Foto TE JR 12 14 Toernooien

Slim spelen is een kunst

De komende tijd ga ik het eens hebben over 'slim spelen'. Dat lijkt me een leuk onderwerp voor jou nu de competitie en toernooien in aantocht zijn. En wie weet, als je deze blogs leest, ga je misschien wel meer potjes winnen. Of krijg je nog meer lol in het spelen van wedstrijden.

Help, wat is er gebeurd?

Herken je de volgende situatie? Je begint aan je wedstrijd en je slagen voelen lekker aan. Je hebt het idee dat je even goed bent als je tegenstander. Misschien zelfs wel beter. Maar wat gebeurt er? Je verliest game na game. De wedstrijd glipt je zomaar door de vingers. In korte tijd verlies je de partij met dikke cijfers. En met een ontevreden gevoel stap je van de baan. 'Hoe kón dit nou gebeuren?' flitst er door je hoofd.

Slim gespeeld?

Zal ik je vertellen wat er waarschijnlijk aan de hand was? Je had niet slim gespeeld! Maar wat is dat dan,  'slim spelen'? Ik ga proberen het je uit te leggen. Je speelt slim als je in de gaten hebt hoe je tegenstander tennist. En als je weet hoe je moet spelen om te winnen. Een simpel voorbeeld: stel dat je tegenstander een forehand heeft als een kanonskogel, maar een wiebelige backhand, als een losse flodder. Dan is het slim als je dit opmerkt en heel veel ballen op zijn backhand speelt. Want met die slag maakt je tegenstander waarschijnlijk veel fouten (en win jij dus veel punten).

Nog een ander - grappig! - voorbeeld van slim spelen: het verhaal van de ‘man met de blote voet’. Maar het is écht gebeurd, en ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

De man met de blote voet

Op een mooie zondag arriveert Jonas met zijn competitieteam op een leuk tennispark in de buurt van Amsterdam. Jonas verheugde zich al op deze dag. Hij kijkt uit naar een spannende single met zijn gloednieuwe rackets. Maar wanneer ze het park oplopen, wacht hem een vervelende verrassing: er liggen kunstgrasbanen! Daar baalt hij van, want op kunstgras heeft hij zich helemaal niet voorbereid.

Jonas en zijn tegenstander mogen als eerste de baan op. Hij speelt tegen  Ricardo en dat is nogal een opschepper. Ricardo is de baas van het tennispark en iedereen zal dat weten ook, hij gedraagt zich als een koning. Het inspelen gaat bij Jonas helemaal niet lekker. Hij glijdt weg met zijn schoenen alsof hij op het ijs loopt want het profiel van zijn schoenen is niet geschikt voor kunstgras. Jonas voelt zich rot want hij voorziet dat winnen op deze manier knap lastig wordt.

Koning Ricardo, die nog steeds praatjes voor tien heeft, stelt voor om met de wedstrijd te beginnen. Jonas vindt het goed. Algauw staat hij achter. Als een dronken hond zwabbert hij over de baan. De fouten rollen van zijn racket! Bij een 3-0-stand voor koning Ricardo wisselen de mannen van speelhelft. Met een tevreden grijns loopt koning Ricardo naar de kant. Hij kijkt alsof hij al gewonnen heeft. Tegen zijn teamgenoot zegt hij: ‘Die jongen kan écht niet tennissen, eitje!’

Jonas hoort wat Ricardo zegt en van verontwaardiging verslikt hij zich in zijn hapje banaan. Maar hij blijft kalm nog even zitten. 'Wat moet ik doen om van deze opschepper te winnen?' piekert Jonas ondertussen. Maar dan heeft hij plotseling een supergoed idee: Jonas buigt zich voorover en trekt zijn linker schoen en linker sok uit. Met een licht gevoel van triomf loopt hij vervolgens op één blote voet en op één schoen naar zijn speelhelft. Koning Ricardo ziet het direct. Zijn mond valt open van verbazing! Maar hij zegt niets. Hij werpt alleen een blik naar de kant. Zijn teamgenoten grinnikken en één van hen geeft hem een bemoedigend knikje.

Ze spelen verder. Jonas voelt nu dat hij stevig op de baan staat. Hij glijdt niet meer weg. Metéén wint hij een paar games op een rij. Als het 4-3 voor Jonas is, loopt koning Ricardo bij de wissel vloekend naar de kant. Zijn team staat hem intussen vreselijk uit te lachen!

Maar koning Ricardo vindt het ab-so-luut niet grappig! Hij weet niet wat hij tegen Jonas moet beginnen. Totaal in de war en met een rotgevoel speelt hij verder. Ondertussen voelt Jonas zich sterk. Hij raakt de ballen lekker en met zijn blote voet gaat het wonder boven wonder goed.

Misschien raad je het al. Koning Ricardo kan de rest van de wedstrijd geen game meer pakken. Jonas wint met 6-3 6-0! Nog nooit heeft koning Ricardo in zijn tennisleven zó gebaald. En nog nooit heeft het publiek zó gelachen. Want hoe kun je nu verliezen van een man met een blote voet? Jonas was natuurlijk zo trots als een pauw. En je begrijpt, tot op de dag van vandaag staat hij bekend als 'de man met de blote voet’.

Slim van Jonas, vind je niet? Door zijn trucje was zijn tegenspeler helemaal de kluts kwijt. Zó erg dat hij stopte met denken over zijn spel. Hij kon alleen nog maar boos zijn en bang worden om te verliezen.

Nu wil ik je met dit verhaaltje niet wijsmaken dat je net zoals Jonas van deze gekke streken moet uithalen. Wat ik je probeer te vertellen, is dat je tijdens je wedstrijd altijd goed je koppie moet gebruiken. En omdat dat helemaal niet zo makkelijk is, en je dat moet leren (de een is trouwens in aanleg een slimmere speler dan de ander) heb ik een 'Slim Spelen Tas' voor je gemaakt, met wat handige 'slimme tips'. Daarover weer meer in mijn volgende blog!

Sophie

Deze blog is een bewerking van hoofdstuk 2 uit het jeugdtennisboek Zeker een Beker, de enige coach die in je tennistas past.

Sophie Asberg