Mia

'Meppel' na twee jaren terug op de agenda, ITF-junioren staan weer klaar voor 'Leeuwenbergh'

Bij Tennisclub MLTC in Meppel strijden nationale en internationale tennisbeloftes van veertien jaar en jonger komende week om de Storks Cup. Na twee jaren afwezigheid is het Tennis Europe-toernooi terug op de agenda. De wat oudere junioren spelen een ITF J4-toernooi op sportcentrum Leeuwenbergh in Den Haag.

64 jongens en 48 meisjes spelen vanaf maandag 09.00 uur in het hoofdschema van het Tennis Europe 3-toernooi in Meppel. Dat is de laagste categorie van de TE-toernooien (voor -12, -14 en -16 jaar) dus de buitenlandse groeibriljanten zijn over het algemeen niet te zien in Meppel. Wel hebben vrijwel alle Nederlandse profs een keer in Meppel gespeeld als beginnend tennisser.

“Één keer heeft een speelster van onze club, MLTC, de titel gepakt. Dat was Bowiena Boer in 2005. Wel zijn er veel Nederlandse winnaars geweest, bij de meisjes vooral. Bij de jongens een stuk minder”, vertelt Henk Schut. Een van de weinig keren dat dit wel lukte was tijdens de laatste editie, in 2019. Jay Temming won toen in de finale van Daan Meijer en bij de meisjes pakte Isis Louise van den Broek de titel.

Schut is terug als toernooidirecteur na het afscheid van Adri van der Meulen in 2019. Schut loopt al lang mee in tennisland. Hij was bestuurslid van MLTC en werkte daarna jarenlang voor de KNLTB. Voor Van der Meulen was hij ook een aantal edities verantwoordelijk voor de organisatie. Schut heeft naar eigen zeggen één van de 'founding fathers' van het toernooi, Hans Tichelaar, betrokken bij de organisatie van deze editie. Na dit jaar draagt hij het stokje over aan Marjolijn Haverkamp.

“Het ziet er prima uit. We hadden dit jaar heel veel inschrijvingen bij de jongens”, aldus Schut. Voor de jongens is er dan ook een kwalificatietoernooi waarbij de spelers één wedstrijd moeten winnen om het hoofdschema te bereiken. Deze duels worden zaterdag gespeeld. Bij de meisjes is er geen kwalificatie.

Onder de deelnemers aan het hoofdtoernooi Mia Woo (FOTO), Sophie Ray en Luna Juliette Dekker. Dit trio vertegenwoordigde Nederland van 26 tot en met 28 juni op de Summer Cups, een landentoernooi dat net als de Meppel Storks Cup valt onder de vlag van Tennis Europe.

Toeschouwers zijn van harte welkom om een kijkje te nemen op sportpark Koedijkslanden. Mogelijk dat zij de nieuwe Tim van Rijthoven, Botic van de Zandschulp of Lesley Kerkhove, deze week op het heilige gras van Wimbledon, wel zien ontluiken.

Klik hier voor meer informatie over de Meppel Storks Cup en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

ITF J4 Leeuwenbergh

Een aantal spelers dat in 2019 nog naam maakte op dit toernooi – denk aan Jay Temming, Daan Meijer (finalisten) en Lars Wagenaar- bereidt zich nu op voor de ITF J4 in Den Haag.

Vorig jaar was het in verband met de coronamaatregelen nog spannend of het toernooi op sportcentrum Leeuwenbergh door kon gaan. Het J3-toernooi was toen al geannuleerd, maar de J4 kon met de nodige aanpassingen en voorzichtigheid wel doorgaan. Dit jaar stonden beide toernooien weer op de kalender.

Drie weken geleden boekte Abel Forger een mooi succes met twee titels (enkel en dubbel) op het ITF J3-toernooi.

Naast het eerder genoemde drietal staan Noah Gabriel, Teun Mantel, Pieter de Lange, James Pikkaart en Luke Tollenaar aan de start van het ITF J4-toernooi. Bij de meisjes doen Loes Ebeling Koning, Joy de Zeeuw, Annelin Bakker, Benthe de Bresser, Lena Beckx, Dilara Okur, Chloe Lomans, Safien Boulonois, Charlotte Pikkaart, Roos Schoemaker en Jinthe Eve de Boer een gooi naar de de titel. Koning verdedigt een halve finaleplaars. Bakker en De Zeeuw haalden in 2021 de kwartfinales.

Klik hier voor meer informatie over het ITF J4-toernooi in Den Haag en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.