Starten Met Wedstrijden Spelen

Competitie spelen: zo gaat dat!

De Voorjaarscompetitie gaat van start! Dat betekent weer heerlijk op de tennisbaan vertoeven met jouw team en de tegenstanders. Maar wat zijn eigenlijk de gebruiken voor, tijdens en na een competitiedag? In dit artikel zetten we een aantal tips en regels op een rijtje. Leuk en handig voor jouw team, of je nu voor het eerst meedoet, of al tien jaar competitie speelt.

Klaar voor de start?

 • Maak een Whatsapp-groep aan met jouw team, zodat iedereen weet hoe laat en waar je moet verzamelen. Speel je uit? Verdeel dan eerlijk wie wanneer rijdt. Zo kan iedereen een keer de BOB zijn. 😉
 • Download de KNLTB ClubApp (Android en iOS), om altijd op de hoogte te zijn van het wedstrijdprogramma, de uitslagen en de stand in de poule.
 • Zorg dat je met een compleet team arriveert, zodat je alle wedstrijden kunt spelen. Iemand ziek of geblesseerd? Regel dan ruim op tijd een invaller. Lees hiervoor ook de regels invallen in een ander team.

Tijdens de competitiedag

 • Zorg dat je minimaal 30 minuten van tevoren aanwezig bent. Bij de wedstrijd zie je twee tijden: aanwezig en aanvang. Aanvang is de begintijd van de wedstrijden en aanwezig is de tijd dat de koffie en het gebak klaarstaat.
 • Gebruikelijk is dat het thuisspelende team zorgt voor gebak en het eerste rondje koffie betaalt. 
 • Spreek met de tegenstanders af of de consumpties van de competitiedag op één rekening komen te staan. En of eten hier ook onder valt. Bij veel verenigingen kun je een pasje/rekening krijgen voor de bar. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn.
 • Zodra de koffie op is, wordt er verwacht dat je binnen een paar minuten op de baan staat. In deze tijd zorg je dat je naar het toilet bent geweest, water hebt gehaald en je tennisoutfit & rackets compleet zijn.
 • De ontvangende vereniging is verantwoordelijk voor de baanindeling en het regelen van tennisballen. Voor elke enkelspelpartij krijg je een blik nieuwe ballen van de Verenigingscompetitieleider (VCL).
 • Voordat de eerste partij de baan op gaat maak je met jouw team de teamopstelling van de dag, op basis van afnemende speelsterkte. Beide aanvoerders geven de teamopstelling door in de wedstrijd op MijnKNLTB of via de ClubApp. Klik hier om te zien hoe dat ook alweer werkt. 
 • De aanvoerder is verantwoordelijk voor alle communicatie met het team, de vereniging en de tegenstanders. Ook zorgt de aanvoerder ervoor dat de stand aan het einde van de dag juist is ingevoerd.
 • Op de baan speel je vijf minuten in om vervolgens te tossen wie er begint met serveren en wie er aan welke kant staat.
 • Tijdens de wedstrijd zit je (onbewust) altijd op het bankje achter jouw teamgenoot en niet achter die van de tegenstander.
 • Slaat de tegenstander een mooie bal? Dan is het wel zo eerlijk om ook hiervoor te applaudisseren.
 • Fair Play hoort bij tennis. Op en naast de baan houd je je aan de spelregels. Speel niet vals, gebruik geen scheldwoorden en geef de tegenstander een hand na afloop van de wedstrijd.
 • Na de wedstrijd bied je als winnaar een drankje aan bij de verliezer.
 • Heeft jouw teamgenoot een zware wedstrijd gespeeld? Bied dan aan om de baan te slepen. Dan kan hij/zij even op adem komen op het bankje.
 • De Verenigingscompetitieleider is gedurende de competitiedag het aanspreekpunt voor al jouw vragen. Zijn er onduidelijkheden, dingen waar je samen niet uit komt of is er onenigheid met de tegenstander? Vraag het de VCL!

Na de wedstrijden

 • Sluit de competitiedag gezellig af met een drankje (op het terras). Het thuisspelende team zorgt voor de borrelhapjes en het eerste rondje. Is het gezellig? Bied dan als bezoekende team aan om een tweede rondje met hapjes te halen.
 • In bepaalde regio's (zoals Rotterdam en Limburg) verzorgt de thuisspelende vereniging lunch en/of avondeten voor beide teams. Houd hier rekening mee, want het is natuurlijk onbeleefd om snel naar huis te gaan!
 • Voordat je het park verlaat, zorgt de aanvoerder van het thuisspelende team ervoor dat alle uitslagen zijn ingevoerd en dat de aanvoerder van het uitspelende team de stand heeft gecontroleerd.
 • Tip: voer direct na elke wedstrijd online de uitslagen in. Zo komen er later nooit discussies, toch? 😉
 • Blijkt na een speeldag dat er per ongeluk een verkeerde uitslag is ingevoerd? Dan kan de Verenigingscompetitieleider van het thuisspelende team dit corrigeren tot uiterlijk 7 dagen na de speeldag. Hierna kan alleen de KNLTB nog een correctie doorvoeren.
 • Sta je op het punt om te vertrekken? Zorg dat je alle tegenstanders gedag hebt gezegd. Gebruikelijk wenst iedereen elkaar succes voor bij de volgende competitiedag.
 • En: vergeet natuurlijk niet de bon te betalen bij de bar!

Nog meer tips nodig om je voor te bereiden op de competitie? Lees dan ook onze top #5 competitietips.