Tennisblessure elleboog ijs

Pijn in de elleboog

Het ervaren van pijn in de elleboog bij jonge kinderen die sporten is niet normaal en kan een reden tot bezorgdheid zijn. Een van de mogelijke oorzaken van deze pijn is een aandoening die bekend staat als OCD, wat staat voor Osteochondritis Dissecans. Dit is een aandoening waarbij er sprake is van een doorbloedingsstoornis van het kraakbeen in de elleboog.

Het is belangrijk om te weten dat OCD vaak over het hoofd wordt gezien en dat het gemiddeld twee jaar duurt voordat de diagnose wordt gesteld in Nederland. Dit betekent dat de behandeling vaak pas laat wordt gestart, terwijl een vroege behandeling essentieel is.

Als een kind na het sporten thuiskomt met klachten aan de elleboog, zonder dat er sprake is geweest van een val of duidelijke oorzaak, en deze klachten niet vanzelf verdwijnen, is het belangrijk om alert te zijn. Vooral als de klachten zich herhaaldelijk voordoen tijdens het sporten. OCD is geen veelvoorkomende aandoening en komt vaker voor bij herhaalde bewegingen van de elleboog.

Als deze symptomen herkenbaar zijn, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts en aan te geven dat OCD mogelijk de oorzaak kan zijn. Op tijd ingrijpen kan langdurige schade voorkomen. De huisarts kan vervolgens doorverwijzen naar een orthopeed voor een passende behandeling.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sports Valley.