Dubbelspel jongens net 2021

Proeven van het landentennis in Tennis Europe Summer Cups

Een internationale tenniszomer is niet compleet zonder de Tennis Europe Summer Cups en die staat op het punt van beginnen. Het landentoernooi, dat ontstond in de jaren zeventig met het idee om juniorentennissers meer in teamverband tegen elkaar te laten spelen, trapt 26 juni af met de leeftijdscategorie -14 jaar.

Sinds dit jaar zijn ook de spelers tot en met twaalf jaar, die uitkwamen in de Tennis Europe Nations Challenge, onder de paraplu van de Summer Cups gebracht. Daardoor kent het toernooi nu vier leeftijdsklassen: -12, -14, -16 en -18 jaar.

Waar de strijd in de hoogste leeftijdsklasse getypeerd kan worden als de EK Junioren voor landenteams, spelen de teams in de leeftijdsklassen -16 jaar om tickets voor de Junior Davis Cup en de Junior Fed Cup. Bij de veertienjarigen geldt de Summer Cup als het Europese kwalificatietoernooi voor de World Junior Tennis-competitie. De vijf beste Europese ploegen vergezellen gastland Tsjechië op het eindtoernooi.

Elke leeftijdscategorie kent verschillende zones waarin vijf, zes, zeven of acht landen strijden voor twee tickets die recht geven op deelname aan de finaleronde, iets later deze zomer. Van zondag 26 tot en met dinsdag 28 juni spelen de Nederlandse jongens en meisjes -14 jaar in respectievelijk Armenië en Duitsland tegen hun Europese leeftijdsgenoten.

Coach Martijn Voorbraak gaat met Thijs Bogaard, Luka Nikolic en Joris Clermonts de strijd aan met Duitsland en een reeks Oost-Europese landen en hoopt zich te plaatsen voor de finaleronde enkele dagen later (1-3 juli) in Valencia, Spanje. Er wordt gespeeld in een knock-out-systeem waarbij de twee laatst overgebleven landen die finaleronde bereiken. Een ontmoeting bestaat uit twee enkelspelen en een dubbelspel.

Mia Woo, Sophie Ray en Luna Juliette Dekker gaan onder leiding van Hugo Ekker de baan op en zijn ingedeeld bij onder meer buurlanden België, Duitsland en Denemarken. Zij spelen voor een finaleplaats (1-3 juli) in Loano, Italië.

Bekijk hier onder de volledige groepsindeling met informatie over de finaleronde. De nationale selecties voor de landentoernooien -12, -16 en -18 jaar zijn nog niet bekend gemaakt. Die toernooien beginnen over ongeveer een maand.

26-28 juni

Jongens -14 (Yerevan, Armenië): NEDERLAND in zone A met Armenië, Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Polen, Slowakije en Turkije. Finale 1-3 juli in Valencia, Spanje.

Meisjes -14 (Bremen, Duitsland): NEDERLAND in zone B met Duitsland, België, Denemarken, Letland, Moldavië, Spanje en Turkije. Finale 1-3 juli in Loano, Italië.

21-24 juli

Jongens -12 (Dijon, Frankrijk): NEDERLAND in zone B met Cyprus, Griekenland, Israël, Letland, Luxemburg, Frankrijk en Finland. Finale 4-7 augustus in Dijon, Frankrijk.

Meisjes -12 (Brescia, Italië): NEDERLAND in zone C met Bulgarije, Kroatië, Italië, Griekenland, Israël, Portugal en Turkije. Finale 4-7 augustus in Ajaccio, Frankrijk.

27-29 juli

Jongens -16 (Manheim, Duitsland): NEDERLAND in zone B met Armenië, België, Estland, Duitsland, Luxemburg Noorwegen en Servië. Finale 1-3 augustus in Le Touquet, Frankrijk.

Meisjes -16 (Bistrita, Roemenië): NEDERLAND in zone D met Kroatië, Hongarije, Servië, Zweden, Roemenië en Turkije. Finale 1-3 augustus in Marianska Lazne, Tsjechië.

Jongens -18 (Bytom, Polen): NEDERLAND in zone C met België, Cyprus, Duitsland, Polen en Letland. Finale 1-3 augustus in La Rochelle, Frankrijk

Meisjes -18 (Most, Tsjechië): NEDERLAND in zone A met Polen, België, Noord-Macedonie, Servië en Tsjechië. Finale 1-3 augustus in Granville, Frankrijk.

Klik hier voor meer over de European Summer Cups op de website van Tennis Europe.