Mees Rottgering-TennisEurope2022

Internationale ervaring en inspiratie opdoen in European Summer Cups

Een tenniszomer is niet compleet zonder de Tennis Europe Summer Cups, het landentoernooi voor junioren in vier verschillende leeftijdscategorieën. De meisjes van veertien jaar en jonger trappen af in Cabourg, Frankrijk.

Met Dennis Sporrel als coach spelen Antonia Stoyanov, Sophie Ray en Fleur de Bresser van zondag tot en met dinsdag in een knock-out-systeem waarbij elke ontmoeting bestaat uit twee enkelspelen en een dubbelspel. Met België, Noorwegen, Letland, Frankrijk, Duitsland, Portugal en Slovenië strijden ze om twee tickets voor de finaleronde in het daarop volgende weekeinde (7-9 juli). Dat finaleweekeinde is in Loano, Italië. Hier kunnen dan weer tickets worden verdiend voor de mondiale World Tennis Tour.

De Nederlandse jongens beginnen een dag later (maandag 3 juli) in Bremen, Duitsland. Stan Put, Wouter Richard van Hillegersberg en Pim de Graaff, onder leiding van coach Benjamin Reek, hebben Duitsland, België, Israël, Noorwegen, Polen, Roemenië en Luxemburg als mogelijke tegenstanders. Ook hier staan twee finaletickets op het spel en ook deze finaleronde is in het weekeinde van 7-9 juli, maar dan in het Spaanse Valencia. Een maand later komen de overige leeftijdsgroepen in actie. Nederland is niet vertegenwoordigd bij de junioren van achttien jaar en jonger.

Het hoogste doel is het winnen van de Summer Cup en het bereiken van het mondiale eindtoernooi (World Junior Tennis voor -14 jaar en Junior Davis/Fed Cup voor -16 jaar), maar het grootste goed is toch wel de ervaring die spelers opdoen. De ervaring van wedstrijden tegen leeftijdsgenoten uit andere landen alsmede het zonder de ouders op pad zijn met een team en een coach. Het is een voorproefje op een leven als een prof en alleen weggelegd voor de beste juniorenspelers van ons land.

Junior Billie Jean King Cup

Vorig jaar schitterden met name onze landgenoten in de categorie tot en met zestien jaar. Zowel de jongens als de meisjes bereikten de finaleronde van de Summer Cups en de meisjes (Rose Marie Nijkamp, Joy de Zeeuw en Britt du Pree wisten zich zelfs te plaatsen voor de (mondiale) junior Billie Jean King Cup. Daarop eindigden ze, in het Turkse Antalya, als negende. Klik hier om het bericht daarover te lezen.

 

Bekijk hieronder de poule-indeling voor de Nederlandse teams in de overige leeftijdsgroepen.

Jongens 12 (Fuerth, Duitsland) 27-30 juli. Finale in Dijon, Frankrijk 10-13 augustus.

Nederland in groep met Oostenrijk, Cyprus, Duitsland, Israël, Polen, Moldavië en Servië.

Meisjes 12 (Iasi, Roemenië) 27-30 juli. Finale in Ajaccio, Frankrijk 10-13 augustus.

Nederland in groep met Oostenrijk, Bulgarije, Roemenië, Frankrijk, Moldavië, Oekraïne en Servië.

Jongens 16 (Mannheim, Duitsland) 26-28 juli. Finale in Le Touquet, Frankrijk 7-9 augustus.

Nederland in groep met België, Cyprus, Estland, Duitsland, Hongarije, Luxemburg en Polen.

Meisjes 16 (Bistrita, Roemenië) 2-4 augustus. Finale in Marianske Lazne, Tsjechië 7-9 augustus.

Nederland in groep met Georgië, Hongarije, Italië, Noord-Macedonië, Roemenië, Servië en Oekraïne.

Klik hier voor meer informatie over de European Summer Cups.

 

Afbeelding boven: Mees Rottgering kwam vorig jaar namens Nederland in actie bij de jongens -16 jaar. Copyright Tennis Europe/TopTennis.photos