Haarhuis met deelnemers

Op NK G-Tennis worden wedstrijden met een lach en een traan beleefd

Paul Haarhuis zegt het nog maar even duidelijk tijdens de officiële opening van de Nationale Kampioenschappen G-Tennis in Amstelveen. “Winst of verlies is niet het belangrijkste. Het gaat om het plezier en het samen spelen.”

115 spelers, uit alle windstreken van het land, doen mee aan de zesde editie van de NK G-Tennis. Een toernooi voor mensen die te veel belemmeringen ondervinden van hun beperking om mee te doen aan reguliere tennisactiviteiten op een vereniging. Bij G-tennis staat het plezier en enthousiasme voorop, maar bij een flink aantal deelnemers moet je daar niet mee aan komen. Die zijn er echt om te winnen. Zeker het deel dat op zondag actief is en zonder 'buddy' speelt. We hebben het dan over spelers van level 5 en 6, die met een gele bal op een heel veld spelen, zelfstandig. Op de niveaus daaronder speelt men, met of zonder begeleiding, op een aangepast veld met een rode, oranje of groene bal. Een 'buddy' is er voor om de bal in het spel te houden en mag niet zelf proberen een punt te maken. Er wordt op tijd gespeeld: elke wedstrijd duurt 25 minuten.

“Er is een duidelijk verschil in fanatisme. Bij level 5 en 6 moet de teller ook daadkrachtig optreden, iets wat niet nodig is op de lagere niveaus. Buddy's en spelers lossen het daar zelf wel op”, ziet Judith Peek, coördinator G-Tennis van de KNLTB. “Er zijn meer mensen die moeite hebben met relativeren, maar bij deze groep zie je dat heel duidelijk. Het is juichen en treuren, je ziet alle emoties voorbij komen. Het is dus goed dat Paul benadrukt dat fair play ook belangrijk is en dat het om het plezier gaat.”

Vinden van buddy's geen probleem

Na het volkslied, de warming-up en het inspelen onder aanvoering van de Davis Cup-captain gaan de wedstrijden van start op het tennispark van TV De Kegel in Amstelveen, dat zelf ook hofleverancier is als het gaat om vrijwilligers. “Alle vrijwilligers hebben zich uit de naad gelopen en vonden het fantastisch om te doen”, ziet Peek, die een zelfde soort sympathie richting G-tennissers ontwaart bij het zoeken naar 'buddy's', begeleiders op de baan. Dit is een taak van verenigingen die meedoen aan de NK G-Tennis. “Verenigingen denken wel eens dat het lastig is om die te vinden, maar er zijn er altijd genoeg die zich willen inzetten. Die staan bij wijze van spreken aan de poort te rammelen. Er is over het algemeen een vrijwilligerstekort, maar het vinden van buddy's voor de NK G-Tennis is geen probleem.”

Peek legt uit dat het contact en de communicatie altijd via de verenigingen verloopt en dat er zeventig zijn in Nederland waar G-Tennis wordt aangeboden. “Zo'n twintig daarvan zijn actief met toernooien, iets wat best wel heel spannend is voor deze doelgroep. Daarvoor moeten ze wel een bepaald verstandelijk niveau hebben. We hebben ongeveer 250 wedstrijdspelers in beeld, maar er is nog een veel grotere groep G-tennissers die geen toernooien spelen.”

Maatschappelijk betrokken

Met 115 deelnemers, verdeeld over twee dagen, ligt het aantal bijna weer op dat in het pre-corona tijdperk. “Voor corona zagen we dat de interesse voor aangepast sporten in de lift zat, ook in de media. Er werd bijvoorbeeld steeds meer bekendheid gegeven aan de Special Olympics (de 'Spelen' voor mensen met een verstandelijke beperking, red.). Door corona is een stapje teruggezet. Nu zie je weer dat verenigingen maatschappelijk betrokken willen zijn”, aldus Peek, die ziet dat ook de weergoden de G-tennissers goed gezind zijn.

Regenbui en Max Verstappen

Alsof er een engeltje boven het tennispark zweeft, valt er zowel op zaterdag als zondag geen drup tijdens de wedstrijden of de clinics van Paul Haarhuis en Diede de Groot, die op zondag acte de présence geeft. “We zaten de hele tijd stand-by om naar binnen te gaan, maar hebben alles buiten kunnen spelen. Op zondag hadden we tussen drie en half vier een break om naar de start van de GP te kijken. Veel deelnemers zijn fan van Max Verstappen. Het heeft toen een half uur geregend en daarna klaarde het weer op. Bizar, maar waar.”

Met een optreden van volkszanger Juriaan Singels, bekend van 'Hollands Got Talent', wordt het zeer geslaagde evenement feestelijk en met een grote lach afgesloten.