Britt Du Pree

De Boerdere ziet steeds meer tennishallen verdwijnen; 'zorgwekkende ontwikkeling'

Hoewel het zonnetje deze week volop schijnt en het op de buitenbanen nog goed toeven is, is het indoorseizoen voor de tenniswereld aangebroken. In Flevoland staat in oktober zoals altijd een internationaal juniorentoernooi op het programma. Oorspronkelijk werd dat altijd in Almere georganiseerd, maar sinds 2019 is Tenniscentrum Emmeloord gastheer van dit ITF J4-toernooi.

Op de vijf tapijtbanen van Tenniscentrum Emmeloord gaat zaterdag het kwalificatietoernooi van start en op maandag het hoofdschema. Vijf banen is niet veel om in een week tijd een toernooi met zo'n honderd spelers af te werken, maar dat beperkte aantal is een bekend verschijnsel bij indoortoernooien. “Dat worden lange dagen”, beseft toernooidirecteur Erwin de Boerdere, ervaringsdeskundige wat betreft het organiseren van tennistoernooien. Hij kent de uitdagingen waar Nederland voor staat als het gaat om indoortennis.

Zeven jaren geleden deed de tennistrainer afstand van de binnenbanen in zijn Racketcentrum Zeewolde, dat sinds die vervanging door het leven gaat als Sportcentrum Zeewolde. Waar eerder werd getennist, wordt nu gepadeld en gefitnesst. “Mijn tennishart deed pijn, maar goed, de schoorsteen moet ook roken. Bedrijfstechnisch is het een goede keuze geweest om de tennisbanen te vervangen. Het is nu een bruisend sportcentrum terwijl het eerder een wat stoffige tennishal was”, aldus De Boerdere, die een landelijk probleem signaleert.

Padel in plaats van tennis

“Commercieel gezien is het niet heel aantrekkelijk om een tennisbaan te exploiteren. Je ziet meer tennishallen verdwijnen dan erbij komen. Indoor-tennisbanen worden steeds vaker vervangen door padelbanen en fitnesscentra. Dat is zorgwekkend en een ontwikkeling waar we echt bij stil moeten staan. Jacco Eltingh is daar ook wel mee bezig, maar er moet een (ander) plan komen om tennishallen te behouden”, aldus De Boerdere, die graag zou zien dat gemeentes, de KNLTB en NOC*NSF zich hier gezamenlijk over buigen. “Anders zijn er voor de toernooien van de KNLTB en de ITF op den duur niet meer voldoende indoorbanen”, waarschuwt de man die al meer dan twintig jaren internationale juniorentoernooien organiseert.

Lees meer over het dit jaar gelanceerde KNLTB Hallenplan in Succesvolle start Hallenplan.

Groot Nederlands gehalte

Op het ITF J4 Emmeloord is het Nederlands gehalte groot, ook in vergelijking met andere ITF-juniorentoernooien op vaderlandse bodem. Deze zomer was De Boerdere nog zo te spreken over het internationale gehalte van 'zijn' ITF J5 in Hilversum. “Een groepje uit Zweden was hier toen bijvoorbeeld voor meerdere weken. Je hebt nu maar één toernooi. Daarvoor komen ze niet naar Nederland. De concurrentie is ook groot. Er is komende week een ITF J4 of J5 in Italië, Portugal, Kroatië, Frankrijk, Oostenrijk, Turkije, Armenië. Het is logisch dat spelers in eigen land blijven.”

De grote vraag is welke (nieuwe) belofte zich komende week aandient of een nieuwe stap zet in zijn/haar ontwikkeling. Vorig jaar was er veel 'oranje' succes met Abel Forger en Isis Louise van den Broek als winnaars van volledig Nederlandse finales.

Grand Slams

Dat het snel kan gaan, bewijst de nog altijd maar zestienjarige Van den Broek. Na die zege in Emmeloord maakte ze de stap naar hoger aangeschreven juniorentoernooien (J3 en J2) en mocht ze dit jaar meedoen aan de kwalificaties van Roland Garros. Op Wimbledon haalde ze, weliswaar als lucky loser, voor het eerst het hoofschema van een Grand Slam. Een zelfde soort ontwikkeling maakt Daniel Verbeek door. De achttienjarige Verbeek, vorig jaar nog actief op J4- en J5-toernooien en in Emmeloord destijds winnaar van het dubbelspel, maakte op de Australian Open zijn Grand Slam-debuut. Forger wacht daar nog op, maar is Verbeek inmiddels wel gepasseerd op de wereldranglijst voor junioren (104e, Verbeek staat 126ste).

Inmiddels staat de nieuwe generatie spelers te trappelen om succes te boeken en hun naam te vestigen in het juniorentennis.

In Emmeloord zijn bij de jongens de volgende Nederlanders verzekerd van het hoofdschema: Mees Rottgering, Lars Wagenaar, Pepijn Bastiaansen, Daan Meijer, James Pikkaart, Niels van der Sijs, Pieter de Lange, Luke Tollenaar, Jip Langehuizen, Rein Koenders, Pepijn Langgras, Maas Schotanus en  Ivar Vinke.

Meisjes: Joy de Zeeuw, Britt du Pree (FOTO), Loes Ebeling Koning, Benthe de Bresser, Dilara Okur en Charlotte Pikkaart. Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.