-4. Joris haalde samen met Levi Veldhuis de laatste vier van het dubbelspel. Daarin waren Fabio Felsner en Patrick-Valentin Moise te sterk: 6-3, 7-6 (2).

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van het Tennis Europe-toernooi in Meppel. 

Eerste finale Gabriel

Met een finaleplaats voor Noah Gabriel (FOTO onderaan) en een Nederlandse meisjesfinale in het enkelspel was het oranje boven op het ITF J4-toernooi in Den Haag, op sportcentrum Leeuwenbergh om precies te zijn. Noah bereikte de finale door onder meer de nummer één van de plaatsingslijst, de Braziliaan Gustavo Ribeira de Almeida, en de nummer drie, de Japanner Yuta Tomida, in drie sets te verslaan. In de finale was de koek een beetje op bij de zeventienjarige Noah, die zijn meerdere moest erkennen in de Spanjaard Carlos Cordoba (6-2, 6-1). Het was de eerste finaleplaats voor Noah op een ITF Junior-toernooi.

Jay Temming en Lars Wagenaar veroverden de dubbelspeltitel door het Argentijnse duo Romeo Arcuschin/Ramiro Toninelli te verslaan met 6-3, 6-2. De Nederlanders hadden in de halve finales knap gewonnen van het als eerste geplaatste duo Yuta Tomida/Yu Maeda uit Japan: 6-4, 6-4.

Bakker klopt vier landgenotes

Annelin Bakker (FOTO) veroverde haar derde ITF-titel als junior en versloeg op weg naar die titel maar liefst vier landgenotes. De strijd in de halve finales met Loes Ebeling Koning was een intense. Op baan 2 van sportcentrum Leeuwenbergh versloeg de zeventienjarige Annelin haar rivale zaterdag met 6-3, 5-7, 6-4. Eerder in de week had ze al gewonnen van Safien Boulonois en Charlotte Pikkaart.

Voor de finale was Joy de Zeeuw, als eerste geplaatst en nog zonder setverlies, de favoriet. Daar had Annelin echter geen boodschap aan. Na een set voor beide (6-4 en 4-6) trakteerde ze haar een jaar jongere landgenote op een heuse bagel (6-0).

Een schrale troost voor verliezend finalist Joy en verliezend halve finalist Loes was dat zij de dubbeltitel pakten na een finale tegen landgenote Dilara Okur en de Francaise Delia Gaillard (6-2, 6-0).

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de ITF J4 Leeuwenbergh.