Junioren Tour fair play respect diversiteit tennis is voor iederen

Wijzigingen jeugdtennis 2020: wat gaat er precies veranderen?

Wedstrijden spelen motiveert en daagt uit, bovendien worden kinderen sneller beter en maken ze makkelijker vriendjes. Om nóg meer kinderen wedstrijden te laten spelen en met meer plezier te laten tennissen, is het belangrijk om regelmatig de wensen en behoeftes van jeugdspelers in kaart te brengen en te kijken hoe het aanbod kan worden verbeterd en versimpeld. In 2020 voert de KNLTB dan ook een aantal wijzigingen door. 

Aanpassing leeftijden

Als je 11 jaar bent, speel je dan in Tenniskids Oranje, Groen of val je dan onder de junioren? Moet je meedoen aan een Tenniskids toernooitje groen of mag je, je ook inschrijven voor een Open Junioren Toernooi? Ouders en jeugdspelers geven aan behoefte te hebben aan duidelijkheid en consistentie bij competitie en toernooien als het gaat om leeftijden. Daarom scherpen we in 2020 de leeftijdsindeling aan. Bekijk hier de nieuwe leeftijdsindeling.  

Vernieuwde KNLTB Junioren competitie 

In de afgelopen jaren nemen steeds minder jeugdspelers deel aan de KNLTB Junioren competitie. Tijden veranderen en dus ook de wensen en behoeftes van jeugdspelers. Daarom is er aan de jeugdspelers zelf gevraagd hoe we de Junioren competitie beter kunnen laten aansluiten op hun wensen. Belangrijke inzichten waren onder andere dat een competitiedag te lang duurt, de wachttijden tussen de partijen te lang is en de overgang tussen de Groene competitie en de Junioren competitie te groot is. Al deze inzichten hebben geleid tot een vernieuwde Junioren competitie! De Junioren competitie bestaat in 2020 uit de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar en Junioren competitie 13 t/m 17 jaar. 

Telling toernooien

Samen met de verenigingen en tennistrainers wil de KNLTB meer kinderen, met meer plezier, meer wedstrijden laten spelen. Wat hier niet aan bijdraagt is de regelmatige verschillen in telling bij de competitie, de Open Junioren toernooien en de KNLTB Junioren Tour. Om spelers nog meer plezier te laten beleven aan het spelen van toernooien is de telling bij de Open Junioren Toernooien gewijzigd. Vanaf april 2020 spelen jeugdspelers bij Open Junioren Toernooien in de enkel en dubbel een derde set tiebreak (tot 10). Deze telling komt overeen met de telling bij de Junioren competitie 13 t/m 17 jaar en de KNLTB Junioren Tour 

Nederland Tennisland. Iedereen doet mee. 

Ruim 36.500 jeugdspelers spelen Voorjaarscompetitie. Door het doorvoeren van de wijzigingen wil de KNLTB tennissen nog laagdrempeliger en makkelijker maken, waardoor meer jeugd gaat én blijft tennissen. Want tennis is er voor iedereen, het is gezellig, biedt voldoende uitdaging en is ook nog eens de gezondste sport blijkt uit onderzoek. Door de omvang en de brede afspiegeling van de samenleving kan tennis als geen andere sport kinderen verbinden en verenigen, ongeacht leeftijd, afkomst en geslacht. Nederland Tennisland. Iedereen doet mee.  

Wil je de veranderingen helder op een rij hebben en zeker weten dat je niks mist? Lees dan hier alles over de wijzigingen voor de jeugd.