NoahGabriel

Amjoy Cup in Eindhoven sluit reeks ITF Junior-toernooien af

Na het Tennis Europe-toernooi in juni staat nu het ITF Junior-evenement van de Amjoy Cup voor de deur. Met dit toernooi in Eindhoven komt er een einde aan een reeks internationale juniorentoernooien op Nederlandse bodem.

De Amjoy Cup organiseerde in eerdere jaren het Tennis Europe- en het ITF Junior-toernooi in dezelfde week, maar toernooidirecteur Wim van den Hurk heeft dat uit elkaar getrokken. Het TE-toernooi vond plaats bij TOS Bergeijck en komende week is ELTV in Eindhoven gastheer van het ITF J4-toernooi.

In aanloop naar het toernooi is er deze week 'The Slamstox College Tennis Showcase' op de banen van ELTV. Een toernooi voor tieners die graag collegetennis willen spelen in de Verenigde Staten. Coaches van Amerikaanse universiteiten zijn aanwezig om spelers te bekijken en te rekruteren. Een mooie kans voor jonge tennissers om een tennisbeurs te verdienen op een Amerikaanse universiteit.

Uitbreiding

De Amjoy Cup beslaat inmiddels al een breed spectrum, van Tennis Europe naar ITF Junior tot Future en in de toekomst mogelijk nog meer dan dat. De Future, een 15,000 dollar-toernooi voor mannen en vrouwen, beleeft van 15 tot en met 21 augustus haar vuurdoop. “De kers op de taart in 2022”, stelde Van den Hurk, die gedreven is om het tennistoernooi ook internationaal op de kaart te zetten. De Brabantse sportondernemer, vooral bekend uit het honkbal, begon in 2018 met één Tennis Europe-toernooi voor spelers tot en met twaalf jaar. Een jaar later werd dat al uitgebreid met een TE -14, een ITF-juniorentoernooi voor rolstoeltennissers en een ITF J4-toernooi. Nu er een Pro Future Tournament op de kalender staat is de volgende stap doorgroeien naar een Challenger en zelfs ATP/WTA-toernooi.

Rolstoeltennis

De laatste editie van het rolstoeltennistoernooi in 2021 werd gewonnen door Robin Groenewoud en dat was voor Groenewoud tevens één van zijn laatste optredens bij de junioren. Onlangs haalde hij in Italië de finale van een toernooi in de ITF Futures Series en daarin was de Brit Ben Batram te sterk. Batram was in 2019 de eerste winnaar van de Amjoy Cup voor rolstoeltennissers. Een mooi opstapje naar het grote werk dus. Ook de verliezend finalist van vorig jaar, Maarten ter Hofte, heeft zich verder ontwikkeld bij de senioren. Er zijn al behoorlijk wat aanmeldingen voor het rolstoeltennistoernooi van dit jaar in Eindhoven (21-23 juli). 

Nederlandse inbreng

Bij het ITF J4-toernooi, dat maandag van start gaat, staan Luka Novakovic, Lars Wagenaar, Jay Temming, Noah Gabriel, Teun Mantel en Pepijn Bastiaansen in het hoofdschema bij de jongens.

Loes Ebeling Koning, Annelin Bakker, Sophie Schouten, Benthe de Bresser en Lena Beckx vertegenwoordigen Nederland bij de meisjes. Daarnaast proberen nog tal van landgenoten zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi.

De vraag is of Annelin Bakker en Noah Gabriel (FOTO) hun vorm van afgelopen week kunnen voortzetten. In Den Haag (Leeuwenbergh) pakte Bakker de titel en haalde Gabriel de finale in het enkelspel.

Het toernooi in Eindhoven is de laatste in een reeks van zes ITF Junior-toernooien. Enkele dagen na de finales gaan de Nederlandse Junioren Kampioenschappen in Hilversum van start. De NJK worden gespeeld van 25 juli tot en met 7 augustus. 

Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.