Meiden dubbelspel boks NJK 2021

Amjoy Cup kan weer uitpakken met 'toeters en bellen'

Voor het eerst sinds 2019 kan de Amjoy Cup weer uitpakken met een mooi randprogramma en sfeeracties rondom het internationale juniorentennis en helemaal nieuw dit jaar is de toevoeging van een onder10-toernooi in Bergeijck.

Vanaf dit weekeinde wordt bij TOS Bergeijck een Tennis Europe 2-toernooi gehouden voor spelers in de leeftijdscategorieën -12 en -14 jaar. Later dit jaar (16-23 juli) is het ITF J4-toernooi en het ITF-rolstoeltennistoernooi. Die zijn voor spelers tot en met achttien jaar en worden gehouden bij ELTV in Eindhoven. Het valt allemaal onder de vlag van de Amjoy Cup, georganiseerd door Wim van den Hurk. De Brabantse sportondernemer begon in 2018 met één Tennis Europe-toernooi voor spelers tot en met twaalf jaar. Een jaar later werd dat al uitgebreid met een TE -14, een ITF-juniorentoernooi voor rolstoeltennissers en een ITF J4-toernooi. 

In 2020 was de Amjoy Cup een heuglijke gebeurtenis omdat het jeugdtoernooi symbool stond voor de terugkeer op de tennisbaan nadat ons land was overvallen door corona. Een jaar later was het opnieuw een weerzien na een lange periode zonder toernooien. Het ITF- en Tennis Europe-evenement werden toen nog in dezelfde week gehouden, nu is dat uit elkaar getrokken.

Toernooidirecteur Van den Hurk kijkt uit naar een editie waar alle toeters en bellen weer voor van zolder zijn gehaald. “Alles kan en mag weer”, zegt Van den Hurk opgewekt. “Er wordt weer veel media-aandacht gegenereerd, tennisverenigingen uit de omgeving zijn uitgenodigd. Basisscholen in de omgeving hebben tennisclinics gehad op school en er is dan een finaledag daarvan op Kidsday, dat is op de woensdag. Leuke dingen die vorig jaar niet konden.”

De opening op dinsdag is traditiegetrouw een spektakel. “Met rook- en confetti-aparatuur. Vlaggen van alle landen, we hebben meer dan veertig nationaliteiten. Ik heb er zin in. We hebben een mooi deelnemersveld, volle schema's. Het wordt mooi weer, wat wil je nog meer?”

Instroomleerlingen

Nieuw dit jaar is een toernooi voor spelers van tien jaar en jonger. Dit is geen officieel Tennis Europe-toernooi, maar wordt wel ondersteund door de KNLTB. “De beste instroomleerlingen van Nederland doen daar aan mee. Die zijn de afgelopen weken daarmee bezig geweest. Daar heeft een selectie plaats gevonden en de beste zestien daarvan gaan vrijdag en zaterdag de strijd met elkaar aan. Voor die kids is dat wel bijzonder natuurlijk. Het is voor het eerst dat zij aan zo'n toernooi meedoen, op zo'n podium, voor het eerst overnachten zonder ouders. Dat is de prestatieve omgeving waar ze aan kunnen wennen.”

Future

Dat Van den Hurk zo in zijn nopjes is, komt ook door het vooruitzicht van het Pro Future Tournament, 15-21 augustus. “Dat is de kers op de taart”, zegt Van den Hurk, die in 2018 begon met één Tennis Europe-toernooi voor spelers tot en met twaalf jaar. Een jaar later werd dat al uitgebreid met een TE -14, een ITF-rolstoeltennistoernooi en later nog met een ITFJ5. Nu is daar dan ook nog een proftoernooi bijgekomen voor de ambitieuze sportondernemer.

Klik hier voor meer informatie over het Tennis Europe-toernooi bij TOS Bergeijck, waar de wedstrijden in de hoofdschema's maandag (U14) en dinsdag (U12) van start gaan. De kwalificatiewedstrijden zijn dit weekeinde.