SophieStoyanov-SophieRay-Hilversum2023

Oranje boven op ITF Junior Hilversum

Sophie Stoyanov heeft het ITF J30-toernooi in Hilversum op haar naam geschreven en bij de jongens was er een finaleplaats voor Hidde Schoenmakers.

Op de gravelbanen van het Tulip Tennis Centre in Hilversum speelden de junioren tot en met achttien jaar om de prijzen op een ITF J30-toernooi, de laagste categorie in het ITF-juniorentennis. Met twee Nederlandse finalisten bij de meisjes en een Nederlandse finalist bij de jongens was het Oranje-gehalte in het finaleweekeinde groot. En dan hebben we het nog niet eens over het dubbelspel, waar Nederlandse koppels de titels veroverden. Vanwege de regen werden de finales indoor afgewerkt. Een groot voordeel van het Tulip Tennis Centre, dat over negen binnen- en negentien buitenbanen beschikt.  

Safien Boulonois en Charlotte Pikkaart pakten de titel bij de meisjes door een 6-2, 7-6 (5) zege over het Argentijns/Braziliaanse duo Agustina Grassi/Pietra Rivoli. Bij de jongens waren Hidde Schoenmakers en Bas Bouwman te sterk voor het Braziliaanse koppel Lucca Acioly/Rafael Graci: 6-2, 6-3.

Schoenmakers beleefde een mooie week in Hilversum, want de zestienjarige bereikte ook de finale in het enkelspel. Na vier straight sets-zeges moest hij de titel laten aan Flynn Thomas: 6-1, 6-2. Die Zwitser was in de halve finales ook al met 6-2, 6-2 te sterk voor James Pikkaart. Voor Schoenmakers was het zijn tweede enkelspelfinale bij de ITF-junioren. Eerder dit jaar lukte hem dat ook in Den Haag (indoor), toen was Pieter de Lange te sterk.

Piepjonge talenten in kwartfinale

Bij de meisjes domineerden de Nederlanders het enkelspel, met zes landgenotes bij de laatste acht. Een van die kwartfinales ging tussen de veertienjarige Sophie Ray en de dertienjarige Antonia Stoyanov, een mooi wapenfeit voor de meisjes die pas net op dit niveau komen kijken. Sophie won het treffen met 6-1, 6-4 en werd pas in de finale gestuit door Antonia haar oudere zus Sophie Stoyanov. De zeventienjarige pakte haar tweede enkelspeltitel op de ITF-juniorentour na overwinningen op de Zwitserse Matilda Duerig, de Japanse Aya Matsunaga en landgenotes Lina Ilahi, Safien Boulonois en Sophie Ray (6-4, 6-1). Sophie Stoyanov won eerder dit jaar in Den Haag haar eerste titel na een zege over Lina Ilahi in de finale.

Zusje Antonia en Sophie Ray kwamen eerder dit jaar nog voornamelijk in actie op de Tennis Europe U14-toernooien zoals vorige maand op de Hugo Ekker Tennis Academy Cup in Amsterdam. Daar troffen ze onder meer twee Litouwse meisjes die afgelopen weken wederom indruk maakten op Nederlandse bodem. Lees meer over de Amjoy Cup in Bergeijck.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de ITF J30 Hilversum.

Rolstoeltennis

Net zoals vorig jaar was er in Hilversum ook een rolstoeltennistoernooi voor junioren en dat was met maar liefst zeven jongens en acht meisjes een groot succes. Maximilian Taucher uit Oostenrijk en onze landgenoot Ivar van Rijt speelden net zoals eerder dit jaar in Doorn de finale bij de jongens. Net zoals in Doorn trok de Oostenrijker aan het langste eind: 6-4, 6-4. Bij de meisjes pakte de Belgische Luna Gryp de titel ten koste van de Amerikaanse Sabina Cruz: 6-0, 6-4.

Naast Hilversum zijn er in Nederland nog twee ITF-juniorentoernooien dit jaar waar ook de rolstoeltennissers in actie komen. Dat was eerder dit jaar in Doorn en later deze maand op de Amjoy Cup.

Afbeelding boven: Sophie Stoyanov (links) en Sophie Ray, de finalisten in het meisjesenkelspel.

Afbeelding onder: Flynn Thomas (links) en Hidde Schoenmakers, de finalisten in het jongensenkelspel.