NTC Amstelveen Binnen Tennisbanen (2)

Wenden, keren en sneller reageren met de Tennis Agility Test

De regels van het spel veranderen niet snel, maar de technologie wel. Elektronische lijnbewaking maakt de menselijke lijnrechters bij veel toernooien inmiddels overbodig. Elke bal wordt nauwkeurig in de gaten gehouden door Hawkeye-Live. De technologische ontwikkeling gaat in rap tempo en innovaties worden in het oeroude tennisspel steeds vaker toegepast. Daarom lichten we regelmatig een noviteit uit. Na de Virtual Reality training is het deze keer de beurt aan de Tennis Agility Test.

De marges in het hedendaagse tennis zijn klein. Een fractie van een seconde sneller reageren kan al veel voordeel opleveren. Zeker wanneer de bal met meer dan honderd kilometer op je af wordt geslagen is elke tijdswinst van grote meerwaarde.

Op fysiek gebied kun je in de sportschool of op de baan je voetenwerk verbeteren. Spelers en speelsters zijn krachtiger en bewegen steeds sneller naar de hoek. Winst is er echter ook te behalen in het cognitieve gedeelte. Want hoe sneller een speler reageert en zijn loopactie weet in te zetten hoe eerder hij bij de bal is. Maar hoe train je dat? Met speciale lampjes! (SmartClips van Embedded Fitness.)

Marleen Jansen is Sport Scientist bij de KNLTB en ontwierp de Tennis Agility Test. ‘We kennen al langer de zogenaamde waaierloop als fysieke test voor onze spelers. Hierbij wordt de wendbaarheid van een speler gemeten door een vaststaande verandering en volgorde van richting. Tennis is echter bij uitstek een sport waarbij je verandert van looprichting op basis van informatie die aan de overkant van het net door de tegenstander wordt gegeven. Hier zit dus een cognitief element in. Daarom hebben we een wendbaarheidstest bedacht, die een combinatie is van fysiek en cognitie.’

Op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen maken met name de beste jeugdspelers van Nederland gebruik van de Tennis Agility Test methode. ‘Vooral jeugdspeler zullen op fysiek vlak grote stappen maken. Vanaf 14 jaar willen we kijken of er ook op cognitief gebied verbetering kan worden bereikt en dan vooral de koppeling tussen het verwerken van de informatie en de wendbaarheid.’

De door Jansen ontwikkelde Tennis Agility Test werkt als volgt. Aan de overkant van het net staan op vier plekken van de baan lampjes op een statief. Deze symboliseren de meest gangbare posities van de tegenstander. Elk lampje correspondeert met eenzelfde lichtbron aan de eigen kant van het net. Wanneer een bepaald lampje aan de overkant aanknipt, weet de speler naar welke plek hij of zij op de eigen helft zo snel als mogelijk naar toe moet bewegen. Op deze manier wordt de reactiesnelheid gemeten en toegevoegd aan het fysieke gedeelte.

De verbetering wordt, naarmate de speler zich ontwikkelt, natuurlijk steeds kleiner. Waar het plateau ligt wordt door Jansen nog onderzocht. ‘Hoe goed we het ook naar een tennissituatie proberen te brengen is het voor de spelers die hier mee werken in het begin altijd even wennen. De verbetering is daarna groot en tot welk niveau een speler zich kan blijven ontwikkelen zijn we aan het onderzoeken. We zien wel dat de huidige topspelers ook het beste score in deze test.’

De technologie in de sport staat dus niet stil. Volgens Sport Scientist Jansen gaat data in de toekomst een nog grotere rol spelen. Ook voor de recreant! Daarover de volgende keer meer…

Interesse?

Wie geïnteresseerd is in de Tennis Agility Test kan zelf de Smart Clips aanschaffen via Embedded Fitness.

Heb je vragen over dit onderwerp dan kun je contact opnemen met m.jansen@knltb.nl