Mirjam Swarte

Duitse cultheld is bezienswaardigheid op mooie eerste editie International Rapiditas Seniors

Mede-organisator Maureen Völler moest -niet verrassend- de titel in de 50+-klasse laten aan Mirjam Swarte, maar kijkt terug op een fraaie eerste editie van de International Rapiditas Seniors en op een mooi debuut als speler op de internationale Masters-tour. “Het is leuker om tegen iemand van je eigen leeftijd te spelen.”

Op de gravelbanen van TV Rapiditas in Nijmegen kwamen tussen de vijftig en zestig tennissers van 35 jaar en ouder in actie op het laatste voorbereidingstoernooi voor de NKS 35+ (15-21 augustus in Hilversum).

“Dit kan ik wel eens vaker gaan doen”, zegt Völler na haar vuurdoop op een ITF Masters-toernooi. “Het is leuker om tegen iemand van je eigen leeftijd te spelen, dan tegen iemand die twintig, dertig jaar jonger is bijvoorbeeld. Vooral voor de gezelligheid erna. Dan heb je toch iets meer om over te kletsen. Ik dacht eigenlijk dat het niveau te hoog zou liggen, maar ik kon prima mee”, zegt Völler, die speelsterkte 5 op haar pasje heeft staan. Zij eindigde als derde in de klasse 50+ achter de Francaise Isabelle van Gennip-Friess en Mirjam Swarte, die als 'drietje' haar favorietenrol waarmaakte. Swarte (FOTO) won op de slotdag met 6-1, 7-5 van Völler.

Er werd gespeeld in zeven verschillende leeftijdscategorieën, van 35+ tot en met 75+. De oudste deelnemer was Berend Allert Roelof Lenten, oftewel Bé, Lenten. De inmiddels tachtigjarige meervoudig Nederlands kampioen liet nog maar eens zien dat het spelletje tot op hoge leeftijd op een behoorlijk niveau kan worden gespeeld. Van een leeftijdsverschil (zes jaren!) met zijn Duitse tegenstanders Wilfred Kiwall en Willi Hagner was niets te merken. Behalve misschien in de tweede set van de finale tegen Hagner, die met 7-6 (2), 6-1 won.

Hagner, een week eerder ook al zegevierend in Amsterdam, was net als in de hoofdstad met zijn partner Anita Hagner en ook die pakte een titel. In de 65+ verwees zij Sylvia Liefers-Kronenburg naar de tweede plaats (6-1, 1-6, 6-1).

De op-één-na jongste deelnemer van het speelveld ging er met de titel vandoor in de 35+. De 36-jarige Ruben Hof klopte zijn hoger ingeschaalde, maar tevens oudere Duitse tegenstanders Sven Hollmann en Thomas Muellinghaus zonder setverlies en had een walk-over tegen Frank van den Bos, de jongste van het stel.

Spannende Nederlandse onderonsjes

In een mooie 55+-klasse bij de vrouwen rekende Celine Neefkes af met Esther Hofstede, Petra van den Akker-Wessels en Monique de Klerk-Van Hasselt en veroverde ze haar eerste enkelspeltitel op de ITF Masters-tour. Neefkes en Van Hasselt werden eerder dit jaar Europees kampioen dubbelspel. In hun razend spannend onderonsje trok Neefkes met 6-4, 6-7 (4), 6-3 aan het langste eind.

Neefkes was met 6-2, 6-4 te sterk voor Van den Akker-Wessels en zag Hofstede opgeven bij een stand van 6-1, 1-1. Door die blessure kon Hofstede, die iets meer dan een maand geleden nog het MT400-toernooi in Venlo won, ook niet meer de baan op voor het dubbelspel. 

Een vol schema was er in de 65+-klasse van de mannen met maar liefst zeven Nederlanders en één Duitser. De finale tussen Frans de Haan en Just Palm werd met 6-3, 7-5 een prooi voor laatstgenoemde. Exact dezelfde cijfers waarmee Palm van Tharagaturi Wilson won in de halve eindstrijd.

Shaggie roken

Cultheld Karsten Braasch, bekend vanwege zijn Battle of the Sexes met de zusjes Williams in 1998 en het feit dat hij wel eens een shaggie rookte tijdens wedstrijden op de ATP-tour, liet er geen misverstand over bestaan wie de beste was in de 55+.

Braasch had een walk-over tegen de Belg Frank Dillien en klopte de Nederlander Michael Schermer, lid van Rapiditas, met 6-4, 6-4. Op zaterdag trof hij in Lars Meierling de winnaar van de andere groep en die trakteerde hij op een 'double bagel' (6-0, 6-0). Het is niet zijn eerste toernooizege in Nederland. In 2017 won Braasch het Grade A Senior Flowerbulb Tournament in Hillegom. 

“Roken deed hij niet tijdens de wedstrijd, wel erna”, lacht Völler, die Braasch met zijn bril en baardje makkelijk herkende. En zij was niet de enige. “Er kwamen wel wat extra mensen kijken als hij op de baan stond. Deelnemers, wel te verstaan. Geen toeschouwers (van buitenaf). Dat is nog iets om te onthouden voor volgend jaar: iets meer ruchtbaarheid geven voorafgaand aan het toernooi. Zeker als we dit soort spelers hebben. Ook kunnen we nog iets meer inzetten op de werving van spelers. Die van dit jaar waren in ieder geval enthousiast en we hopen dat zij anderen ook enthousiast weten te maken.”

Klik hier voor alle uitslagen van het ITF MT 400-toernooi in Nijmegen. 

NKS 35+ en Dutch Open

Volgende week staat de NKS 35+ in Hilversum op het programma (15-21 augustus) en een week later is in Hillegom nog de ITF Flower Bulb Seniors. Dat is het laatste ITF Seniors-toernooi in Nederland van dit jaar.