Frits Raijmakers 2017

'We hebben nu wel even genoeg uitdagingen gehad'

Het nationaal trainingscentrum De Kegel in Amstelveen biedt komende week onderdak aan de ITF Seniors Grade700 Amsterdam Senior International Open, dat in 2009 nog heel bescheiden begon in Nieuw-Vennep maar inmiddels is uitgegroeid tot een toonaangevend toernooi voor de beste senioren uit Nederland en omringende landen. Rogier Liefbroer staat te trappelen voor zijn elfde editie als toernooidirecteur. Na een jaar afwezigheid vanwege corona heeft hij er vooral enorm veel zin in.

Hij is al weer een tijdje gestopt vanwege een elleboogblessure, maar Liefbroer speelde zo'n vijftien jaren geleden zelf ook op de ITF Seniors Tour. Tijdens een toernooi in Duitsland vatte hij het ambitieuze idee op om zo'n internationaal toernooi naar Nederland te halen. “Voor dat toernooi in München moest ik een week vakantie opnemen. In Nederland had je toen alleen nog de Dutch Open. Terwijl er in België, Frankrijk en Duitsland heel veel toernooien waren. Daarom besloot ik om zelf zo'n toernooi te gaan organiseren. Voor de eerste editie had ik alles geregeld totdat we op een gegeven moment alleen nog banen nodig hadden”, herinnert Liefbroer, die zelf altijd speelde bij tennisvereniging Nieuw-Vennep en dan ook niet lang over een locatie na hoefde te denken. “Mijn ouders hebben die club ooit opgericht en ik ben daar praktisch geboren. Het kon omdat de banen in juli toch grotendeels leeg waren vanwege de vakantie.”

Als het aan Liefbroer en zijn team lag, waren ze destijds hoger ingestapt dan op het laagste internationale niveau (Grade 5). “Omdat ik wist dat er een aantal Nederlandse toppers waren, internationaal. Maar de ITF gaf aan dat we het moesten opbouwen. Dat hebben we gedaan. We zijn bijna per jaar een niveau opgeschoven. Daardoor kwamen er ook steeds sterkere deelnemers uit het buitenland en daar is het ons uiteindelijk om te doen geweest.” Het toernooi, na een aantal jaren verhuisd naar TV De Kegel in Amstelveen, heeft inmiddels de hoogste status op de ITF Seniorstour, op de WK's na, en wordt daarmee aangeduid als S700. De gradaties zijn door de ITF veranderd van Grade 5-Grade 1 naar S100-S700.

Na een jaartje overslaan vanwege corona staat het toernooi dit jaar voor de elfde keer op de kalender en voor de deelnemers die terugkomen zal het een bijzonder weerzien zijn met Tennisvereniging De Kegel. Sinds eind 2019 is dit het nieuwe onderkomen van de KNLTB en het nationaal trainingscentrum en dat geeft het hoog aangeschreven seniorentoernooi nog meer cachet. “Daar zijn wij heel blij mee. Het geeft het toernooi extra uitstraling”, zegt Liefbroer, die eerder juist nadelen ondervond van de verhuizing. In 2018 kon het toernooi daardoor niet doorgaan en in 2019 zat hij midden in de verbouwing op het tennispark. “Het was hier gedeeltelijk een bouwput. Daar kwam nog bij dat we toen met extreem zomerweer te maken kregen. Het was een aantal dagen 40+ waarop de referee had besloten dat we niet tussen 13 en 19 uur mochten spelen. Daardoor moesten we ook uitwijken naar een ander park”, herinnert Liefbroer.

Horeca open was voorwaarde

De editie van vorig jaar werd al in een vroegtijdig stadium geannuleerd door de ITF. Dit jaar was het aan de toernooiorganisatie zelf om de knoop door te hakken en onder de voorwaarde dat de kantine en de kleedkamers gebruikt konden worden, gaven Liefbroer en zijn team akkoord. “Zoals het bij veel verenigingen aan het begin van het seizoen was, dus de banen wel open maar de kantine en kleedkamers niet, dat wilden we niet. Op het moment dat de overheid de horeca opengooide, dat is nu bijna twee maanden geleden, besloten wij het definitief door te laten gaan.”

Liefbroer kijkt uit naar het weerzien met vele bekenden uit binnen- en buitenland en naar een weekje tennis zonder al te veel problemen. “We hebben nu wel even genoeg uitdagingen gehad”, lacht Liefbroer, die echter wel beseft dat enkele virusmaatregelen nog aan de orde van de dag gaan zijn. “Je hebt te maken met de richtlijn van anderhalve meter afstand en daar zullen we op blijven letten bij het publiek en de deelnemers.”

Internationaal seniorentennis

De ITF Seniors Grade700 Amsterdam Senior International Open markeert het begin van drie weken internationaal seniorentennis op Nederlandse bodem. Drie toernooien waarin de Nederlandse spelers zich kunnen voorbereiden op de NKS 35+ (16-22 augustus in Hilversum) en de ITF Seniors WK (vanaf 29 augustus in Kroatië).

Nieuwe leeftijdsklasse

Nieuw op de seniorentour is de 30+-categorie maar dat blijkt vooralsnog een klasse die moeilijk te vullen is, met name bij de vrouwen. Zes mannen hebben zich ingeschreven. Ook in de 35+ zijn er alleen (vier) mannen. De categorieën van 50+ tot en met 70+ zijn zoals gebruikelijk goed bezet. “We zijn wel op zoek gegaan naar jongere spelers, maar je ziet dat die liever nog meedoen aan de reguliere, regionale of lokale toernooien. 'Ik ben nog geen veteraan', hoor je dan vaak. Het kan natuurlijk ook allebei”, besluit Liefbroer.

Klik hier voor meer informatie, speelschema's en uitslagen van de ITF S700 Amsterdam Senior International Open.