Nederland met drie kansrijke teams naar ITF 35, 40, 45 World Team Championships

De drie teams die voor Nederland aan de start staan van de ITF 35, 40, 45 World Team Championships gooien stuk voor stuk hoge ogen op de titelstrijd die dit jaar in Portugal wordt gehouden.

Het wordt de zesde editie van de WK Young Seniors, dat vanwege de coronapandemie in 2020 niet door ging. Vorig jaar kon het toernooi in september worden gehouden in Umag, Kroatië. De vier Nederlandse teams die toen van de partij waren, keerden terug met twee medailles. Goud was er voor de vrouwen 35+ in de Suzanne Lenglen Cup. De formatie bestaande uit Daniëlle Harmsen, Olga Kalyuznaya en Andrea van den Hurk pakte na drie keer net niet eindelijk de felbegeerde wereldtitel. Dit jaar heeft Nederland geen afvaardiging in deze leeftijdscategorie, maar daarin zijn wij niet de enige. Slechts veertien teams staan er aan de start in de 35+ voor vrouwen. Ook bij de mannen is de laagste leeftijdsklasse het minst goed bezet, maar daar staan nog wel twintig landen aan de start.

Reisbereidheid

“De reisbereidheid is minder geworden”, merkt bondscoach Frits Raijmakers. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. “Je ziet het overal: de schema's op toernooien zijn minder vol of organisaties hebben in ieder geval meer moeite om de schema's vol te krijgen. Mensen houden de hand op de knip. Ook met het oog op wat er komen gaat (enorme inflatie door onder meer de stijgende energieprijzen).”

Deze omstandigheden gecombineerd met de naweeën van de coronapandemie zorgen ervoor dat het aantal teams nog altijd niet is zoals het geweest is. “Men is nog wat afwachtend. Hopelijk doen er volgend jaar weer wat meer teams mee.”

Medaillekansen

De 'heren 40' heeft met Jasper Smit en Romano Frantzen twee wereldtoppers in huis die ondanks hun relatief jonge leeftijd hun sporen al verdiend hebben in het Seniors-tennis. Met Martijn van Haasteren als dubbelspecialist is de hereniging van het duo Smit/Van Haasteren, goed voor vijf titels in Challengers/Futures in 2006 en 2007, een feit. “Top vier moet zeker kunnen”, denkt Raijmakers. “Alles wat minder is, zal als een teleurstelling gelden. Voor hen en voor mij”, stelt de bondscoach.

Over het verdienen van sporen gesproken, dat geldt dubbel en dwars voor de mannen in de 45+. Marcus Hilpert en Bart Beks grossieren in wereldtitels. Voor Beks is het zijn laatste jaar voordat hij kan overstappen naar de 50+ en mee mag doen aan de WK Masters, wat Hilpert in 2021 al heeft gedaan. Beks mag dan, net zoals Hilpert nu doet, nog wel meedoen aan de ITF 35, 40, 45 World Team Championships omdat het is toegestaan mee te doen in een lagere leeftijdscategorie. De mannen 45+ veroverden in 2021 voor de tweede keer op rij zilver in het landentoernooi. Dat team bestond toen uit Marcus Hilpert, Bart Beks, Bas Snelders en Bart Theelen. Dit jaar vormen Hilpert en Beks weer de kern aangevuld met Dennis Bank.

Aangezien de formatie voor 45+-begrippen dus al behoorlijk op leeftijd is, vraagt Raijmakers zich af of je daar zomaar 'weer even een finale van mag verwachten'.

Het damesteam 45+ bestaande uit Mireille Bink, Eva Haslinghuis, Regine Balcune en Caroline de Vries kan ook ver komen. “Eva is al bijna vijftig, maar is goed genoeg om in dit team nog van waarde te zijn. Zij was ooit nummer twee van de wereld. Mireille en Regine zijn ook sterk en Caroline is een goede dubbelspeelster. Dit team is wel halve finale waardig.”

30+ niet bij teams

Na de ITF 35, 40, 45 World Team Championships voor teams, die 31 juli van start gaan, begint gelijk de ITF Masters World Individual Championships. De 30+-categorie die in 2021 is toegevoegd aan de leeftijdscategorieën voor Masters, maakt geen onderdeel uit van de WK voor teams. Wel van de individuele kampioenschappen.

Klik hier voor meer informatie over de WK's op de website van de ITF.