Jeugd hand schudden bij net respect

Blog Sophie: Klaar met je tenniswedstrijd, en dan?

Hey Tennisplayer!

Als je klaar bent met je wedstrijd weet ik wel wat jij het liefste doet. Een drankje drinken en lekker chillen. En daarna ga je naar huis. Of je hangt nog wat rond op de baan. Ik snap dat wel en er is ook niks mis mee. Maar als je je als een èchte wedstrijdspeler wilt gedragen, moet je na je wedstrijd óók nog het volgende doen. Het is niet veel en wel zo professioneel.  

Cooling-down

Als je van de baan komt doe je altijd een cooling-down. Net als een warming-up hoort een cooling-down ook bij je wedstrijd. Een cooling-down doe je om je lichaam weer tot rust te brengen na alle activiteit. Bovendien bevordert het je herstel en het verkleint de kans op een blessure.

 

Hoe ziet je cooling-down eruit? Heel eenvoudig. Begin je cooling-down met een rustige dribbel- of looppas. Doe dan wat rekoefeningen. Als je een zware wedstrijd hebt gespeeld, rek dan niet te hard en te lang, daar doe je je spieren geen plezier mee. Loop daarna nog een paar minuutjes uit om je lichaam nog wat te laten chillen. Besteed in totaal zo’n tien minuten aan je cooling-down. Speelde je een lichte wedstrijd? Dan kun je je cooling-dow gerust wat korter doen. Let op: houd je cooling-down vooral chill en ontspannen. Je wilt immers weer tot rust komen. Veel mensen doen trouwens nooit een cooling-down en ook geen warming-up. Dom hoor, want je hebt maar één lijf en dat moet je goed verzorgen. Zoals je dat ook zou doen bij een blinkende Ferrari. Heb je toch een hekel aan een na-de-wedstrijd-loopje? Stel dan bijvoorbeeld aan je tegenstander voor om samen uit te lopen. Dat is gezelliger. En wie weet klets je nog wat na over de wedstrijd.

 

Trek droge kleding aan

Trek na het spelen droge kleren aan, ook al heb je er misschien geen zin in. Zo koel je niet onnodig af. 

 

Drink en eet

Na een wedstrijd heb je meestal dorst en wil je meteen drinken. Maar eten? Je moet er niet aan denken! Doe dit toch maar (bijvoorbeeld een banaan en een volkorenboterham met appelstroop). Zo komt je brandstof weer op peil en je herstelt beter. Dat is helemaal belangrijk als je nóg een wedstrijd moet spelen.

 

Rust uit

Als je klaar bent met spelen, rust dan even uit. Dat is vooral belangrijk als je op dezelfde dag nog een keer aan de bak moet. Ga lekker zitten en drink en eet wat. Trek bijvoorbeeld ook je schoenen uit, dat ontspant je voeten en voelt lekker. Moet je lang wachten voordat je weer aan de beurt bent en ga je in de tussentijd niet naar huis, zorg er dan voor dat je genoeg energie en zin overhoudt voor de wedstrijd die je nog gaat spelen (in mijn volgende blog die gaat over wachten, geef ik je wat handige tips).

 

Blik terug op je wedstrijd

Het is ook zinvol om even stil te staan bij de wedstrijd die je hebt gespeeld, alleen of bijvoorbeeld met je trainer. Dat hoef je niet meteen te doen. Doe het op een moment dat je er zin in hebt. Vraag je dan bijvoorbeeld af wat er goed ging en wat minder. Misschien kun je bedenken wat je een volgende keer anders en beter wilt doen. Was het een makkie? Dan ben je natuurlijk zo klaar. Speelde je een moeilijk potje? Dan is er vast wel iets om over na te denken. Probeer het eens, het is best leuk en je steekt er veel van op.

 

Bedank de wedstrijdorganisatie

Speelde je een toernooi en was het je laatste wedstrijd? Bedank dan de wedstrijdleiding als je naar huis gaat. Dat is wel zo aardig, want zij hebben tenslotte hard hun best gedaan om een leuk toernooi voor jou te organiseren.

Sophie Asberg