Yoghurt met fruit en muesli ontbijt gezond dieet toptennis

Uitblijven menstruatie

Als je actief bezig bent met sporten en je merkt dat je menstruatie onregelmatig wordt of zelfs helemaal uitblijft, is het belangrijk om alert te zijn en actie te ondernemen. Dit kan wijzen op een tekort aan energie in verhouding tot je sportieve activiteiten. Het is verstandig om professionele hulp te zoeken, zoals bij een sportarts, huisarts of gynaecoloog, om te achterhalen wat er aan de hand is. Het RED-S syndroom, waarbij je meer sport dan dat je energie binnenkrijgt, kan een mogelijke oorzaak zijn.

Als je merkt dat je meer bent gaan sporten maar niet evenredig meer bent gaan eten, kan het zijn dat je lichaam onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt ten opzichte van de extra inspanning. Het is dan raadzaam om je dieet te evalueren, bij voorkeur met professionele begeleiding, om ervoor te zorgen dat je voldoende calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt in verhouding tot je sportactiviteiten.

Als je bijvoorbeeld nog thuis woont en elke avond met je ouders mee eet, maar tegelijkertijd steeds intensiever gaat sporten, is de kans groot dat de hoeveelheid voedsel die je normaal gesproken eet niet voldoende is om te voorzien in de behoeften van je toegenomen lichamelijke activiteit.

Hoewel een keer een gemiste menstruatie geen reden tot onmiddellijke zorg is, is het belangrijk om aandacht te besteden aan herhaalde uitval van de cyclus, omdat dit een serieus signaal van je lichaam kan zijn dat er iets niet in orde is. Een regelmatige menstruatie duidt doorgaans op een goede lichamelijke conditie, wat gunstig is voor je algehele gezondheid, blessurepreventie en sportprestaties.

Je menstruatie is een signaalfunctie van hoe het met je gaat. Een uitblijvende menstruatie kan een signaal zijn dat je lichaam in een overlevingsmodus verkeert vanwege een tekort aan energie. Dit kan worden veroorzaakt door onvoldoende voedselinname in vergelijking met je fysieke activiteit. Als je ondanks je inspanningen nog steeds problemen ervaart met je menstruatie of twijfelt over je voeding, is het essentieel om professionele hulp in te schakelen, omdat je menstruatie een indicatie kan zijn van je algehele gezondheid.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sports Valley.