Rose Marie Nijkamp-TennisEuropeEKJuniors2022

Nijkamp zegeviert in sportcentum Leeuwenbergh

Rose Marie Nijkamp heeft op de Holiday Inn ITF J100 Leeuwenbergh 2023 het meisjesenkelspel op haar naam geschreven. In sportcentrum Leeuwenbergh, te Den Haag, rekende zij in de finale af met Loes Ebeling Koning: 7-6 (7), 6-1.

Een mooie Nederlandse finale dus bij de meisjes na een zonovergoten week op de gravelbanen van sportcentrum Leeuwenbergh, een park met onder meer twintig tennisbanen op de rand van Rijswijk, Voorburg en Leidschendam. Een finale waarin de weerstand van Koning na een zinderende eerste set was gebroken. Koning speelde een dag eerder, in de halve finales, ook al een Nederlands onderonsje. Daarin versloeg ze de als eerste geplaatste Joy de Zeeuw met 6-3, 6-4. Nijkamp klopte in de halve eindstrijd de Russin Victoria Milovanova met 6-2, 6-4.

Zondag moesten de finalisten vroeg uit de veren, maar ondanks dat er vroeg werd begonnen was het al behoorlijk warm om te tennissen. Toch moest Nijkamp na haar enkelspelfinale nogmaals de baan op voor de dubbelspelfinale. Daarin was ze samen met De Zeeuw net niet opgewassen tegen het Hongaarse duo Melinda Biro/Kitty Molnar: 2-6, 6-4, 11-9. Het Nederlandse koppel speelde in de kwartfinales ook al zo'n spannende partij, tegen Sam Grosjean en Kali Supova. De dochter van de Franse oud-prof Sebastien Grosjean en haar Slowaakse partner verloren met 1-6, 6-4, 10-6 van onze landgenotes.

Opsteker

De titel in het enkelspel was een grote opsteker voor het Nijkamp, die na een geweldig 2022 nog geen succesvol seizoen beleefde. De nu zeventienjarige tennisster speelde dit jaar voornamelijk toernooien op de ITF Tour die hoger zijn ingeschaald: J200, J300 en J500. Daarop had ze het moeilijk; verder dan de tweede ronde kwam ze in vijf pogingen niet. In eigen land heeft ze tot dusverre meer succes. In Bathmen won ze in mei een nationaal ranglijsttoernooi bij de senioren. 

Nijkamp kende een geweldige zomer in 2022. Als zestienjarige maakte ze indruk bij de ITF Junioren-toernooien, voor spelers van achttien jaar en jonger. Op Wimbledon won ze met Angella Okutoyu het meisjesdubbelspel en bereikte ze de derde ronde van het enkelspel bij de junioren. Met het Nederlands meisjesteam onder 16 plaatste ze zich voor de Billie Jean King Cup, de mondiale apotheose van het landentennis voor junioren. Dankzij een plaats bij de eerste vijf in de Tennis Europe Summer Cups mochten Nijkamp, Britt du Pree en Joy de Zeeuw daaraan meedoen.

Spaanse toernooizege

Bij de jongens was er geen Nederlands succes in Leeuwenbergh. De Spanjaard Pablo Martin Gomez veroverde de titel, door in de finale af te rekenen met Theo Papalamis uit Frankrijk: 6-4, 6-4. In zes duels stond Gomez geen set af. Net als Nijkamp ging Gomez vervolgens voor een dubbelslag, maar in de dubbelspelfinale moest hij met de Italiaan Samuele Seghetti zijn meerdere erkennen in Adrian Berut uit Zwitserland en Cornelius Alexander Shalmi uit Denemarken: 7-6 (6), 6-3.

Klik hier voor alle uitslagen van de Holiday Inn ITF J100 Leeuwenbergh 2023.

Afscheid

Voor toernooidirecteur Gerard van Hellemondt was het de laatste keer dat hij dit toernooi organiseerde. Na ruim 25 jaar stapt hij uit Sportcentrum Leeuwenbergh om als coach met een speler de proftour op te gaan. Eerst is er nog een ITF J60-toernooi op het Haagse tennispark, van 9 tot en met 16 juli.